Eldől, akarnak-e adócsaló polgármestert

2016.08.28. 07:37

Ma este hét óráig szavazhatnak a gyömrőiek az időközi polgármester-választáson, amelyet Gyenes Levente lemondása miatt kellett kiírni. A várost 2002 óta vezető Gyenes azért mondott le, mert a Szegedi Ítélőtábla április 20-án bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt. Vagyis ha nem mond le, kimondják a méltatlanságát, és azért kell távoznia a posztról.

9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de a közügyektől nem tiltotta el a bíróság. Így indulhatott és indul is a mostani választáson, ahol két ellenfele van: a független Horváth István Attila, illetve Kovács István a Munkáspárttól.

Gyenes számít a legesélyesebbnek, mivel 2014-ben óriási többséggel választották polgármesternek. Majdnem 70 százalékot kapott, míg a második helyezett 12-t, a mostani legnagyobb ellenfele, Horváth István Attila pedig 8-at. 

A helyzet azonban jogilag azért különleges, mert nagyon úgy fest, hogy ha Gyenest ma újra is választják, meg fogják fosztani a tisztségétől. A törvény szerint ugyanis méltatlanná válik a posztra az a polgármester, akit "szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek". 

Gyenes az Indexnek erről azt mondta, hogy "méltatlanságom az előző mandátumom visszaadásával megszűnt, mivel a törvényhozó jogértelmezése alapján a tisztség betöltése alatt hozott jogerős elmarasztaló ítélet után válik valaki méltatlanná. Ez megtörtént tavasszal, ezért lemondtam.

Az új mandátum megszerzésével az előző joghátrány megszűnik.

Gyenes egy hasonló, kislétai esetre is hivatkozott, ahol az újraválasztott, korábban elítélt polgármester méltatlanságát nem mondták ki, a szabolcsi kormányhivatal szerint az új ciklusban nem érvényes a korábbi ítélet.

A kormányhivatal méltatlannak tartja

A gyömrői ügyben illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban ennek ellenkezőjét gondolja, azt írta az Indexnek: "a méltatlanság, mint a polgármester magatartásához kötődő jogintézmény mindaddig fennáll, amíg az érintett az alapul szolgáló büntetőjogi jogkövetkezményeket viseli." Tarnai Richárd, a hivatal vezetője pedig az Atv.hu-nak még egyértelműbben fogalmazott: Gyenes Levente hiába indul a polgármesteri címért, a méltatlanság intézménye továbbra is fennáll, tehát

abban az esetben, ha ő nyeri a választásokat, tisztségétől meg kell, hogy fosszák.

A dolog a csütörtöki kormányinfón is szóba került. Lázár János arra a kérdésre, hogy jogszabályokkal kívánják-e rendezni azt, hogy egy posztjára méltatlan, szándékosan bűncselekményt elkövető embert ne lehessen megválasztani, azt válaszolta: "a jogalkotó szándéka mindenképpen ez volt. Amikor a polgármesterek jogállásával kapcsolatos törvényt módosítottuk, jól emlékszem erre, frakcióvezető voltam, akkor ez volt a szándék."

És a kormány is a méltatlanságról beszél

A Belügyminisztériumot is megkérdeztük, hogy amennyiben Gyenes Leventét újraválasztják, el kell-e a kormány szerint indítani a méltatlansági eljárást vagy sem. A BM az Indexnek azt írta: "méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A törvény szerint a polgármesterre megfelelően alkalmazni kell az önkormányzati képviselőre vonatkozó méltatlansági szabályokat." Vagyis ez alapján a BM válasza is úgy értelmezhető, hogy Gyenes ellen meg fog indulni a méltatlansági eljárás.

Vagyis a gyömrőiek most arról döntenek, akarnak-e egy adócsalásért elítélt polgármestert, illetve egy hosszas jogi vitát a méltatlanságáról, vagy új fejezetet nyitnak a város életében.   • Hírek
  • Hírek