Aliz
6 °C
14 °C

Ellenzéki szakításhoz vezetett, hogy a fideszes frakcióvezető díszpolgár lett

2016.08.22. 12:14

Kilép a nyíregyházi Együtt és a DK az helyi MSZP-vel közös frakcióból - tudta meg az Index az Együtt önkormányzati képviselőjétől, Lövei Csabától. Az ügy előzménye, Adorján Gusztávot, a nyíregyházi Jósa András Kórház főigazgatóját, egyben a hivatalban lévő Fidesz frakcióvezetőjét a város díszpolgárává választották. 

A javaslatot a helyi szocialisták vezetője, Nagy László megszavazta, egy másik szocialista kiment a teremből. A DK és az Együtt képviselői, valamint a jobbikosok nemmel, egy független jelölt pedig igennel szavazott. 

Bár Adorján Gusztáv díszpolgárrá választása verte ki a DK-nál és az Együttnél a biztosítékot annyira, hogy szakítson az MSZP-vel, a szocialistákkal való viszony korábban is rossz volt. A DK és az Együtt helyi politikusai régóta nehezményezik, hogy az MSZP-s képviselők nem viselkednek ellenzékként és együtt "mozognak" a Fidesszel. Amíg például helyi korrupciós ügyekben a DK és az Együtt feljelentéseket tett, ugyanezt nem tették meg a szocialisták.

A Változást Nyíregyházáért elnevezésű pártszövetséget még 2014-ben hozták létre, ebből lép most ki a DK-s Hunyadi János és az Együttes Lövei Csaba, a jövőben önállóan képviselik majd a pártjukat.  

Megkerestük az összes helyi képviselőt, hogy megkérdezzük, mi a véleményük arról, hogy egy hivatalban lévő politikust - aki ráadásul frakcióvezető is - díszpolgárrá választanak. Lövei Csaba lényegében megismételte, amit erről korábban mondott:  függetlenül az illető szakmai és magánéleti érdemeitől hivatalban lévő politikus, pláne ha a róla döntő testület tagja szerinte ne kaphasson kitüntető címet. 

Béres Csaba, a Jobbik képviselőcsoportjának vezetője az Indexnek azt mondta, hogy részt vett azon az előzetes egyeztetésen, ahol Kovács Ferenc polgármester ismertette, hogy a díszpolgári címre jelöltek közül a megyei kórház igazgatóját, Adorján Gusztávot javasolja. "Az egyeztetésen jeleztem a polgármesternek, hogy a Jobbik nem tartja elfogadhatónak, hogy egy aktív politikust, méghozzá a fideszes városvezetés fideszes frakcióvezetőjét díszpolgári címmel tüntessék ki. Meglepetésemre ellenzéki képviselőként egyedül voltam a véleményemmel, ugyanis a baloldali összefogást képviselő Nagy László az egyeztetésen teljes mértékben támogatta a Fidesz javaslatát" - mondta Béres.

A jobbikos képviselő állítja: a polgármester javaslata nem érte váratlanul, ugyanis "az elmúlt egy évben a Jobbik nyomozást folytat a 15 milliárdos Tömbkórház projekt kapcsán, és feljelentést is tettünk környezet- és természet elleni bűncselekmény, radioaktív anyaggal való visszaélés és közokirat-hamisítás ügyében". Béres szerint "Adorján Gusztáv kórházigazgatóként több hazugságot is megfogalmazott az üggyel kapcsolatban, amiknek dokumentumos cáfolataival rendelkezünk". A jobbikosok szerint a díszpolgári címmel a fideszes városvezetés csupán a saját frakcióvezetőjének felelősségét próbálja leplezni. 

Hunyadi János DK-s képviselő pedig azt írta az MSZP városi elnökének, Jeszenkszki Andrásnak, függetlenként folytatja, mert "az  egyes kérdésekben  Önök által képviselt  álláspont nem csak számomra, de a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöksége számára is elfogadhatatlan,  összeegyeztethetetlen a frakciószerű működéssel, a Demokratikus Koalíció által képviselt  értékekkel". Azt írta: "hisszük és valljuk, hogy a demokratikus erők együttműködése nélkül a Fidesz hatalom nem váltható le, de meggyőződésünk, hogy ennek a célnak eléréséhez  kemény, harcos, megalkuvások nélküli politizálásra van szükség."

Nyíregyházán nem ez az első eset, hogy hivatalban lévő politikust díszpolgárrá választanak. A kilencvenes években Baja Ferencet választotta annak a testület, Lövei Csaba egyébként akkor is ellenezte ezt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?