Semjén visszahozná a boltzárat

2016.08.19. 07:24

Ha tehetné Semjén Zsolt, nem csak visszahozná, de ki is terjesztené az egy év után idén eltörölt kötelező vasárnapi zárva tartást – derült ki a Magyar Időknek adott interjújából. A KDNP-t vezető kormányfőhelyettes szerint a boltzárral szembeni gazdasági érvek alaptalanok voltak – nem csökkent a munkaerő létszáma és még nőtt is a kiskereskedelmi forgalom –, de mégsem sikerült népszerűvé tenni a dolgozók érdekében hozott döntést, amely a KDNP kezdeményezése volt.

Semjén nem csinált titkot abból, hogy az eltörlésre a boltzárral szembeni MSZP-s népszavazási kezdeményezés miatt került sor.

„Mérlegelni kellett, hogy mi a következménye, ha a két népszavazást (a migrációról szólót és a szabad vasárnapról szólót) egy időben kell megtartani. A kvótareferendum élet-halál kérdés a nemzet számára, ennek eredményét nem lehetett kockára tenni, így nem volt más választás, mint visszavonni.”

Ennek ellenére, szokatlanul kritikusan nyilatkozott Semjén a kormány döntéséről. Ő személy szerint „beleállt volna a népszavazásba”, de a kormány felemás és bizonytalan volt, vagy leginkább hallgatott a kérdésben. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig sosem vállalta fel igazán az ügyet. „Ezt nem Varga Mihály személyére mondom” – enyhítette gyorsan a konfrontálódó mondatot Semjén, aki szerint a szabad vasárnap ügyét nem szabad feladni. El kell érni, hogy a szakszervezetek tűzzék zászlajukra és hangoztassák azokat az érveket, amelyek a kötelező zárva tartás mellett szólnak.

Ezen kívül Semjén a következőt szeretné elérni:

  • Módosítani az egyházi törvényt, ha a kormánynak egyszer újra kétharmada lesz. Az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága kifogásolta, hogy az egyházak bejegyzése a parlamenttől függ. Ezt az ellenzék is ellenezte, de egyelőre a kormány nem talált kompromisszumot, Semjén szerint azért, mert az ellenzék folyamatosan változtatja álláspontját.
  • Valódi áttörést elérni a demográfiai fronton, amit a család adókedvezményektől várnak.
  • Egymillió új magyar állampolgárt hozni az egyszerűsített honosítási eljárás révén. Semjén szerint már 850 ezernél járunk. Voltak ugyan visszaélések, de inkább a külföldi titkosszolgálatok vetettek árnyékot.

Semjén szerint az egyszerűsített honosítási eljárást lefizetett újságírók akarták lejáratni, amikor a rendszerben rejlő visszaélésekről írtak. Annak ellenére látja így, hogy több esetben jegyzőt is vittel el irodájából a rendőrök, mert a gyanú szerint pénzért juttatott magyar állampolgársághoz olyanokat, akiknek valójában a törvény alapján ez nem járt volna.