Szijjártó a bahreini útról: Magánlátogatásokhoz semmi közünk sincsen

2016.08.31. 16:44

"Nem tudtam róla. Ez egy magánút volt minden bizonnyal, tekintettel arra, hogy a külügyminisztériumnak semmi fajta információja nem volt erről az útról" - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Hír Tv-nek, amikor Orbán Ráhel bahreini útjáról kérdezték. A miniszter megjegyezte azt is, hogy "jelenleg semmilyen tiltás nincsen érvényben, amely magyar állampolgárok Bahreinba való utazását lehetetlenné tenné".

D NOE20160829014
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A riporter erre felhozta, hogy dehát a találkozón ott volna az energiaügyi miniszter és a Szijjártó által kinevezett bahreini konzul is, a bahreini hatóság pedig azt mondta, hogy energiaügyekről tárgyaltak. Szijjártó azt válaszolta, hogy

magánlátogatásokhoz semmi közünk sincsen, magánlátogatásokról semmilyen nyilvántartást nem vezetünk.

Hozzátette azt is, hogy ő semmilyen tájékoztatást nem kapott arról, hogy Bahreinban bárki, akármilyen állami megbízásból vagy bármilyen alapon tárgyalt volna. Szerinte megkeresték volna a külügyminisztériumot, ha bármilyen államközi megállapodás köttetett volna, mert ezeknek a megkötését csak ők tudják végigvinni. Abból, hogy ilyen megkeresés nem jött, Szijjártó azt vezette le, hogy a találkozón semmi olyan dolog nem történt, amivel nekik mint államnak dolguk lenne.

"Nekem nincsen dolgom ezzel az üggyel" - válaszolta arra a kérdésre, hogy indul-e vizsgálat, vagy megkérdezi-e esetleg a miniszterelnököt a bahreini találkozóról. A konzulról viszont azt mondta, meg fogja kérdezni az esetről, ha legközelebb találkoznak.