Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Úgy mozgósít a Fidesz, mintha nem is népszavazás, hanem választás lenne

menekult kovta plakat
2016.09.03. 07:58

Történelmi jelentőségűnek tekinti a Fidesz a kvóta elleni népszavazást, ezért a párt aktivistái a parlamenti választásokhoz hasonló létszámban vesznek részt a mozgósításban - tudta meg a Magyar Idők.

Gyürk, Kocsis és Szita irányítja a kampányt

A lap szerint jövő héten megkezdődik a közterületi szórólapozás, szep­tember 10-én pedig országjárás indul: több mint 200 fórumot szerveznek országszerte kormánypárti politikusok részvételével.

A népszavazás kampányfőnöke Gyürk András, aki a 2018-as választási felkészülésért is felelős. Kocsis Máté a budapesti kampányokat irányítja, és Szita Károly kaposvári polgármesterrel közösen ő koordinálja a Városok és falvak a kényszer-betelepítés ellen elnevezésű önkormányzati mozgalmat is. A Fidesz kommunikációs igazgatói posztját Hidvéghi Balázs tölti be.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Fidesz Heves megyei kampányindítóján közölte, a kormány az október 2-i népszavazásig hátralévő időszakban a bevándorlás és a kvótacsomag olyan súlyos gazdasági, kulturális és biztonsági kockázataira igyekszik majd felhívni a figyelmet, amelyeket nem szabad felvállalni.

Nem lesz visszamenőleges hatálya a referendumnak

A Magyar Nemzetnek ugyanakkor az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője azt nyilatkozta, hogy a népszavazás nem érinti az EU döntési mechanizmusát, elsősorban belpolitikai jelentősége van. Zupkó Gábor szerint nem kell arra számítani, hogy Brüsszel kommentálni fogja az unióellenes plakátkampányt, vagy hogy ellenkampányt indítana.

Zupkó - aki 25 éve még a Fidesz kispesti alpolgármestere, majd polgármestere volt - azt mondta, még ha a nemek is győznek a referendumon, akkor sem lesz a népszavazásnak visszamenőleges hatálya, tehát nem érinti a korábbi menekültügyi döntéseket.

Mint közölte, ezidáig kétezer menedékkérő ügyében született olyan döntés, amely alapján Magyarországnak intézkednie kellene, de a legfrissebb, júliusi adatok szerint eddig Magyarországra egyetlen menedékkérőt sem telepítettek át.