Szijjártó megy először a puccs utáni Ankarába

2016.08.19. 13:23

Szijjártó Péter az első magasrangú európai politikus, aki a puccs leverése után Ankarába látogat – írta az Origo. A külügyi és külgazdasági miniszternek a keddi úton a feladata állítólag Orbán Viktor őszi vizitjének előkészítése lesz.

Eddig nem volt tervben, hogy a magyar kormányfő Törökországba utazna, csupán az, hogy szigetvár ostromának 450. évfordulójára Recep Tayyip Erdogan Magyarországra jönne. A török elnök azonban úgy tűnik, nem tud eleget tenni Áder János szeptember 7-ére tervezett meghívásának, amelyen a horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic is jelen lesz.

Szijjártó látogatására alig egy hónappal azután kerül sor, hogy sikertelen puccsot kísérelt meg a hadsereg egy része Erdogan ellen. Az alig néhány óra alatt elbukott hatalomátvétel után az államfő széleskörű tisztogatásba kezdett. Már néhány nappal a puccs után 40 ezer volt azoknak a száma, akiket őrizetbe vettek vagy kirúgtak állásából, a rendőrségtől a hadseregen át az oktatásig.

A puccs utáni leszámolás Magyarországot is elérte, amikor a török kormány azt kérte a magyar féltől, hogy zárja be a budapesti török Orchidea Iskolát, amelyet az Ankara által a puccs előkészítőjének tartott Fetulah Gülen finanszíroz.

A BM vizsgálódik, de egyelőre nem talált terrorizmusra utaló kapcsolatot az intézménynél.

Szijjártó a török  külügyminiszerrel Mevlüt Çavuşoğluval találkozik. A megkerülhetetlen kérdés lesz a menekültügy kapcsán az EU és Törökország viszonya. Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, hogy az EU-nak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a tárgyalásokon ne legyen zsarolható Törökország által.

Törökország viszont neheztel az EU-ra, amely szerinte a menekültáradat megállítása érdekében vállalt kötelezettségeit nem akarja teljesíteni, így folyamatosan halogatja a vízummentesség megadását a törökök számára. Brüsszel szerint a vízummentességhez Törökországnak többet kellene tennie a területén átfolyó menekültáradat megállításáért.