Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Az ORFK bűnügyi főigazgatója lesz a terrorelemző központ vezetője

2016.09.01. 11:51

Takács Tibor vezérőrnagyot nevezte ki a belügyminiszter előterjesztésére a kormányfő a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) főigazgatójának, írja az MTI. 

A TIBEK létrehozásáról június 7-én döntött a parlament, amikor elfogadta a Belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagját. A belügyminiszter alá tartozó TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozása és elemzése. Ez a központ készít átfogó képet az ország terror- vagy más jellegű fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról. 

A most 49 éves Takács Tibor az ORFK bűnügyi főigazgatói, és egyben országos rendőrfőkapitány-helyettesi posztjáról kerül a TIBEK élére. 

Takács Tibor a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakát 1990-ben, a Közép-Európai Rendőrakadémiát 1993-ban végezte el. A Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1999-ben avatták az állam- és jogtudományok doktorává, 2007-ben jogi szakvizsgát tett. Német nyelvből középfokú "C" típusú nyelvvizsgával rendelkezik.

Takács 1988. február 22-én került a rendőrség hivatásos állományába. 1990. július 1-jétől a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd röviddel később a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság állományában teljesített szolgálatot: volt fővizsgáló, nyomozó, kiemelt fővizsgáló, alosztályvezető, kapitányságvezető-helyettes Szombathelyen, majd Körmenden rendőrkapitány.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatói, helyettes rendőrfőkapitányi, rendészeti igazgatói és a főkapitányság megbízott vezetői feladatát is ellátta, 2010 októberétől pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot vezette. 2012 szeptemberétől volt az ORFK bűnügyi főigazgatója és országos rendőrfőkapitány-helyettese.