Menekülteket vernek egyenruhások a magyar határon

2016.08.26. 11:25

A katolikus egyház két szervezetének is tudomása van arról, hogy a magyar határon egyenruhások menekülteket bántalmaznak, gázspréznek le, írja az Átlátszó. A lapnak a Szabadkán dolgozó Catholic Relief Services (CRS, Katolikus Segélyszolgálat) és a Jezsuita Menekültsegítő Szolgálat (JRS) munkatársai számoltak be az atrocitásokról.

A leírtak egybevágnak a korábban publikált jelentésekkel. A Human Rights Watch júliusi jelentésében menekülteket idéznek, akik nem tanúsítottak ellenállást, a rendőrök (vagy más egyenruhások) intézkedés közben megverték, kutyákkal haraptatták, gázsprét alkalmaztak ellenük.

Helsinki Bizottság a fóti gyermekotthonba került fiatalkorú menedékkérőket kérdezett, akik májusban próbáltak a kerítésen keresztül Nyugat-Európába jutni. Ők egybehangzóan hasonló bántalmazásokról számoltak be.

Rendőregyenruhát ismertek fel a bántalmazottak

Az Átlátszó munkatársa Szabadkán interjúzott menekültekkel, akiktől hasonló történeteket hallott. Mivel nem volt egyértelmű, hogy a menekültek rendőrökről, katonákról, vagy önkéntes határvédő neonácikról beszélnek, az újságíró fotókat mutatott az egyenruhákról. A menekültek a magyar rendőrök kék egyenruhájára mutattak rá. Egy esetben vélhetően szerb határőr követte el az agressziót.

Az erőszakos esetekről augusztus 24-én Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Hír tévének azt nyilatkozta, négy esetben zajlik büntetőeljárás a határon elkövetett állítólagos rendőri túlkapások miatt.

„Négy esetben zajlik büntetőeljárás, egyébként minden munkatársamat minden nemtelen támadástól szemben meg kívánom a jövőben is védeni. Elvszerűen mindenkit megvédek, elvtelenül senkit nem vagyok hajlandó megvédeni” – mondta Papp Károly.

A Szabadkán megkérdezett afgánok azt hangsúlyozták, hogy nem álltak ellen a rendőri intézkedéseknek, a gázsprét, veréseket ennek ellenére kapták. Az ORFK sajtóosztálya is úgy tudja, hogy s migránsok „kifejezetten a szolgálatot teljesítő rendőrökkel szemben” nem léptek fel erőszakkal.

Branislav Ristic a Catholic Relief Services (CRS, Katolikus Segélyszolgálat) szerbiai munkatársa szerint a verés és a visszatoloncolás csak ideiglenesen állítja meg a menekülteket.

Akik fennakadnak a határon, általában Belgrádban kötnek ki, ahol kapcsolatba kerülnek embercsempészekkel, az ő segítségükkel már jó eséllyel eljutnak Nyugat-Európába. Az biztos, hogy hazamenni nem fognak. Akikkel mi állunk kapcsolatban, mind azt mondják, hogy a hazatérés nem opció a számukra, már csak azért sem, mert akinek volt lakása, azt az indulás előtt eladta.