Kövér: Elemi érdekünk az EU-ban maradni

2016.08.18. 07:04

Szeretném bejelenteni egyet nem értésemet

- mondta Kövér László a Heti Válasznak adott interjújában azzal kapcsolatban, hogy a kormány támogatja a DK-s Eörsi Mátyást abban, hogy a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkára legyen. "Ezzel a döntéssel nemcsak az a baj, hogy az SZDSZ már nincs ugyan, de az »eszdéeszizmus« él és virul, hanem legfőképpen az, hogy visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket az Eörsi-félék a magyarsággal szemben elkövettek."

Igaz, Kövér szavaiból úgy tűnik, a házelnök nem tulajdonít komoly jelentőséget az Eörsi által ambicionált posztnak:

A magyarországi liberalizmus legsötétebb korszakának egyik emblematikus figurája már legfeljebb csak egy "nemzetközi sóhivatal" főtitkárjelöltjeként árthat Magyarországnak. 

De Kövér mondott mást is az interjúban, nézzük csak!

Szembesítették Kövért azzal, hogy a baloldal szerint a kormány az EU-ból való kilépésünket készíti elő a kvótanépszavazással. Az Országgyűlés elnöke szerint 2004-ben "becsületbeli ügy volt igennel szavazni", merthogy a Fidesz éveken keresztül azzal érvelt, hogy az EU-tagság jó Magyarországnak. Kövér most kiáll az EU-tagság mellett, ugyanis ezt mondta:

Minden fenntartásunk ellenére ma is le kell szögeznünk: hazánk elemi érdeke a tagság.

A házelnök szerint az ország fejlesztése elképzelhetetlen EU-s források nélkül, de a határon túli magyarsággal való kapcsolattartást is nagyban segíti az uniós tagság. Kövér szerint az is fontos, hogy a magyar fiatalok tanulási vagy munkavállalási céllal el tudjanak menni külföldre. 

Amikor a riporter a Fidesz "gazdasági ügyeiről" (letelepedési kötvény, Mengyi-ügy) szembesíti, mondván, hogy a "Fidesz a közpénzekért egymással is versengő gazdasági holdingokra esik szét", Kövér azt válaszolja, hogy ő nem lát ilyen veszélyt. 

Amennyiben lenne a Fidesznél jobb politikai lehetőség, én is annak sikerén dolgoznék 

- mondja kissé sejtelmesen, majd mentegetni kezdi a pártot. Aztán előkerül a végső érv, amivel valószínűleg önmagát is meggyőzi, ha esetleg eszébe jut Habony Árpád, nevezetesen az, hogy a Fidesz problémás ügyeit "az európai civilizáció leépülésével és a magyar nemzet fogyásával való versenyfutás összefüggéseiben kell értékelnünk."

Ezekhez a tétekhez minden más lényegtelen

- mondja az interjúban. Aztán oda is sújt meg nem is a korruptaknak úgy, hogy közben magáról elegánsan lerázza a felelősség terhét:

A felelősség erkölcsi értelemben is azoké, akik ezekben az ügyekben szerepelnek. Ám attól óva intenék, hogy minden vádat készpénznek vegyünk. 

A sajtó is megkapja a magáét, mintha a média találta volna fel a korrupt politikusokat: "Miután az ellenzéknek nincs értékrendje és jövőképe a hatalomra kerülés elementáris vágyán kívül, a sajtó segítségével megpróbálja erkölcsileg diszkreditálni a kormányt."

Egyébként Kövér védelmébe vette a Fidesz "ifjútöröket", Rogán Antalt, Szijjártó Pétert és Lázár Jánost. Nem is akárhogyan. Szerinte ezeknek az embereknek legfeljebb csak annyi róható fel, hogy - idézzük - "nem készültek fel arra: gyarapodásukkal egyenes arányban nő a támadási felület - függetlenül attól, hogy tisztességesen szerezték a vagyonukat, vagy sem."

És persze nem csak ők olyanok, amilyenek, hanem ilyené vált a világ:

Ma az egész világban a közmegegyezéses erkölcsi normák leépülésének gyorsuló folyamata zajlik. A mindennapi életben is tapasztaljuk egyfelől az erőfölénnyel való visszaélést, másfelől a felelősség nem vállalását.