Szavazza meg, ki a legfideszesebb ellenzéki!

2016.08.25. 17:30
Most, hogy Dobolyi Alexandra MSZP-s politikusból az Orbán-kormány nagykövete lesz, összeszedtük azokat a politikusokat, akik ellenzékiként is pozíciót vagy egyéb segítséget kaptak a Fidesztől. Ön pedig megszavazhatja, melyiküké a legmeglepőbb fordulat.

Dobolyi Alexandra

Dobolyi 1998 májusától az MSZP-frakció külügyi osztályán dolgozott, 2002-2004 között az MSZP külügyi titkára, 2004-től 2009-ig az MSZP európai parlamenti képviselője volt. Itt is főként külkapcsolatokkal foglalkozott, a bolgár-román csatlakozás illetve orosz és kínai ügyekben volt aktív. Az EP-képviselőség után a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Veres János titkárságvezetője lett. 2010-ben kiderült, hogy a nős Veres több útra is magával vitte a szintén házas Dobolyit. Azóta összeházasodtak. Dobolyi most nagykövet lesz Kisinyovban, Moldovában, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felkérte erre.

DBELO20070928025
Fotó: Beliczay László / MTI

Eörsi Mátyás

A 61 éves politikus az SZDSZ alapítói közé tartozik, részt vett az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain a rendszerváltás idején. 2010-ig a liberális párt színeiben képviselő, közben a Horn-kormány egyik államtitkára, pártja frakcióvezető-helyettese, majd néhány hónapig frakcióvezetője is volt. 2010-ben visszavonult, és az SZDSZ-tagságát sem újította meg. 2012-ben belépett a DK-ba. Néhány hete egy nemzetközi szervezet, a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára pályázott, a kormány pedig őt jelölte a szervezet élére.

Kóka János

Az orvos végzettségű üzletember 2004-ben lépett politikai pályára, amikor az SZDSZ őt jelölte gazdasági és közlekedési miniszternek Gyurcsány Ferenc kormányába. 2006-ban formálisan is belépett a pártba, majd 2006-ban listáról bekerül a parlamentbe is, és folytatta miniszteri pályafutását. Volt pártelnök, frakcióvezető is. 2010-ben kiszállt a politikából. Felesége a kormánypárti befolyás alatt működő köztévé műsorvezetője, Varga Edit. 2014-ben derült ki, hogy a Fidesz-kormánytól diplomataútlevelet kapott, és Szaúd-Arábiába az Orbán Viktor miniszterelnököt kísérő üzleti küldöttség tagjaként utazott lobbizni a cégének.

Mile Lajos

Az 57 éves Mile 1990-ben MDF-esként jutott be a Parlamentbe, a párt kettészakadásakor az újonnan alakuló Magyar Demokrata Néppárt alapítója és országos alelnöke lett. 94-ben kiesett a parlamentből, megyei szinten politizált tovább. Később az LMP alapítója, 2010-től országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese volt. Tagja volt a Nemzeti Összetartozás Bizottságának, alelnökölte az Európai Ügyek Bizottságát. 2014-ben nevezték ki kolozsvári főkonzulnak, LMP-tagságát felfüggesztette.

Osztolykán Ágnes

A pedagógus végzettségű Osztolykán a politikai pályafutása előtt dolgozott tanárként egy roma fiatalokat segítő intézményben, vezetett romaprogramokat a Soros Alapítvány munkatársaként, a szocialista kormány alatt minisztériumi osztályvezetőként vett részt a Roma Integráció Évtizede Program kidolgozásában és szervezésében. 2010-ben LMP-sként kerül be a parlamentbe, négy évig volt képviselő. Most miniszteri tanácsadó az Emmiben.

Szent-Iványi István

A külpolitikus az SZDSZ alapítója, 1990-től 24 éven át parlamenti képviselője, éveken át a külügyi bizottság illetve az európai integrációs bizottság elnöke volt. A kilencvenes években a külügy politikai államtitkára is volt. 2010 legelején, még a kormányváltás előtt kinevezték Magyarország ljubljanai nagykövetévé, a posztról pedig a nagy államapparátusi kirúgások, tisztogatások idején sem váltott le őt a Fidesz-kormány. 2015-ig volt nagykövet, majd belépett a Fodor Gábor alapította Magyar Liberális Pártba. Most az igen mellett kampányol a kvótaszavazáson, ami a kormány álláspontjának persze az ellenkezője, de annyiban segíti Orbán céljait, hogy előmozdítja a szavazás érvényességét.

Szili Katalin

A 60 éves politikus 1983 és 1989 között az MSZMP tagja, 1989-ben az MSZP alapító tagja volt. 16 éven át volt szocialista parlamenti képviselő, közben volt államtitkár, MSZP-elnökhelyettes, köztársaságielnök-jelölt, pécsi polgármester-jelölt is. 2002-ben megválasztották az Országgyűlés elnökének. 2010-ben még az MSZP listájáról jutott parlamentben, de kilépett, majd mozgalmak és minipártok alapításával illetve vezetésével (Szövetség a Jövőért Mozgalom, Szociális Unió, KTI) próbálkozott. 2015-től miniszterelnöki megbízott státuszban dolgozik Semjén Zsolt mellett, de állítása szerint függetlenül dolgozik a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán.

Ön szerint melyiküké a legmeglepőbb fordulat?