Nem talál terrorkapcsolatot a kormány a pesti török iskoláknál

2016.08.18. 13:55

A Belügyminisztérium (BM) vizsgálódik a pesti, törökökhöz köthető Orchidea Iskola ügyében, de egyelőre nem tártak fel olyan összefüggést, körülményt, ami igazolná a török állam kérését, közölte az Index megkeresésére a tárca. Azt is írták, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok bevonásával vizsgálódnak.

Erdoganék azt akarják, hogy zárassák be a szerintük Fethullah Gülen ellenzéki emigráns hitszónokhoz köthető nemzetközi iskolahálózatot, közte a magyar intézményeket is.

A török elnök szerint ugyanis Gülen, és a hivatalosan terrorszervezetként számontartott mozgalma, a Hizmet áll a július 15-i puccskísérlet mögött. Ezért, illetve erre hivatkozva akarja most Erdogan megsemmisíteni ellenfele hátországát.

"A Belügyminisztérium hangsúlyozza: a szóbeli jegyzékben megnevezett intézményekkel szemben a magyar hatóságok csak abban az esetben lépnek fel, amennyiben egyértelműen bebizonyosodik az intézmények és a terrorizmus, annak támogatása közötti összefüggés"- tette hozzá a tárca.

A közlemény szerint a BM alá tartozó szervek Magyarország és állampolgárai biztonsága érdekében – az információ forrásától függetlenül – továbbra is folyamatosan ellenőriznek minden olyan személyt és intézményt, amelyek kapcsán felmerülhet a terrorizmus gyanúja. Ennek az ellenőrzési tevékenységnek a részletei azonban az eredményesség érdekében értelemszerűen nem nyilvánosak.

Az Orchidea iskola korábban többször is leszögezte, hogy semmi közük a terrorizmushoz, és - bár tisztelik őt - nem kapnak pénzt, sem más segítséget Gülentől vagy hozzá köthető vállalkozásoktól.