Gyurcsányt otthagyja az egyik fontos embere

2016.09.01. 12:44 Módosítva: 2016.09.01. 17:14

Szűkszavú közleményben jelentette be az éppen elnökségi ülését tartó Demokratikus Koalíció csütörtökön kora délután, hogy Kerék-Bárczy Szabolcs kilépett a pártból.

A Demokratikus Koalíció mai elnökségi ülésén Kerék-Bárczy Szabolcs bejelentette, hogy lemond pártelnökségi tagságáról és kilép a DK-ból. A DK megköszöni Kerék-Bárczy Szabolcs eddigi munkáját.

Keressük a DK vezetőségét az ügyben, de az elnökségi miatt egyelőre senkit nem sikerült elérnünk.

Nem tudni, hogy van-e a kilépésnek köze ahhoz, hogy a politikus tollából egy hosszú és a demokratikus baloldalt élesen kritizáló publicisztika jelent meg a friss 168 órában. Kerék-Bárczy a Paradigmaváltást! című írásban többek között azt állítja, hogy

habár a demokratikus változást akarók ma többségben vannak, és Orbánék legyőzhetők úgy, hogy ne a Jobbik vagy a Fidesz–Jobbik legyen a váltóerő, a szervezett demokrata ellenzék erre jelenlegi formájában alkalmatlan. Talán ezért van az, hogy ma nem lehet egyetlen olyan demokratikus elkötelezettségű politikussal és értelmiségivel sem találkozni, aki őszinte vélemény kifejtésére alkalmas közegben reálisnak tartaná a 2018-as győzelmet.

  Szerinte 

a demokraták ma kettős hitelességi és bizalmi válsággal küzdenek. Nem bízik bennük a polgárok kritikus többsége – és egymásban sem bíznak. ... Minden vita, pozícióharc és szavazatrablás tehát tovább növeli a kettős bizalmi és hitelességi válságot, s így egyre távolabb visz bennünket a győzelemtől. Ma mégis javarészt ezzel foglalkoznak a baloldal pártjai és vezetőik. Bízom abban, hogy az így politizálókban több az őszinte, ám szűk látókörű naivitás, mint a személyes egzisztencia féltése, netán a szekértáborok fölött átnyúló szennyes alkuk ereje, vagy a fogottság, a zsaroltság fűtötte cselekvéskényszer.

Mint írja,

 e végzetes, folyamatosan lefelé húzó spirálból csak gyökeres stratégiai fordulattal lehet (és kell) elszakadni: meggyőződésem, hogy a választásokat csak középről lehet megnyerni, úgy, hogy a magát demokratának nevező oldal megtartja és megerősíti a szavazótáborát, s ehhez a különféle okokból ide-oda csapódó emberekből, valamint a mérsékelt konzervatív/konzervatív-liberális közösségből is megszerzi a győzelemhez elengedhetetlenül szükséges szavazatokat. A szélsőjobbal semmi szín alatt nem szabad együttműködni; az erre való puszta utalás, sőt már az ilyen irányú sejtetés is elfogadhatatlan.

Kerék-Bárczy a HírTV-nek azt nyilatkozta a kilépésről, hogy "olyan véleménykülönbségek alakultak ki a politikai stratégiát illetően, amik az elnökséget és engem is erre ösztönöztek".

Mit kell tudni róla? 

Kerék-Bárczy a kilencvenes években az MDF-ben kezdett politizálni, 2001-től három évig Los Angeles-i főkonzulként dolgozott. 2008-2010 között a párt elnökségi tagja volt.

A DK-ba 2013-ban lépett be. A 2014-es tavaszi parlamenti választásokon a belvárosi választókörzet jelöltje volt, de a 32 százalékos eredménnyel nem jutott be a Parlamentbe, Rogán Antal 45 százalékkal nyert.

2014 nyarán egy sajtótájékoztatón a tusványosi beszéd kapcsán azt mondta Orbánról, hogy 

a miniszterelnök sajnos vagy elmeháborodott, és/vagy hazaáruló.

Az azévi önkormányzati választásokon ősszel aztán a XII. kerület önkormányzati képviselőjévé választották. 

Itt olvashatja azokat a cikkeinket, amikben ő is szerepel, ez pedig egy 2014-es nagyinterjúnk vele.