Nem állt le a lovagkeresztvisszaadási hullám, a Mazsihisz pedig gratulál Bayer kitüntetéséhez

2016.08.22. 09:28 Módosítva: 2016.08.22. 11:58

Sorban adják vissza lovagkeresztjeiket azok, akik nem értenek egyet Bayer Zsolt állami kitüntetésével. (Itt olvashatja a listát, ami hétfő kora délután 28 főnél állt.)

Galkó Balázs színész és Bruszt László szociológusprofesszor is visszaküldi a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét Áder Jánosnak, írja a 444.hu. A 168 óra szerint három neves közgazdász,  Kertesi GáborKöllő János és Varga Júlia  is visszaadja a díjat. Lemond a díjról Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Dióssy László  címzetes egyetemi tanár, korábbi veszprémi polgármester, a környezetvédelmi tárca korábbi szakállamtitkára és Varga Kálmán muzeológus, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt vezetője pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adja vissza. 

Galkó Balázs azt írta: nem akar bizonyos emberekkel egy kalap alá tartozni.

Bruszt László professzor a Facebook-oldalán tette közzé ezt a levelét, amelyet a köztársasági elnöknek küldött. Ebben azt írja:

nem tartok igényt olyan állami kitüntetésre, amelyet egy rasszista, a magyar politikai kultúra lerohasztásában élenjáró bértollnok megkaphat.   

A 168 óra szerint Kertesi Gábor, közgazdász, az MTA doktora, Köllő János, közgazdász, az MTA doktora és Varga Júlia, közgazdász közös levélben mondtak le lovagkeresztjükről, mivel  nem kívánnak "egyazon  kitüntetésben osztozni a magyar történelem legsötétebb korszakára emlékeztető eszmék hirdetőjével".  

Visszaadta az állami kitüntetést Takács Imre művészettörténész,  Catherine Feidt volt francia tiszteletbeli konzul, és Felcsuti Péter a Raiffeisen Bankvolt vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke, írja a 444.hu.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével nem jár pénzdíj.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ironikus közleményben "gratulál" a kormánynak Bayer Zsolt kitüntetéséhez. A közlemény szerint a legnagyobb magyar kormánypárt észrevette, hogy Bayer Zsolt sikertelen és rosszkedvű. "Helyesen mérték fel, hogy Bayer frusztrált átkozódása, monoton, hisztérikus és szánni való gyűlölködése nem csak neki saját magának, de a közhangulatnak is árt. Alighanem ezért akarta őt a kormány jobb kedvre, derűre hangolni valami pénzbe nem kerülő figyelmességgel". A Mazsihisz szerint soha nem szabad lemondanunk arról a reményről, hogy Bayer Zsolt egyszer majd felhagy rutinszerű uszításával és derék emberré válik. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ezért támogatja a kormányzat pedagógiai erőfeszítéseit, olvasható a közleményben.

A lovagkeresztet Heisler András, a Mazsihisz elnöke is visszaadja. Ő azt írta: civilként büszke volt a díjra, de nem akar egy közösségbe tartozni Bayerral, "aki rasszista, aki antiszemita, aki izzó cigánygyűlölettel és nemzetpusztító eszmékkel szennyezi Magyarországot, s éberen őrködik a magyarországi szélsőjobboldal hagyományainak megőrzése, a félelem és gyűlölet érzésének ébren tartása felett." 

Többen már korábban visszaadták a díjat, így Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman, Kenyeres István  biotudós, Tóth Bálint matematikus professzor, Rózsa Péter újságíró, Péter Vladimir ötvös- és szobrászművész, Polgár András üzletember, Krausz Tamás történész és Erdélyi Ágnes filozófus. 

Dióssy László címzetes egyetemi tanár, 1990-2006 között Veszprém polgármestere volt, 2006-2010-ig pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára. Ő 2005-ben nem lovagkeresztet, hanem a Magyar Köztársasági Érdemrend eggyel magasabb fokozatát, a Tisztikeresztet kapta meg Sólyom Lászlótól. Mint az Indexnek küldött közleményében bejelentette: tiltakozásul a Bayer Zsoltnak adott állami elismerése miatt visszaküldi a kitüntetést Áder Jánosnak. Hasonló lépésre szánta el magát Varga Kálmán muzeológus, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt vezetője is.

A Miniszterelnökség indoklása szerint Bayer Zsolt a díjat nem publicisztikai tevékenysége miatt kapta. "A Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség indítványozása alapján, Bayer Zsolt, számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként kapta megérdemelten a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetését.”