A közmédia leépülésén kesereg Orbán főtanácsadója

2016.08.25. 07:11

Terjedelmes esszét írt a Heti Válasz kérdéseire válaszul Szőcs Géza, a miniszterelnök kulturális főtanácsadója. Szőcs, aki korábban kulturális államtitkár is volt, több aktuális ügyről is elmondta véleményét, és szokatlanul őszintén kibeszélt a kormánytól megszokott kánonból.

Szőcs ugyanis több ponton is keményen kritizálta a kormányt, amelynek vezetőjét fő állásban tanácsokkal látja el, ugyebár. Összeszedtük a legfontosabb állításait:

  • A Liget-projektről 1.: "Egészséges, életképes fák irtásával sem lényegileg, sem taktikailag nem tudok azonosulni." Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Szőcs alkotta államtitkárként a projekt elődjét, az Andrássy-negyed koncepciót, ami helyett a Liget-projekt megvalósult, így itt nem számít teljesen elfogulatlan szemlélőnek.
  • A Liget-projektről 2.: "a választókat a fák kivágása könnyen eltávolíthatja a kormánytól. Maradjunk ennyiben". "Ha azok a fák olyan betegek, nem lett volna szabad olyan látszatba keveredni, mint ami kialakult. 
  • Milánói világkiállítás: "Miközben az ellenséges hangulatkeltés a legmagasabb fordulatszámon pörgött, a kormányközeli média mélyen hallgatott. A közszolgálati televízió hosszú ideig szabotálta expós anyagainkat."
  • Bürokrácia: "Sokfelé jártam, sok mindent láttam, de a magyar bürokrácia bestialitásához fogható államigazgatási gyehennával és mefisztói álnoksággal még nem találkoztam."
  • A magyar aljasság: "A magyar aljasság nem ismer mélységbeli határokat."
  • Médiapolitika: "Jelen pillanatban – a kormány szemszögéből nézve – legkudarcosabbnak a médiapolitikáját látom. A médiatörvény időzítésétől és annak kommunikációjától kezdve az általam azonnal és nyilvánosan ellenzett netadón keresztül (mely eset persze bizonyítja, hogy képesek vagyunk az önkorrekcióra is) egészen addig, hogy a kormány elveszített hozzá mindig lojális, nagyon fontos lapokat és újságírókat…"
  • Közmédia: "A közszolgálati televízió leépülése szívszorító történet."
  • Kereskedelmi tévék: "mindenhol a népbutítás és lélekmérgezés melegágyai."

Szőcs a sok kritikája mellett persze több dologban is a kormány politikája mellé áll. Például hosszan értekezik a migráció veszélyéről, és hogy "most mi vagyunk a bennszülöttek, akiket elözönlenek". Orbán Viktorról pedig azt mondja a főtanácsadója, hogy "nem szerencséje van, hanem hihetetlenül erős intuíciója és következménylátása, akár évekre előre. Ettől sikeres, és ezért szegődött melléje a szerencse."