Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Totális káoszba taszította a kvótaszavazás a baloldalt

2016.08.17. 07:15
Öt baloldali párt is bojkottálja az októberi kvótanépszavazást. Közös, összehangolt kampány azonban biztosan nem lesz. Az MSZP-ben most arról megy a vita, hogy a DK-val mennyire szabad együttműködni. Szocialista politikusok naponta mondanak ellent egymásnak. Az MSZP-ben ismét a Gyurcsányhoz való viszony a meghatározó.

Eddig is nehéz volt átlátni és röviden összefoglalni, hogy a baloldali ellenzék milyen álláspontot képvisel az október 2-i kvótanépszavazással kapcsolatban, és milyen kampányt bonyolítanak majd addig. A történet az elmúlt napokban új szintre lépett azzal, hogy a baloldali pártok kampányát ismét beárnyékolja az MSZP és a DK közötti versengés.

Azt már korábban kinyilvánította az MSZP és a DK is, hogy bojkottálni fogják a népszavazást, vagyis arra buzdítják a szavazókat, hogy maradjanak otthon. Az ellenzéknek ugyanis nyilván politikai érdeke, hogy minél kevesebben nyilvánítsanak véleményt Orbán Viktor kérdéséről, így a nemek valószínűsíthető többségét beárnyékolhatja az alacsony részvétel. 

Az egyetértés nagyjából eddig tart.

Az MSZP-sek - hogy megkülönböztessék magukat a DK-tól - folyamatosan hangoztatják, hogy nem nevezhető bojkottnak az általuk sürgetett távolmaradás. Most pedig arról megy a vita az MSZP-ben, hogy mennyire hangolja össze a kampányát a két párt, és hogy az egyetértést lehet-e együttműködésnek titulálni.

Eddig a következőket tudtuk meg a baloldal kvótaszavazásról alkotott álláspontjáról:

 • Gyurcsány Ferenc már a kérdés meghirdetése után bejelentette, hogy a DK bojkottálja a népszavazást.
 • Az Együtt és a PM is jelzete, hogy a távolmaradásra fognak buzdítani.
 • A Fodor Gábor-féle Liberálisok viszont az igen szavazat mellett kampányolnak.
 • Az MSZP május közepére szülte meg az álláspontját, miszerint nemet mondanak "a Fidesz álkérdésére", és "az MSZP-nek jobb programja is lesz, mint részt venni egy bohócnépszavazáson". Vagyis az MSZP is a bojkott mellett döntött.
 • De az MSZP-s bojkottot mégsem lehet bojkottnak nevezni. Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint bár a szocialisták arra buzdítják a választókat és a híveiket, hogy ne vegyenek részt a voksoláson, "szándékosan nem használjuk a bojkott szót; a népszavazás intézményét elfogadjuk, tudomásul vesszük, hogy ez a demokrácia egyik fontos eszköze". Az MSZP ezért nem vonul ki teljesen a népszavazásból, küld például delegáltakat a szavazatszámláló bizottságokba.
 • Közben a Népszabadság megírta, hogy Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc megállapodott abban, hogy pártjaik együttműködnek a kormány kvótanépszavazásának bojkottjában, és mindkét párt a "Maradj otthon, maradj Európában" mondattal kampányol majd.
 • Nyakó István, az MSZP szóvivője viszont a Magyar Időknek azt mondta erre: "egyetértés van, együttműködés nincs". 
 • Közben kiderült, hogy a bojkottal sem ért mindenki egyet az MSZP-ben. Kovács László volt pártelnök például a népszavazáson való részvételt és Magyarország uniós tagságának igen szavazattal való megerősítését, vagy érvénytelen szavazat leadását tartja megfelelő lépésnek - derült ki a hétvégén.
 • Nyakó erre azt mondta, hogy Kovács László is eldöntheti, miként kíván részt venni a népszavazáson.
 • Közben az Együtt, a PM és a Moma (Bokros Lajos pártja) közös plakátkampányt tervez, amely a szavazásról való távolmaradásra buzdít. Vagyis a három párt is bojkottálja a népszavazást, de az MSZP-DK-tól külön bojkottálja majd.
 • Az LMP a szavazóira bízza a döntést, a párt vezetői bojkottálják a szavazást, de Szél Bernadett társelnök szerint lesznek LMP-sek, akik nemmel szavaznak majd, vagyis a kormány álláspontja mellett.

Vagyis öt párt, az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és a Moma bojkottálni fogja a népszavazást, de közös, összehangolt kampány nem lesz. Az Index úgy tudja, hogy az MSZP-ben most arról megy a vita, hogy a DK-sokkal mennyire szabad együttműködni. Jó ötlet-e például, ha a szocialisták részt vesznek a DK-sok október 1-jére hirdetett élőláncán. 

A Gyurcsányhoz való viszony a meghatározó az MSZP-ben

Vagyis úgy tűnik, az MSZP-ben ismét a Gyurcsány Ferenchez való viszony határozza meg az álláspontokat. Jól szemlélteti a helyzetet az ATV Egyenes Beszéd című műsorának hétfői adása, ahol pár perc leforgása alatt mondott egymásnak ellent két MSZP-s.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta, hogy szerinte semmi furcsa nincs abban, hogy együtt kampányol az MSZP és a DK, hiszen valaha egy párt voltak:

vannak pártok, amelyek valaha egyek voltak, aztán szétszakadtak, és lehet, hogy egyek lesznek. 

Ehhez képest az utána következő Harangozó Tamás MSZP-s képviselő pár perc múlva teljesen más szellemben nyilatkozott az MSZP és a DK közeledéséről: "még egyszer nem tudom a nevemet ahhoz, hogy egy ilyen folyamat elinduljon, mert sajnos egyszer már láttuk a végét". Harangozó az interjúban végül kifakadt, és a baloldali helyzetet jól jellemző, frappáns kijelentést tett:

ideológiailag alulképzett vagyok abban, hogy a két párt vezetése mit csinál. 

Az MSZP képviselő azt mondta, érdeklődéssel figyeli, hogy a pártelnöke és a párt vezetői mit mondanak és tesznek majd. 

Ezek után nem is meglepő, hogy az MSZP szavazói a legfrissebb felmérések szerint nehezen tudják eldönteni, mit csináljanak október 2-án. Az Index által rendelt közvélemény-kutatás szerint az MSZP tábora teljesen megosztott: a szocialista szimpatizánsok 29 százaléka gondolja most úgy, hogy nem megy el a népszavazásra, 37 százalék pedig még nem tudja, hogy elmenjen-e. A bizonytalanságot jelzi, hogy azoknak az MSZP-seknek, akik részt vennének a voksoláson, a többsége még nem tudja, hogyan szavazzon.