Judit
2 °C
7 °C

Nem állt le a lovagkeresztvisszaadási hullám, a Mazsihisz pedig gratulál Bayer kitüntetéséhez

2016.08.22. 09:28 Módosítva: 2016-08-22 11:58:19

Sorban adják vissza lovagkeresztjeiket azok, akik nem értenek egyet Bayer Zsolt állami kitüntetésével. (Itt olvashatja a listát, ami hétfő kora délután 28 főnél állt.)

Galkó Balázs színész és Bruszt László szociológusprofesszor is visszaküldi a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét Áder Jánosnak, írja a 444.hu. A 168 óra szerint három neves közgazdász,  Kertesi GáborKöllő János és Varga Júlia  is visszaadja a díjat. Lemond a díjról Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Dióssy László  címzetes egyetemi tanár, korábbi veszprémi polgármester, a környezetvédelmi tárca korábbi szakállamtitkára és Varga Kálmán muzeológus, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt vezetője pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adja vissza. 

Galkó Balázs azt írta: nem akar bizonyos emberekkel egy kalap alá tartozni.

Bruszt László professzor a Facebook-oldalán tette közzé ezt a levelét, amelyet a köztársasági elnöknek küldött. Ebben azt írja:

nem tartok igényt olyan állami kitüntetésre, amelyet egy rasszista, a magyar politikai kultúra lerohasztásában élenjáró bértollnok megkaphat.   

A 168 óra szerint Kertesi Gábor, közgazdász, az MTA doktora, Köllő János, közgazdász, az MTA doktora és Varga Júlia, közgazdász közös levélben mondtak le lovagkeresztjükről, mivel  nem kívánnak "egyazon  kitüntetésben osztozni a magyar történelem legsötétebb korszakára emlékeztető eszmék hirdetőjével".  

Visszaadta az állami kitüntetést Takács Imre művészettörténész,  Catherine Feidt volt francia tiszteletbeli konzul, és Felcsuti Péter a Raiffeisen Bankvolt vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke, írja a 444.hu.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével nem jár pénzdíj.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ironikus közleményben "gratulál" a kormánynak Bayer Zsolt kitüntetéséhez. A közlemény szerint a legnagyobb magyar kormánypárt észrevette, hogy Bayer Zsolt sikertelen és rosszkedvű. "Helyesen mérték fel, hogy Bayer frusztrált átkozódása, monoton, hisztérikus és szánni való gyűlölködése nem csak neki saját magának, de a közhangulatnak is árt. Alighanem ezért akarta őt a kormány jobb kedvre, derűre hangolni valami pénzbe nem kerülő figyelmességgel". A Mazsihisz szerint soha nem szabad lemondanunk arról a reményről, hogy Bayer Zsolt egyszer majd felhagy rutinszerű uszításával és derék emberré válik. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ezért támogatja a kormányzat pedagógiai erőfeszítéseit, olvasható a közleményben.

A lovagkeresztet Heisler András, a Mazsihisz elnöke is visszaadja. Ő azt írta: civilként büszke volt a díjra, de nem akar egy közösségbe tartozni Bayerral, "aki rasszista, aki antiszemita, aki izzó cigánygyűlölettel és nemzetpusztító eszmékkel szennyezi Magyarországot, s éberen őrködik a magyarországi szélsőjobboldal hagyományainak megőrzése, a félelem és gyűlölet érzésének ébren tartása felett." 

Többen már korábban visszaadták a díjat, így Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman, Kenyeres István  biotudós, Tóth Bálint matematikus professzor, Rózsa Péter újságíró, Péter Vladimir ötvös- és szobrászművész, Polgár András üzletember, Krausz Tamás történész és Erdélyi Ágnes filozófus. 

Dióssy László címzetes egyetemi tanár, 1990-2006 között Veszprém polgármestere volt, 2006-2010-ig pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára. Ő 2005-ben nem lovagkeresztet, hanem a Magyar Köztársasági Érdemrend eggyel magasabb fokozatát, a Tisztikeresztet kapta meg Sólyom Lászlótól. Mint az Indexnek küldött közleményében bejelentette: tiltakozásul a Bayer Zsoltnak adott állami elismerése miatt visszaküldi a kitüntetést Áder Jánosnak. Hasonló lépésre szánta el magát Varga Kálmán muzeológus, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt vezetője is.

A Miniszterelnökség indoklása szerint Bayer Zsolt a díjat nem publicisztikai tevékenysége miatt kapta. "A Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség indítványozása alapján, Bayer Zsolt, számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként kapta megérdemelten a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetését.” 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?