Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A budapesti rabbik ellenzik, hogy muszlim imaközpont épüljön a szomszédjukba

2016.08.29. 19:33

A Budapesti Zsidó Hitközség Rabbisága tiltakozik azellen, hogy az Országos Zsidó Egyetem és a Budapesti Zsidó Hitközség Schreiber Sándor utcai zsinagógakörzete mellett néhány méterre egy muszlim imaközpontot építenek - olvasható a rabbitestület Facebook-oldalán. 

A Budapesti Rabbiság azt kifogásolja, hogy a VIII. kerületi rabbiképző mellett épülő imaközpont a  Jótékonyság és Béke Alapítvány fennhatósága alatt áll, ennek vezetője pedig az Saleh Tayseer, akit "nemrég a Budapesti Zsidó Múzeum elleni merénylet-kísérlettel gyanúsítottak meg" - írja a rabbiság. 

A palesztin származású Tayseer Magyarországon diplomázott fogorvosként, az Iszlám Egyház elnöke volt 2012-ig, amíg meg nem szűnt a szervezet. Tayseert 2004-ben meggyanúsították azzal, hogy merényletet tervezett Mose Kacav izraeli elnök és egy budapesti zsidó múzeum ellen. 

A fogorvos két hónapot töltött előzetes letartóztatásban, de végül kellő bizonyíték ellenében vádat sem emeltek ellene. Tayseer végül 2008-ban kétmillió forint kártérítést kapott a magyar államtól - írtuk korábbi cikkünkben