Kósa: Hat hónappal meghosszabbították a válsághelyzetet

2016.09.02. 14:54

Egyhangúlag támogatta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartását - közölte Kósa Lajos, a testület elnöke, a Fidesz frakcióvezetője és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a bizottság pénteki ülése utáni sajtótájékoztatón. 

Szeptember 9-én veszíti hatályát a válsághelyzet elrendeléséről szóló kormányrendelet. A BM  megerősítette a bizottsági ülésen tartott beszámolójában, hogy további hat hónappal meg akarják hosszabbítani a válsághelyzetet, amit a honvédelmi bizottság egyhangúlag elfogadott. Az ülésen a baloldal képviselői nem voltak jelen. A bizottság azt is támogatta, hogy háromezerrel nőjön a rendőrség, azon belül a határvadászegységek állománya - írja az MTI.

A politikus szerint a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás fokozódni fog az év hátralévő részében főként azért, mert az Európai Unió és a Törökország közötti megállapodást "a törökök egyre kevésbé tartják be", márpedig Törökországban jelenleg 1,5 millió, az EU-ba készülő migráns tartózkodik.

A honvédelmi bizottság emellett azzal is foglalkozott, hogy a BM közbeszerzés alóli mentesítést kért olyan beruházásokra - például különféle akadályépítésekre és jelzőberendezések beszerzésére -, amik a magyar-szerb határ megerősítését szolgálják.

A jövő márciusig történő válsághelyzet-hosszabbítást indokolva az államtitkár kijelentette: a korábbi elrendeléshez vezető okok nem szűntek meg. Az illegális migránsok "utánpótlása" nagyon jelentős például Líbia és Törökország felől - mondta.