Továbbra sem tilthatja le magát senki a lottózásról

2016.08.22. 10:53

Úgy volt, hogy szeptember elsejétől új eszközt kapnak a kezükbe azok, akik maguk is tudják, hogy túlzásba viszik a leggyakoribb szerencsejátékokat, a lottózást vagy a tippmixet, de félnek attól, hogy egyedül nem tudják megállni, hogy játsszanak.

Van egy 2015-ös kormányrendelet, amely a "felelős játékszervezés" szabályairól szól, ez foglalkozik a "sérülékeny személyek szerencsejátékhoz való hozzáférésének" korlátozásáról. Ebben van benne egy olyan lehetőség, hogy bizonyos szerencsejáték fajtákra, például a játékkaszinóra, az online kaszinóra vagy a kártyatermi kártyázásra vonatkozóan önkorlátozó nyilatkozatot lehet tenni.

Az ember besétál az adóhatóság ügyfélszolgálatára, megteszi az írásos nyilatkozatot, és ezzel eléri, hogy adott ideig, 1, 3 vagy 5 évig akkor sem hagyják játszani, ha később már követeli. A dolog úgy működik, hogy bekerül a játékosvédelmi nyilvántartásba, amihez hozzáférnek a szervezők, akik a játékra jelentkező ügyfél azonosításakor kötelesek ellenőrizni, nincs-e ilyen korlátozás alatt az illető.

A sorsolásos játékok és a távszerencsejátéknak nem minősülő fogadások, vagyis tipikusan például az ötöslottó és a tippmix idén szeptember elsejétől csatlakozott volna azokhoz a játékfajtákhoz, amelyeknél lehetséges ilyen önkorlátozó nyilatkozatot tenni.

Viszont hétfőn megjelent a kormány honlapján egy tervezet a nemzetgazdasági minisztériumtól, amely csak egyetlen dolgot változtatna a rendeleten: a 2016-ot kicserélné 2017-re, vagyis egy évvel elhalasztaná a lottós, tippmixes önkorlátozás bevezetését. A lottó-és tippmixfüggők így legkorábban 2017 szeptemberétől zárhatnák ki saját magukat a játékból.

A Varga Mihály által jegyzett, mellékelt tájékoztató szerint azért muszáj halasztani, mert a játékosvédelmi nyilvántartás használatának alapfeltétele a zökkenőmentes játékosazonosítás, ahhoz pedig "jelentős technikai felkészülés szükséges az állami szervezők részéről". Ez "a jelenleg rendelkezésre álló, részben az érintett szervezői körtől származó információk alapján legkorábban csak 2017-től valósítható meg", írja a miniszter.