Az igazság érdekében új bíróságot hozna létre a kormány

2016.08.25. 14:04

Lázár János hatvanadik alkalommal tartott Kormányinfót, mi pedig tudósítottunk róla.

Fontosabb részletek:

  • Új bíróságot hozna létre a kormány
  • Börtönöket is fog építeni
  • Háromezer fővel bővítik a rendőrséget
  • Farkas Flóriánt meghallgatta az EU csalás elleni hivatala
  • Nem kérik meg Bayert, hogy adja vissza a lovagkeresztet
  • Csúszik a 3-as metró felújítása

Lázár szerint ez nem csókos bíróság

Közigazgatási felsőbíróság szervezésébe kezd a kormány, mert ez Lázár szerint harminc éve megoldatlan feladat. A miniszter azt mondja, hogy ez nem valamilyen "csókos" bíróság lesz, hanem azt a célt szolgálja, hogy akinek közigazgatási ügye van (építészeti, adózási stb), annak minél előbb döntés szülessen a problémájában. "Azért, hogy minél előbb kiderüljön az igazság" - indokolja Lázár az új bíróság létrehozását, amelyről jelenleg csak egy törvénytervezet szól, és a kormány ötpárti egyeztetést fog kezdeményezni a kérdésben. Lázár azt is kiemelte, hogy a közigazgatási felsőbíróság a nemzetközi sztenderdekkel lesz összhangban. 

A Népszabadság kérdése szerint az OBH tiltakozik az ellen, hogy kormánytisztviselőket delegáljanak a közigazgatási bíróságra. Lázár szerint "teljes hülyeség", hogy nincs összhang az OBH és a kormány között. A miniszter azt is hozzáteszi, hogy ehhez az intézményhez nem "kényes politikai ügyeket" fognak küldeni. 

Azt viszont nem cáfolja Lázár, hogy kormánytisztviselők is lehetnek majd tagjai az új testületnek, de szerinte ez nem politikai ügy, ugyanis attól mert valaki dolgozott a közigazgatásban, még lehet később bírói testület tagja, amennyiben megfelel az alkalmazási feltételeknek. Lázár végül határozottan cáfolta, hogy Patyi András lesz az elnöke az új bíróságnak. 

Lázár: Bayer megkérdőjelezhetetlen

Vannak olyan teljesítmények, amelyek megkérdőjelezhetetlenek. Középiskolásként Lázár szerette az Ezerszázév Európa Közepén című sorozatot, amit Bayer jegyez, ez pedig megkérdőjelezhetetlen. Lázár nem mindenben ért egyet Bayer "szabadszájú" publicisztikáival, de ettől függetlenül a korábbi munkái alapján méltónak tartja az újságírót a lovagkeresztre. Lázár azt is megjegyzi, hogy nem ők kezdeményezték Bayer kitüntetését, hanem egy civil szervezet, a kormány pedig elfogadta ezt. A miniszter hozzátette, hogy nem fogják megkérni Bayert a lovagkereszt visszaadására. 

Lázár egyébként méltatlannak tartja magával szemben, hogy "madár módjára ismételgesse", hogy mit gondol Bayer kitüntetéséről. Neki egyébként sem volt joga megkérdőjelezni Áder János döntését, ő csak végrehajtotta azt. 

Pintér felvesz háromezer rendőrt

Háromezer új rendőr áll szolgálatba a rendőrség megerősítése érdekében - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a legutóbbi kormányülésen. Jelenleg 37 ezer rendőr van az országban, de kell még háromezer ember, hogy meg tudjuk védeni a határt - mondja Lázár, aki hozzáteszi, hogy jelenleg 3-5 ezer rendőr védi folyamatosan a határt. Kérdésre válaszolva Lázár megjegyezte, hogy nem tudja, mikor fognak szolgálatba állni az új rendőrök, de azt biztos, hogy nem akarják elkapkodni - mondta. 

Ápolási központok jönnek létre

Fontos újdonságokat közölt az egészségügyi rendszer átszervezésével kapcsolatban Lázár János a csütörtöki kormányinfón. Jövő nyárra lezárulhat.az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átalakítása, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az emberi erőforrás tárcához fog tartozni, és ápolási központokat hoz létre a kormány a folyamatos felügyeletre szoruló időseknek. Az új szociális szakápolási rendszer felépítésére Czibere Károly szociális ügyekért felelős EMMI-államtitkár tesz javaslatot, ennek alapján határozzák meg a központok kapacitását és elhelyezését Lázár tájékoztatása szerint. Az új centrumok az önmagukat ellátni képtelen, folyamatos ápolásra szoruló idősek ellátását biztosítják.

Farkas Flórián meghallgatta az OLAF

Farkas Flórián részt vett az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) meghallgatásán, miután a hivatal hívta. Az ott meg nem válaszolt kérdésekre Farkas a következő két hétben írásban fog válaszolni. Lázár áttekintette a meghallgatás jegyzőkönyvét, és úgy gondolja, hogy a magyar kormány megnyugtató választ tud adni az OLAF kérdéseire. 

Csúszik a 3-as metró felújítása

"Kizárt dolognak tartom, hogy idén elkezdődjön a 3-as metró felújítása" - mondta Lázár az RTL Klub kérdésére. A miniszter szerint a csúszáshoz semmi köze a kormánynak, ugyanis a főváros feladata lenne, hogy kiírja a közbeszerzési pályázatokat, ezeket viszont nem tették meg. Lázár megerősítette, hogy továbbra is támogatják Budapestet a metró felújításában. "Ha most kiírnák a pályázatokat, akkor leghamarabb jövő tavasszal kezdődhetnének meg a felújítások" - mondta a miniszter. 

Nehezebb lesz szélerőművet építeni

A kormány megvizsgálta, hogyan lehet szélerőműveket létesíteni, és arra jutottak, hogy a természetvédelmi területek és az emberek védelme érdekében szigorítják a szélerőművek építésének feltételeit. 

Új börtönöket épít a kormány

2018-ig új börtönök épülnek Magyarországon, összesen plusz ötezer főt tudnak majd fogadni az intézmények. Lázár emlékeztet, hogy a kormányzásuk megkezdésekor 13 ezer ember volt börtönökben, most pedig 17-18 ezer, ami szerinte azt mutatja, hogy biztonságosabbá vált az ország. 

Nem merült fel nemzetbiztonsági kockázat a letelepedési kötvények vásárlóival szemben

A Kormányinfó elején Lázár A rendőrség, a TEK, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Bevándorlási Hivatal is ellenőrzi azokat, akik letelepedési kötvényt vásárolnak. Eddig 315 milliárd forint értékben vettek letelepedési kötvényt, eddig senkivel sem merült fel, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. 

12 milliárd forintba került a kerítés

A magyar-szerb szakaszon 6,5 milliárdba került eddig a kerítés, a magyar-horvát szakaszon pedig 6,1 milliárdba, de utóbbinak még nincs meg a végleges elszámolása. Lázár szerint a mai nap részletes beszámolót adnak majd a Magyar Nemzetnek. 

Orbán szerint rendezhetünk olimpiát

Orbán azt tapasztalta Rióba, hogy a magyar sport eddigi teljesítményei alkalmassá tesznek minket a 2024-es olimpia megrendezésére. Lázár szerint Magyarország a legsikeresebb sportnemzetek közé tartozik, ebből a körből pedig még csak mi nem rendeztünk olimpiát. A kormány úgy látja, hogy minden feltétel adott, hogy lebonyolítsunk egy ilyen rendezvényt. 

"A magyar olimpia megrendezésének legnagyobb ellenfele a kishitűség" - mondta Lázár, aki szerint most volt először magyar ház Rióban. A miniszter szerint az is a magyar sport sikere, hogy Gyurta Dániel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lett, így Schmitt Pál mellett ő a második magyar a szervezetben. 

Jövő nyártól csak a MÁK fizet

Jövő nyárra a Magyar Államkincstár lehet az egyedüli központi kifizetőhely, azaz az emberek minden állami támogatást, juttatást innen kapnak majd.

Lázárnak tetszenek a Kétfarkú Kutyapárt plakátjai

A Népszava kérdésére meglepő választ adott Lázár a betelepítési kvóta elleni népszavazás körül plakátháborúról. A miniszter mosolyogva mesélte el, hogy szerinte a humor és az irónia is hozzátartozik a politikához, a kormány plakátjára adott ellenzéki hirdetéseket (egyelőre csak a Kétfarkú Kutyapártnak vannak ilyenjei) pedig még ő is viccesnek találja. 



  • Tippek
  • Hitelkártya