Vilmos
10 °C
22 °C

A főváros kivizsgálja az FKF szerződéseit

2016.08.30. 07:25

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. a törvényi előírásoknak megfelelően működik, kötötte és köti meg szerződéseit - közölte a szervezet hétfőn az MTI megkeresésére. A cég a Mandiner reggeli cikkére reagált, amelyben arról írtak, hogy korrupciós botrányban érintett az FKF: a szervezet tanácsadójának "játszottak ki" egy sokmilliós tendert. A főváros vizsgálja az ügyet.

A Mandiner értesülései szerint a vezérigazgató közeli ismerőse, egy - a közterület-fenntartónál korábban informatikai tanácsadóként dolgozó - férfi cége "többszörösen is törvényszegő módon" jutott sokmilliós megbízáshoz, amelynek keretében összesen nettó 350 ezer forintos napidíjért adhat tanácsot három szakértő.

Úgy tudják, a 17,5 milliós keretösszegű kiírásban még azt sem szabták meg, hogy legalább hány órában kell tanácsot adni, továbbá a közbeszerzés iratainak hivatalos közzétételét is elmulasztották.

Kiemelték, hogy a férfi még a közbeszerzési pályázat előtt személyesen egyeztethetett a pályázati feltételekről az igazgatóval.

"Az összeférhetetlenségi szabályokat semmibe véve, még a kiírás előtt megtudta, hogyan, milyen tartalommal pályázzon - még a pályázati kiírás és a végső szerződés tervezetét is előre megkapta, hogy egész biztos ő lehessen a befutó" - írták, hozzátéve: a tenderkiíráshoz tartozó teljesítési igazolás / jegyzőkönyv szerint február 1-jén egyeztettek az FKF-nél a férfival, aki "jóváhagyta" a cége számára előnyösen kiírandó közbeszerzési pályázatot.

A Mandiner azt is megjegyezte, hogy a korábban az FKF ügyviteli rendszerének tanácsadójaként dolgozó férfi vállalata "a mostani korrupciós ügyön túl a főváros tulajdonában álló cégnél valóságos nyerőszériát tudhat magáénak".

Reagálásában az FKF hangsúlyozta, hogy a jogszabályok előírásai szerint működik, kötötte és köti meg szerződéseit. A Mandiner cikke miatt "természetesen meg fogjuk tenni a megfelelő lépéseket" - olvasható a cég MTI-hez eljuttatott válaszában.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azonnali, teljes, részletekbe menő vizsgálatot rendelt el a társaságnál, annak érdekében, hogy kiderüljön: történt-e bárminemű jogsértés.