Washington Moszkva-szakértőt, Budapest kémfőnököt küld nagykövethelyettesnek

2016.08.30. 13:15

A nyár végén nagyjából egyszerre érkezett, illetve érkezik új első beosztott az USA budapesti és Magyarország washingtoni nagykövetségeire. A misszióvezető-helyettesi posztot hagyományosan karrierdiplomaták töltik be, hatványozottan fontos szokott lenni a szerepük, ha a nagyköveti poszton épp politikai kinevezett van. A személyük a fogadó ország nyilvánossága számára mégis ritkán szokott hírértékű lenni. A legismertebb kivétel a közelmúltból André Goodfriend, aki Eleni Kounalakis nagykövet távozása és az utódnak jelölt Colleen Bell elhúzódó beiktatása között első beosztottként ideiglenes ügyvivőként vezette a pesti követséget, és vált a magyar közélet markáns figurájává a kitiltási botrány idején.

dcm kostelancik highres new
Fotó: Németh Attila / Amerikai Nagykövetség

Budapestre múlt héten érkezett az „új Goodfriend", azaz az új misszióvezető-helyettes, az igen tekintélyes életrajzzal rendelkező David J. Kostelancik. 2014-2015-ben a Kongresszus Helsinki (európai biztonsági és együttműködési) Bizottságának volt külügyminiszteri főtanácsadója, azt megelőzően pedig a régióval és különösen Oroszországgal foglalkozott. 2012-2014-ben az amerikai külügy európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodájának oroszországi ügyekkel kapcsolatos részlegét vezette. Azelőtt a nemzetközi kábítószerellenes és rendészeti ügyekkel foglalkozó iroda európai és ázsiai hivatalának igazgatója volt, a rendészettel, bűnüldözéssel és kábítószerellenes tevékenységekkel kapcsolatos amerikai segítségnyújtási programokat koordinálta. 2008 és 2010 között a moszkvai nagykövetségen volt helyettes és ügyvivő politikai tanácsos, de korábban is szolgált Moszkvában az akkori nagykövet különleges tanácsadójaként.

Az Index értesülése szerint a washingtoni magyar nagykövetség szintén megüresedő misszióvezető-helyettesi posztjára egy kissé rendhagyóbb előéletű diplomata érkezik, Hetesy Zsolt, aki a 2000-es években még a hazai titkosszolgálatok egyik vezetőjeként vált ismertté. Hetesy 2002-2007 között, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok idején a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (NBSZ) vezette főigazgatóként. Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, az NBSZ egyfajta szolgáltatóként működik, ide fut be minden olyan kérés, ami például lehallgatásra vagy figyelésre vonatkozik. És nem csak a polgári és a katonai titkosszolgálatok, de például a rendőrség, a nyomozó ügyészség, a NAV lehallgatásra, figyelésre, technikai eszközök vagy fedőokiratok biztosítására vonatkozó igényei is ide érkeznek. 

Hetesy az NBSZ után 2007-2010 között az Információs Hivatalt (IH), azaz a magyar hírszerzést vezette főigazgatóként, tehát összesen nyolc éves titkosszolgálati vezetői múlt van mögötte.

Hetesy Zsolt
Hetesy Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Hetesyt egykori kollégái "jó politikusnak" ismerik, aki amikor pozícióban volt, igyekezett ápolni a kapcsolatokat más szolgálatok vezetőivel. Angolul nagyon jól beszél, úgy tudjuk, tanult az Egyesült Államokban is. Van olyan idősebb volt kollégája, aki szerint Hetesy legalább olyan nagypályás, mint az egykor szintén az IH kötelékében dolgozó Czukor József, akiből később berlini nagykövet lett, jelenleg pedig Orbán Viktor egyik fontos külügyi tanácsadója.

Abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy miért pont Hetesyt küldik Washingtonba. Beszéltünk olyan diplomatával, aki szerint ebben semmi meglepő nincsen, és egyáltalán nem ritka, hogy diplomáciai pályára terelnek egy volt titkosszolgálati vezetőt – jelen esetben inkább az a fura, hogy Hetesy az MSZP regnálása idején került vezető pozícióba, tehát a személyét inkább a szocialistákhoz kötik.

Van, aki arra tippel, hogy az angolul jól beszélő exhírszerzővel legalább szóba állnak majd az amerikaiak. Igaz, a legtöbb általunk megkérdezett diplomata szerint az amerikai-magyar kapcsolatok a béka feneke alatt vannak, és kevéssé várható, hogy éppen Hetesy javítson rajta.