Senkinek sem patyolat a múltja a fideszes betlinégyesből

creativ team fidesz rogan taso
2016.08.19. 09:02
Néhány héten belül négy fideszes parlamenti képviselő is botrányba keveredett. Mindegyikük ügye más, ami összeköti őket, az az, hogy – a sajtóban megjelent állítások szerint legalábbis – mindben úgy jutottak milliók a politikusokhoz vagy környezetükhöz, hogy arról a közvélemény nem tudott. Politikai életútjukban is sok a közös: trafikgyőzelmek az ismerősöknél, közpénzes luxusutak és egyéb kavarások az állami, önkormányzati zsírosbödönök körül.

Tasó László

A politikai pályáját nyíradonyi polgármesterként indító Tasó (a friss ügyéről itt és itt olvashat) alig két éve volt politikus, amikor máris kellemetlen üggyel került be az országos sajtóba: 1996-ban az üres kassza miatt heteket késett a város a segélyek kifizetésével, ami 400 romát érintett a faluban. Emiatt a kisebbségi ombudsman is a városba utazott.

Nem sokkal később rendőrségi vizsgálat indult ellene közokirat-hamisítás gyanúja miatt. 1995-ben ugyanis városvezetőként egy hitel felvétele miatt jelzáloggal terhelte meg a művelődési házat, de nem kérte rá a testület jóváhagyását.

2002-ben egy önkormányzati fakitermeléssel összefüggő ügyben első fokon hűtlen kezelés miatt bűnösnek mondta ki őt a bíróság, és tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. 2004-ben lett parlamenti képviselő az Európai Parlamentbe távozó Pálfi István helyett, 2005-ben jogerősen felmentették a hűtlen kezelési ügyében. Mindezt a következő mondattal jelentette be: „Győzött az igazság, mert az mindig makacsabb a hamisságnál.”

Még abban az évben tettlegességért feljelentette a helyi MSZP elnökét, miután összezörrentek az orvosi rendelőben.

2006-ban durvára sikeredett a kampány: Tasó és a szocialisták kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy egymás plakátjait leszaggatják, a helyieket megfélemlítik. Tasót szavazatvásárlással is támadja az ellenzék, állítólag 3000 forintos segélyt adott annak, aki a kopogtatócéduláját neki adta le. A bíróság megállapította azt is, hogy egy férfi Tasó megbízásából szállított autóval romákat szavazni Vámospércsen.

2011-ben a Jobbik közölte, hogy Tasó résztulajdonosa egy hajdúszoboszlói apartmanháznak, de az ebből származó jövedelme nem szerepel a vagyonnyilatkozatában. Tasó azzal válaszolt, hogy nincs belőle jövedelme. Ugyanabban az évben nevezte a parlamentben kisanyámnak az LMP-s Szabó Tímeát. Később azzal támadták, hogy rokona is trafikhoz jutott. Ő erre azt mondta, mindenhol vannak ismerősei, ő ismer mindenkit. A Magyar Narancs 2013-as portréja szerint több, a családjához kötődő vállalkozás is az önkormányzathoz kapcsolhatóan üzletelt a városban.

2014-ben államtitkár lett, lemondott a polgármesteri címről. 

    Tasó László Becsó Zsolt  Mengyi Roland  Rogán Antal 
Életkor 53   49   41   44
Mikor lett politikus? 1994-től Nyíradony független polgármestere 1990-ben belépett a Fideszbe 2002-ben Ifjúsági Demokrata Fórum kollégiumvezetője lett 1996 végén Fidelitas-alapító, 1997 novemberétől alelnök.   
Mikor lett fideszes politikus? 1998-ban lett Nyíradony Fidesz-KDNP közös polgármester-jelöltje  Fideszesként kezdte 2010-ben a tiszaújvárosi körzet egyéni jelöltje lett  Ha a Fidelitas nem számít, 1998-ban Fidesz-listáról lesz képviselő
Mikor adta ki róla az első közleményt az MTI? 1996  áprilisában polgármesterként csapatzászlót adományozott a rendőrségnek   1994-ben a választásokon a Nógrád megyei területi Fidesz-listán a 10. helyet kapta meg  A 2002-es IDF-es kollégiumalakítás kapcsán szerepel a neve   1997 szeptembere, konferencia Kassa és Miskolc együttműködéséről. Rogán Antal a Batthyány Alapítvány titkáraként szólal fel.
Mekkora a vagyona? 2 ház, 1 autó, 11 földingatlan, 24 millió Ft, 31 millió Ft tartozás  5 ház, 1 garázs, 2 földterület, 1 autó, 39 millió Ft, 17.5 millió tartozás  2 ház, 1 szántó, 4 millió Ft.   5 ingatlan, 16 földterület, félmillió forint, 43 millió tartozás  

 (a különböző típusú eszközökben tartott pénzvagyonokat forintosítottuk és egyben kezeltük)                 

Mengyi Roland

A borsodi politikus (friss ügyéről ide kattintva olvashatja cikkeinket) 2010-ben – pontosabban a 2009-es bejelentéskor – került be a semmiből a nagypolitikába. 2002-ben ugyan ő lett az Ifjúsági Demokrata Fórum szakmai kollégiumának vezetője a „Nemzeti Otthonteremtő Lakásprogram” kidolgozására, de a bejelentésnél többet nem szerepelt ebben a minőségében.

2010-ben a parlamentbe is bekerül és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke is ő lesz. 2011-ben jön az első botrány, közpénzből utazott el több megyei közgyűlési elnök is az Azori-szigetekre egy szakmai konferenciára, köztük Mengyi is. 

Egy évre rá az MSZP támadta Mengyit, amiért egy vasárnap estére hívtak össze rendkívüli közgyűlést. „Sebtében, értékbecslés nélkül, csak a helyszínen kiosztott előterjesztés alapján kellett dönteni” a megyei közgyűlésnek egy 650 milliós ingatlan megvásárlásáról. Városi pletykák szerint a közgyűlési vezetést szoros szálak fűzik az ingatlant eladókhoz – írták a szocialisták. 

Aztán politikán kívülről jön egy furcsa sejtetés: a cigarettaellenes Füstirtók Egyesület közölte, hogy Mengyi törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, mellyel a fokozottan tűz- és robbanásveszélyes munkahelyeken és létesítményekben megengednék a zárt térben való dohányzást. „Fel sem merjük tételezni, hogy az egyéni választókörzetében működő Tiszai Vegyi Kombinát vezetői keresték meg esetleg, s komoly dokumentumok bemutatásával ők nyitották volna fel a szemét” – írták.

2012-ben a Bükki Nemzeti Park állami területeinek bérbeadásánál győzött egy olyan cég is, amely mezőgazdasági tevékenységet addig nem végzett, és nem sokkal korábban vette át Kanyok Attila, közölte az MSZP. Kanyok tiszaújvárosi fideszes önkormányzati képviselő, korábbi polgármesterjelölt, Mengyi Roland országgyűlési képviselő, megyei közgyűlési elnök munkatársa. A cég csaknem ötszáz hektár állami földhöz jutott.

A politikus két, politikailag kínos ügyben is magára vállalta a főszerepet: 2014-ben Rogán Antal távollétében ő vezette azt a bizottsági ülést, amin visszavonták az internetadót. Ő volt az is, aki – Bánki Erikkel – beadta azt a javaslatot, ami gyakorlatilag titkosította a jegybank alapítványainak költését. Ezt az Alkotmánybíróság meszelte aztán el.

Becsó Zsolt

Becsó (a most kirobbant botrányról itt olvashat) 1994 óta vesz részt a nógrádi politikai életben, 1998 óta parlamenti képviselő, de sokáig kellett várni az első igazán vitatott ügyére.

Megúszott egy kórházi beruházási balhét is 2000-ben, olyannyira, hogy az ellenzék sem őt, a megyei közgyűlési elnököt hibáztatta az ügyben, sőt, védték, azt közölték, hogy Becsót is átverték a beruházók. 

2007-ben aztán már nem kerülik el a támadások: a szocialisták akkori nyilatkozata szerint „a Fidesz kiüresedett pártkasszáját akarják feltölteni” azokkal a médiaszerződésekkel, amelyet a fideszes vezetésű Nógrád megyei önkormányzat kötött a Várhegyi Attila által vezetett Presztízs Média Reklámügynökség Kft.-vel.

2011-ben azért támadták, mert a megye Madách-díjat szavazott meg Bayer Zsoltnak. Év végén aztán újabb botrány: Becsó is ott volt az azori-szigeteki közpénzes úton, majd 2015-ben beszállt társtulajdonosként egy olyan cégbe, amelynek tulajdonosának családjában tucatnyi trafiknyertes van.

Rogán Antal

Az egykori belvárosi polgármester, Fidesz-frakcióvezető, jelenlegi miniszter és legújabban feltaláló évek óta folyamatosan a támadások kereszttüzében van. Került kínos helyzetbe

Talán már kevesen emlékeznek az első olyan, kellemetlen ügyre, amiben az ő neve merült fel: a 2006-os kampányban, aminek ő volt a vezetője, MSZP-s számítógépeket hekkeltek meg fideszes szerverről, és kiderült az is, hogy a függetlennek mondott Magyar Vizsla című kiadvány is köthető a Fideszhez.

2007-től aztán egyre több olyan hír jelenik meg róla, amiből kiderül, hogy nagy lábon él, 2009-ben már a Parlamentben is Louis Vuitton táskával jelenik meg.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)