30 perces órák, új érettségi tárgy: ez lesz új az új tanévben

D KOM20140910024
2016.09.01. 08:59 Módosítva: 2016.09.01. 10:41
Az év legszuperebb napja: 750 ezer általános iskolás, 210 ezer gimnazista, ugyanannyi szakgimnazista (őket idáig szakközépiskolásnak hívtuk) és 96 ezer szakközépiskolás (na, ők meg a volt szakiskolások) tanuló kezdi ma az iskolát egy felemelően nagyszerű tanévnyitó ünnepséggel.

Az iskolatípusok egy ideig biztos sokakat megtévesztő új elnevezése csak egy, amihez hozzá kell szokni, de akkor kezdjük ezzel: miközben a tananyag több intézményben inkább lefelé konvergál, a nevek szépen inflálódnak. Ami eddig szakiskola volt, az mostantól szakközépiskola, a szakközepek pedig szakgimnáziumokká avanzsálnak; ennél nem lehet gyorsabb (és névlegesebb) oktatási reform, nem meglepő, hogy hasonló tendenciák felsőfokon is vannak: ott a főiskolák közül büszkélkedhetnek most sokan új egyetemi cégérrel.

De mi jön még?

  • A legnagyobb változások éppen a szakgimnáziumokban lesznek: kevesebb közismereti és több szakmai óra az adjuk vissza a kétkezi szakmák becsületét” mantra jegyében, feat. Parragh László (iparkamara). Ehhez kapcsolódóan átírják a kerettanterveket, változnak a tanári óraszámok, és az is, hogy egyáltalán ki taníthat; valamint érdemi előkészítés nélkül bevezetik a komplex természettudományos tantárgyat. Ha el akar merülni a vonatkozó káoszban, innen lehet nagy levegővel fejest ugrani.
  • Ugyanennek a folyamatnak a része, hogy a szakgimnáziumokban mostantól szakmai tárgyból is érettségit kell tennie mindenkinek, ez lesz a kötelezően választandó ötödik érettségi tárgy. Ezt nem felmenő rendszerben vezetik be, azoknak is kell szakmai érettségizniük, akik most kezdik a 12.-et. A nyelvi érettségit is nehezítik a szakgimnáziumokban, új témakör, magasabb (B1-es szintnek megfelelő) léc.
  • Minden iskolatípusra vonatkozik, hogy a tanárok ezentúl elvileg valamivel szabadabban térhetnek el a kerettantervektől. Bizonyos megkötésekkel a témák maximum 20-30 százalékát differenciálhatják vagy elhagyhatják.
  • Áltisi 1–2. osztályban elvileg jöhetnek a 30 perces tanórák, pontosabban a 45 perces órák félórás tananyagmennyiséggel. Az óra egyharmadát így „játékos módon is fel lehet használni”. Ez egy lehetőség, a kicsik tényleges időbeosztását a tanító fogja eldönteni.
  • Továbbra is nagyon tolják az állami tankönyveket. Sok tárgyból csak két állami könyv közül lehet választani, a dotálás miatt ezek amúgy is jóval olcsóbbak, a tankönyvrendelési keret miatt sok iskolának akkor sincs pénze más tankönyvcsaládot választania, ha egyébként a tanárok abból szeretnének tanítani.
  • A kísérleti tankönyveket véglegesítették az alsóbb évfolyamokon, néhány hibát kijavítottak, mostantól „új generációs tankönyvek” néven emlegetik ezeket. Az utolsó (4., 8., 12.) évfolyamokon most jelennek meg a kísérleti tankönyvek. Ebben az évben az iskolák 16 476 kísérleti tankönyvet rendeltek, 18 százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

Van néhány további változás, amelyek ugyan nem közvetlenül érintik a diákokat, de az iskolai életet azért rendesen meghatározhatják. Mindenekelőtt a fenntartás-működtetés új rendszere:

  • Tanév közben, január 1-től áll fel hivatalosan az új állami intézményfenntartó rendszer. A Klik helyett 58 tankerületi központ jön létre, jellemzően 3-4 korábbi tankerület, illetve járás összevonásával. A kisebb állománnyal működő országos központot hívják majd Klebelsberg Központnak.
 
  • Az iskolai kötelező benntartózkodást eltörölték a pedagógusoknál, az intézményvezető hatáskörébe utalták, de a kötött munkaidő marad, tehát adminisztrálni továbbra is kell.
  • A pedagógusok előmeneteli rendszere január 1-jétől kiterjed a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottakra is, amennyiben van pedagógus szakképzettségük. A pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak 7+3 százalékos illetmény-, illetve munkabéremelésben részesülnek jövőre.

Bónusznak két változás iskola előtt és iskola utánról:

  • Ovisok és főleg ovis szülők, figyelem: szeptember 1-től az óvodák nyitvatartási ideje a törvény szerint legalább nyolc óra. Ez a fenntartó engedélyével csökkenthető, de akkor a fenntartót a költségvetési támogatás teljes összegben nem illeti meg.
  • És végül a legeslegnagyobbak: a doktori képzés a mostani tanévtől alapesetben 2+2 évessé válik. A doktoranduszok ösztöndíja az első két évben 140 ezer forintra, a második két évben 180 ezer forintra nő.