Erzsébet
1 °C
4 °C

Orbán Ráhel Bahreinben: többszörös protokollbaki lehet a háttérben

2016.08.31. 16:09
Nagyon valószínű, hogy Orbán Ráhel tavaly szeptemberi bahreini nyaralásánál két diplomáciai baki is történt. A protokollszakértő szerint nem példa nélküli, hogy kisebb országokban a miniszterelnök bármilyen rokonának megjelenése felkorbácsolja a helyi magyar hivatalos személyek kedélyeit, és olykor túlbuzgólkodják a helyzetet.

Habár a Bahreinben élő Garamvölgyi Balázs, Magyarország tiszteletbeli konzuli ügynöke most azt nyilatkozta, alig emlékszik arra, mi történt tavaly szeptemberben, de több fotó tanúsága szerint a miniszterelnök lányának társaságában üldögélt csinosan felöltözve a bahreini energiaügyi miniszterrel. 

Majd ezt követően nem sokkal a Noga, a bahreini nemzeti olaj- és gázügyi hatóság oldalán megjelent egy cikk, ami szerint Magyarország részéről a miniszterelnök felesége (mert eredetileg összekeverték, és feleséget írtak lánya helyett) a két ország reménybeli energiaügyi üzleti lehetőségeiről tárgyalt. A magyar külügyi tárca eddig semmit nem nyilatkozott az esetről, pedig a magyar gazdaság ügyeiről a Külgazdasági és Külügyminisztérium felhatalmazása nélkül senki nem tárgyalhat. Orbán Ráhelnek például diplomata-útlevele sincs, tehát amikor kiutazott – ugyanúgy, mint bárki másnak –, bahreini vízumot kellett igényelnie, amit akkor kaphatott meg, ha bemutatott egy meghívólevelet, amit egy helyi lakos adott neki, aki általános felelősséget vállal érte.

Miután 11 hónappal a történtek után a 444 kiszúrta a fent említett cikket, Orbán Ráhel kiadott egy közleményt, hogy ő csak magánúton járt Bahreinben, és „minden más hazugság”. Garamvölgyi Balázs pedig azt mondta az Indexnek, hogy az egész csak egy magánlátogatás volt, és nem is emlékszik, ki szervezte a találkozót a helyi miniszterrel.

Mindenesetre szerdán 12 óráig még egy olyan cikkverzió volt elérhető a Noga oldalán, amiben a magyar–bahreini energiaügyi kapcsolatokat ápoló hivatalos találkozóként írnak a történtekről, de aztán szerda dél körül megváltoztatták a cikket. Most már egy olyan változat látható, ami szerint nem hivatalos, csak udvariassági találkozóra ment a magyar miniszterelnök lánya (ebben már javították azt is, hogy Orbán Viktor lánya és nem felesége volt jelen).

Egy arabul beszélő segítőnkkel átnéztük a legnagyobb bahreini híroldalak és napilapok adatbázisát, de nincs nyoma a látogatásnak. Az európai eseményekkel vagy vezetők látogatásaival leginkább foglalkozó al-Vaszat és az al-Ajam nem számolt be a találkozóról, az olajügyi hatóság oldalán kívül máshol nem szerepel a hír.

„Nem új konzuli hiba az ilyesmi. Nagyon jellemző, hogy ha a mindenkori miniszterelnök családtagja megérkezik egy kis országba, akkor a külképviselet felbolydul, és kiemelt figyelemmel foglalkozik a családtagokkal” – mondja Görög Ibolya protokollszakértő. Tehát egyrészt elképzelhető, hogy egyszerűen az történhetett, hogy túl lett pörögve Orbán Ráhel látogatása. A másik bakit a bahreini olaj- és gázhatóság véthette, ugyanis – ha hihetünk Orbán Ráhelnek – akkor egy magánlátogatást lihegett túl és állított be hivatalosnak a bahreini miniszter sajtósa. 

Görög Ibolya szerint egyébként Orbán Ráhel és férje öltözete megfelel azoknak a protokollszabályoknak, amelyek egy arab országbeli hivatalos találkozón elvárhatóak: habár véleménye szerint a ruha és a blézer színösszeállítása nem szerencsés, Orbán Ráhel szoknyájának valamivel a térd fölé érő hossza, sötét cipője és táskája, illetve a könyökét fedő blézere mind a helyi kultúrát illetően tisztelettudó választások. „Ugyanakkor a férjének a zakója túlságosan, talán több számmal szűkebb a megfelelőnél, így nem elegáns” – tette hozzá a szakértő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?