Voldemort ügye ott fájhat igazán, ahol nem is gondolnánk

DSC 6197
2016.08.25. 08:22 Módosítva: 2016.08.25. 08:58
Az uniós pénzek lenyúlása körüli példátlan korrupciós botrány nemcsak Mengyi Rolandot és a Fideszt érinti kellemetlenül, hanem a politikus választókerületében élőket is. A Borsod megyei hátrányos helyzetű falvak polgármesterei aggódnak, mert ha a képviselőjük valamiért nem tud értük lobbizni a minisztériumokban, akkor az önkormányzataik kevesebb szociális tűzifát fognak szétosztani az idei télre, és nem tudnak majd karácsonyi támogatást adni a legszegényebbeknek. Bár sokan úgy látják, hogy a kormánypárt Voldemortja eddig sem törődött a nem fideszes vezetésű községekkel, találtunk olyan ex-szocialista városvezetőt, aki szerint több olyan remek ember kellene a parlamentbe, mint Mengyi. A borsodi kistelepüléseket járva az is kiderült, hogy mikor füllentett Mengyi a Facebookon, és hogy hat év alatt mit tett le a választói asztalára. A rövid válasz: nem sok mindent.

Mengyi Roland 2010 óta képviselő a parlamentben, de országosan csak akkor vált ismertté, amikor néhány hete százmilliós EU-s pályázatok elcsalásának gyanújába keveredett. Azóta kiderítettük, hogy a Voldemortként elhíresült politikus (tanúvallomások szerint így hívatta magát) korábbi pályafutása elég sokszínű: az első Orbán-kormány idején dolgozott a Köztársasági Őrezredben, testőrként és sofőrként szolgált a Legfelsőbb Bíróság egyik elnöke mellett, de egy milliárdos üzletember táskahordó strómanja is volt. 

Bár Mengyi politika előtti kalandos életét már megismertük, arról szinte semmit sem tudunk, hogy mit csinált az elmúlt hat évben a Fidesz-KDNP színeiben. Leszámítva, hogy kormányoldalon példátlan botrány dagad éppen körülötte, miután Polt Péter kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését, Lázár János pedig bejelentette, hogy ezt biztosan támogatni is fogja. 

A bajban csak Mengyire számíthatnak

Mengyi az ország egyik legszegényebb régiójában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületből szerzett parlamenti mandátumot 2010-ben és 2014-ben. A választókerülete nagyobb az átlagosnál, több mint 81 ezer szavazó és 42, zömével kis település tartozik ide.

A politikus eddigi munkájáról a térség tíz polgármesterével beszélgettünk, röviden összefoglalva az a benyomás alakult ki bennünk, hogy

a polgármesterek félnek Mengyi Rolandról beszélni.

Hozzá kell tenni, hogy nem azért, mert Mengyit félelmetesnek tartják, hanem mert kiszolgáltatott helyzetben vannak. „A térség országgyűlési képviselőjeként ő közvetíti a munkánkat a kormány felé, ő az egyetlen kapcsolatunk a minisztériumokkal. Ha bajban vagyunk, csak az ő segítségére számíthatunk” – foglalta össze a félelmeket egy ezer főnél nagyobb község vezetője.

Egy másik falu, Taktaszada polgármestere névvel is vállalta a nyilatkozatát, de Filep András csak annyit mondott nekünk, hogy „Mengyi Roland 2010-től a térség közös megelégedésével végezte a munkáját.”

A független polgármester, aki úgy tesz, mintha fideszes lenne

A Mengyivel kapcsolatos hangulatot talán a következő két szituáció írja le legjobban.

Az egyik, hogy amikor Gesztely polgármesteri hivatalában álltunk, a titkárság vezetője felhívta a polgármestert: „Újságírók jöttek hozzád Budapestről, azt kérdezik, hogy mikor jössz vissza” – majd a vonal másik végén valószínűleg megkérdezte a polgármester, hogy mi a téma.

Mengyi Rolandról akarnak veled beszélgetni...ja, akkor ma már nem jössz vissza?

– mondta a titkárnő, majd letette a telefont, és közölte, hogy sajnos ma már nem érjük el a főnökét. Telefonon sem, mert egész nap tárgyal.

A másik sokat mondó helyzetben egy ezer főnél kisebb település polgármesterével beszélgettünk az irodájában. Se jót, se rosszat nem mondott Mengyiről, de érezhető volt, hogy nincs igazán megelégedve a képviselőjével. A végén megkérdeztük, hogy szeret-e Mengyivel dolgozni, a független polgármester pedig pont úgy kezdett kínosan nevetni, ahogy a politikusok szoktak, amikor szorult helyzetben valamiért fizikailag képtelenek hazudni, de igazat sem mondhatnak.

Független vagyok, de Mengyi és a Fidesz vezetése úgy tudja, hogy velük szimpatizálok

– magyarázta ez a polgármester, aki szerint függetlenként csak így tudja vezetni a faluját, színjáték nélkül még annál is nehezebb helyzetbe hozná az ott élőket, mint amiben most vannak. 

Ha nem lobbizik Mengyi, szomorú lehet a karácsony

A Voldemort-ügy nemcsak Mengyit és a korrupciós büntetőügyeket eddig megúszó Fideszt hozta kellemetlen helyzetbe, hanem a Mengyi választókerületébe tartozó településeket is. Tíz polgármesterből egy sem örült a képviselő körüli helyzetnek, többen pedig kifejezetten panaszkodtak arra, hogy mekkora szívás lehet ez a falujuknak. 

„Mióta kipattant a botrány, több pályázatunkat is visszadobták, mert úgy érzem, hogy

a minisztériumokban a látszatát is el akarják kerülni, hogy pénzt osszanak Mengyihez köthető településeknek,

nem akarnak zűrös ügybe keveredni” – mondta egy dél-kelet-borsodi község polgármestere, aki azért megjegyezte, hogy nem bizonyítható az összefüggés a Voldemort-botrány és a sikertelen pályázataik között.

Egy másik, taktaközi település polgármestere szerint Mengyi eddig sem segítette őket zsíros pályázatok megnyerésében. Szerinte csak a közmunkával kapcsolatos pályázatokon jutott fejlesztési forrás a faluba, ebben viszont nem érzi, hogy Mengyinek bármilyen szerepe lett volna. 

Ha Mengyi urat lefoglalja a saját ügye, akkor nekünk nagyon kellemetlen lesz az év vége. Rendkívüli önkormányzati támogatást akarunk kérni a Belügyminisztériumtól, hogy karácsonykor legyen miből adni a rászorulóknak, szociális tűzifát tudjunk venni, támogathassuk az időseket

– mondta ez a taktaközi polgármester, aki szerint ugyan a rendkívüli önkormányzati támogatást szabályos pályázaton lehet igényelni, fontos lenne, hogy Mengyi lobbizzon az érdekükben, hogy minél nagyobb részét megkapják az igényelt támogatásnak. „Tavaly év végén a kért összeg kevesebb mint tíz százalékát kaptunk meg, ennél idén többet szeretnénk” – mondta a vezető, aki szerint Mengyi azért nem iparkodik annyit a falujukért, mert az önkormányzati választásokon másik (végül vesztes) polgármester-jelöltet támogatott. 

Pedig ez a legutóbb említett falu is benne van abban a Mengyi által idén tavasszal létrehozott taktaközi településeket tömörítő egyesületben, amivel együtt próbálnak pályázni a rendkívül szegény térség fejlesztésére. „Eddig nem értünk el kézzelfogható eredményt, de ha sikerülne tíz kilométer utat leaszfaltozni, már boldog lennék” – mondta a polgármester.

Hat év alatt egy dolgot ért el a térségben, de annak mindenki örül

Mengyi eddig nem igazán vétette magát észre az országos politikában, a választókerületében viszont rendkívül aktív. Legalábbis a Facebook-oldala alapján úgy tűnik, szinte felszántja a vidéket, minden nap egyeztet valahol a térségben. Ehhez képest tíz polgármester összesen egy jelentős ügyet tudott említeni, amiben Mengyi eredményt ért el a térségben.

Azóta nem repedeznek a házak falai, hogy Mengyi úr segítségével kitiltották a húsz tonnánál nehezebb kamionokat a 35-ös útról. Ennek minden lakó nagyon örül a környéken

– mondta az egyik polgármester, akinek szavait több kollégája is megerősítette.

A nehézgépek tiltása idén tavasszal lépett életbe, mert évek óta probléma volt Tiszaújváros környékén, hogy a kamionok takarékosságból elkerülik az autópályát és átrobognak a falvakon. Mengyi felkarolta és átvitte a lakossági elégedetlenséget, de nem sokkal a rendelet életbe lépése után a helyi ellenlobbi foltot ejtett a sikersztorin. 

Hejőbába és Hejőkeresztúr polgármestere ugyanis elérte, hogy indokolt esetben mégis behajthassanak a kamionok. A két falu azért ment szembe a környéken lakók többségének akaratával, mert náluk több vállalatnak is fájt az új szabályozás. (Hejőkeresztúr polgármesterének férje is fuvarozással foglalkozik, a politikai és gazdasági szándékok valószínűleg a családi vacsoraasztalnál feszülhettek egymásnak.)

Mengyi képviselői munkájának másik eredményeként többen említették, hogy a politikus mennyire sokat tett a Taktaközért, mert látszik is, hogy

arra felé nem kolbászból, hanem napkollektorból van a kerítés.

Valóban szembetűnő volt, hogy néhány faluban a templomtól az önkormányzati épületeken keresztül sok épületen feltűntek a napkollektorok az elmúlt pár évben, de nem derült ki számunkra, hogy ebben mekkora szerepe volt Mengyinek. Több érintett településen megemlítették, hogy a napkollektoros épületek átadóin Mengyi is rendszeresen megjelent, de ez a térség országgyűlési képviselőjeként alapvetően természetesnek tekinthető.

A képviselő, aki nem akart találkozni a választóival 

Ugyan a Facebook-oldala alapján Mengyi az ország egyik legaktívabb képviselőjének tűnhet, több polgármester is mesélte, hogy a valóságban Mengyi vidékjárása nem volt olyan pezsgő, mint virtuális. Ketten arra is panaszkodtak, hogy a képviselő nem kért engedélyt tőlük, hogy fotókat tegyen fel róluk az internetre, állításuk szerint azt sem vették észre, hogy Mengyi titkára fotózza őket, miközben tárgyaltak.

Másrészt Mengyiék a képekhez sem mindig azt írták, ami valóban történt. Volt olyan fotó, amihez Mengyiék azt a kommentárt fűzték, hogy éjszakába nyúlóan egyeztettek egy-egy polgármesterrel, miközben az érintett szerint valójában csak egy óráig beszélgettek, és annak se lett eredménye.

A Mengyi által magáról kialakított lelkes országjáró képét tovább árnyalja, hogy voltak települések a választókerületében, ahol csak hírből ismerik a képviselőt.

Nem találkoztunk még vele, de mi csak ilyen bevándorlók vagyunk itt

– mondták Sajóörösön a kocsmában, ami azért érdekes, mert Mengyi ebben a faluban élt, mielőtt Budapestre költözött. A magukat viccesen bevándorlónak nevező „gyüttmentek” pedig nem tegnap, hanem már húsz éve költöztek a faluba.

„Hat év alatt egyszer sem jött el lakossági fórumot tartani, még a választások előtt sem. Kérdeztem tőle, hogy nem akarsz beszélni az emberekkel, de ő 2010-ben és 2014-ben is azt felelte, hogy nem szükséges” – mondta nekünk Oszlár polgármestere, Tóth László.

"Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!"

Oszláron történt meg az is nemrég, hogy Mengyi az utolsó pillanatban lemondta az önkormányzati épületek felújítása után szervezett átadót, pedig azt direkt a képviselő programjához igazították, már jó előre tudott róla.

Egykor kezdődött az ünnepség, 12:55-kor kaptam tőle egy SMS-t, hogy lerobbant az autója, nem tud jönni. Felhívtam, hogy küldjük-e érte egy autót, de mondta, hogy már sikerült megoldani, átült egy másik járműbe. Kérdeztem, hogy akkor jön-e, de az volt a válasz, hogy nem, mert nem szeret késve érkezni

– mondta Tóth, aki szerette volna, ha Mengyi elmegy az átadóra, mert ez is emelte volna a település életében kiemelkedő beruházás fényét.

Egy másik településen független polgármestere is elpanaszolta, hogy Mengyi az utolsó pillanatban lemondott egy hasonló átadót, amit direkt az időbeosztásához igazítottak. A polgármestert a rendezvény előtti nap még azzal hívta Mengyi titkára, hogy sajnos nem tudnak megjelenni, majd pár órával később váratlanul megint hívták. „Ott leszünk, nem hagy cserben a főnök” – mondta a polgármesternek a titkár. Az átadóünnepség előtt tíz perccel aztán megint telefonáltak, hogy mégis lemondják a programot.

Egy országgyűlési képviselő programjában nyilván előfordulnak váratlan változások, de többen mondták, hogy a szomszédos választókerület képviselőjét, Tállai Andrást nem lehet úgy meghívni egy helyi rendezvényre, hogy ne menjen el. Pedig neki NAV-elnökként és miniszterhelyettesként nyilván több elfoglaltsága van, mint Mengyinek. (Tállai lelkes vidékjárására szép bizonyíték a 444 hiánypótló összeállítása is.) 

Érdekesség, hogy a 168 óra cikke szerint Tállai éppen akkoriban lett a NAV elnöke, amikor az adóhatóság nyomozói kenőpénz átvételekor letartóztathatták volna Mengyit, de az akció végül meghiúsult, mert a készenlétben álló nyomozók nem kaptak engedélyt a feletteseiktől. 

Roland elhitette az emberekkel, hogy kitörhetnek a szegénységből 

A velük szóba álló polgármesterek többsége ugyan nem szidta különösebben, de nem is dicsérte Mengyit. Volt azért olyan, aki a helyi ellenzék miatt nem akart névvel nyilatkozni, de azt mondta, hogy amikor baj volt és el kellett érni Mengyit, akkor rendelkezésre állt. „Árvíz vagy nagyobb árhullám idején akár naponta hatszor is telefonált, kérdezte, hogy van-e szükségünk bármire” – mondta a térségben közepes méretűnek számító falu polgármestere.

Elég régóta vagyok már polgármester, sosem volt szükségem Mengyire a pályázatoknál. Viszont mióta kikerültünk a hátrányos helyzetű települések közül, kevesebb támogatást kaptunk, és szeretnénk visszakerülni, mert valójában elég szegények vagyunk

– mondta ugyanez a polgármester, aki szerint jól jönne, ha ebben az ügyben lobbizna értük a képviselő, de tudja, hogy most a Voldemort-ügy leköti Mengyi figyelmét, aminek ő sem örül.

Két nap alatt mindössze egy olyan polgármesterrel találkoztunk, aki kifejezetten dicsérte Mengyit. Füzesséri József, Szikszó első embere nem fukarkodott a szép szavakkal:

Roland kulturált, értelmes, okos, talpraesett, rendkívül művelt, élmény volt vele beszélgetni

– mondta a környék legnagyobb városának polgármestere, akitől azért is meglepő ez a dicséret, mert 2006-ban még szocialista támogatással választották meg, azóta pedig függetlenként politizál.

Füzesséri szerint Mengyit mindig el lehetett érni, minden rendezvényükön megjelent, de képzéseken és előadásokon is felszólalt. A polgármester szerint Mengyi legnagyobb érdeme, hogy szót ért az itteni emberekkel, akik több türelmet és odafigyelést igényelnek, mint a jobb helyzetű régiókban.

Ez a térség rendkívül pesszimista, az emberek el vannak kedvetlenedve, nem hiszik el, hogy bármit lehet itt csinálni. El kell velük hitetni, hogy képesek változtatni a helyzetükön, Roland pedig nagyon sokat tett ebben az együttműködésben

– összegzett Füzesséri, aki reméli, hogy a korrupciós gyanúba került képviselőnek sikerül tisztáznia magát a vádak alól, ugyanis szerinte sokkal több olyan képviselőre lenne szükség az országban, mint Mengyi.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek