A felterjesztő alapítvány elnöke nem ért egyet Bayer kitüntetésével

2016.08.24. 09:12

Bayer Zsolt a Miniszterelnökség szerint a Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség indítványozása alapján, számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként kapta a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetését.

Mint kiderült a díjra konkrétan a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, Pintér Jolán terjesztette fel Bayert. Az alapítvány elnökét kérdezte a Népszabadság: Stark Tamás történészt azt állítja, ő is csak az újságokból értesült a kitüntetésről, Bayer ez irányú munkásságát pedig nem is ismeri.

Részlet az interjúból:

 Egyetért a kitüntetéssel?

– Nem értek vele egyet. Bayer Zsolt szerintem semmiképpen sem méltó állami díjra.

– Miért nem?

– Egyrészt az olykor rasszista jellegű írásai miatt nem. Másrészt azért nem, mert – amennyire a munkásságát ismerem – a cikkeivel egy olyan orosz rendszert támogat, amely nem néz szembe a sztalinizmus bűneivel, igyekszik bagatellizálni és relativizálni azokat. Pont a Gulág áldozatainak emléke nem engedi meg, hogy egy ilyen újságírót kitüntessenek.

– Pintér Jolán szerint Bayer a Gulággal kapcsolatos kutatásaival és írásaival érdemelte ki az elismerést. 

Nem vitatom, hogy Bayer Zsoltnak ilyen irányú tevékenysége is van, de én nem ismerem. Pedig nekem ez szakterületem.