Megvolt a zászlófelvonás, készülhetünk a tűzijátékra

D MAR20160820005
2016.08.20. 09:39

Katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen a Parlament előtti Kossuth Lajos téren szombat reggel, írja az MTI.

A lobogót Áder János köztársasági elnök jelenlétében, a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

A ceremónián Áder János mellett részt vett Kövér László házelnök, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar Főnöke, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a kormány több képviselője, továbbá állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, valamint családok, civilek százai.

Útlezárások az ünnepen

Itt tudja megnézni a rendőrség gyűjtését arról, hogyan változik a közlekedés a nemzeti ünnep miatt országszerte. Budapesten az I., II., V., IX., XI. és XIII. kerületben kell változásokra számítani.

A BKK is részletes ismertetővel készült, itt olvashatja, és nézheti meg térképen, mire kell számítani a tömegközlekedésben.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek teszik le katonai esküjüket. A központi programok között idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, a Clark Ádám téren pedig egész nap családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet és az ünnepi programokat tűzijáték zárja a fővárosban.

Jó idő lesz, de az operatív törzs azért figyel

Megkezdte munkáját az augusztus 20-ai ünnepi programok biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs (OT) - közölte a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szombat délelőtt az MTI-vel.

Mint írták: a kora reggeltől késő éjszakáig ülésező OT-ben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a Budapesti Közlekedési Központ és a katasztrófavédelem képviselői kísérik figyelemmel a nemzeti ünnep rendezvényeit.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Budapest térségében egész nap többnyire napos időre lehet számítani. Átmeneti felhősödés lehet, de csapadék nem valószínű. Meleg idő várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet a 30 Celsius-fokot is elérheti - írta a HM NRH, hozzátéve: ezért a rendezvényekre kilátogatóknak ajánlott a folyamatos folyadékpótlás és a megfelelő öltözék, az érzékenyebbek a tűző napot lehetőség szerint kerüljék.

A szokásokhoz híven a 21 órakor kezdődő tűzijátékot a Duna-parton, az Erzsébet és a Lánchíd között lehet majd legjobban látni - tették hozzá.

További információ és részletes program a http://augusztus20.kormany.hu oldalon található.

(Borítókép:  Felvonják a nemzeti lobogót az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2016. augusztus 20-án. Fotó: Marjai János/MTI)