Vérszívók miatt szívnak a véradók

DMOHA20120308046
2016.09.03. 09:25
Ha Ön nem madár, akkor viszonylag kis veszélyt jelent az egészségére a nyugat-nílusi láz. A főként szúnyogok által terjesztett betegség a legtöbbször az influenzához hasonlít, ritkábban, a legyengült szervezetű embereknél agyhártya- vagy agyvelőgyulladáshoz hasonló tüneteket okozhat. Magyarországon az 1960-as évek óta jelen van, évi 4-5 megbetegedést okoz, de csak kis kellemetlenséggel jár: ha valahol feltűnik, az ottlakók 30 napig nem adhatnak vért biztonsági okokból.

A XVIII. kerület azért nem Botswana, helyi lepratelepről sem tudok!

- ezzel a felütéssel írt nekünk levelet egy olvasónk, aki vért akart adni, de miután kiderült, hogy Pestszentlőrincen lakik, az orvos azt mondta, hogy tőle nem vehet vért. Azzal indokolta, hogy egy ritka vírus jelent meg a kerületben, ezért óvintézkedésből ebből a körből kimarad.

A ritka vírus a nyugat-nílusi láz, ami ráadásul nem egy kifejezetten veszélyes betegség. Az emberek közel 80-85 százaléka tünetmentesen vészeli át a fertőzést, a fennmaradó esetekben pedig az influenzához hasonló lázas, esetenként hasmenéses panaszokat okoz. Csak a legyengült szervezetűeknél okozhat agyhártya- vagy agyvelőgyulladáshoz hasonló tüneteket, a legritkább esetben halált.

Viszont transzfúziót többnyire olyan emberek kapnak, akiknek a szervezete gyenge. Így elővigyázatosságból az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ úgy döntött, hogy azokon a helyeken, ahol kimutatják a vírust, 30 napig nem vesznek vért. Mivel évente 4-5 ilyen megbetegedés van országosan, a rendszer nem omlik össze.

Csak nagyon drágán lehetne kevéssel javítani a biztonságot

Veszítünk valamennyi vért, vagy kockáztatjuk valakinek az egészségét. Ilyenkor inkább a beteg érdekeit tartjuk szem előtt, szemben a véradóéval

– ismertette az Indexnek a területi tilalmazás mögötti elvi hátteret Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Ha jelzés érkezik az ÁNTSZ-től, hogy valakinél kimutatták a nyugat-nílusi lázat, akkor 30 napig a fertőzés helyén nem vesznek vért. Ez nem feltétlenül esik egybe a lakóhellyel, bizonyos területeken sokkal valószínűbb, hogy elkapjuk a betegséget.

Ha például valaki állatokkal foglalkozik, nagyobb eséllyel szedi össze a vírust, de a leggyakoribb az, hogy szúnyogcsípéssel kerül a szervezetbe. "Az elmúlt években a felmelegedés miatt Magyarországon is egyre több helyen lehetnek fertőzött szúnyogok. Ezért, ha egy beteg korábban Békés-megyében vagy a Körösök környékén járt, akkor azt a területet zárjuk ki ideiglenesen" - közölte Nagy.

A pestszentlőrinciek azért estek ki augusztus 8-án, mert egy helyi lakos kapta el a betegséget, aki korábban nem utazott olyan helyre, ahol nagyobb valószínűséggel van jelen a nyugat-nílusi lázat hordozó szúnyog. Ha a kikérdézesékor nem emlékszik, hogy hol csípték meg, akkor az az eljárás, hogy az illető lakóhelyét veszik kiindulási pontnak. Mivel egy szúnyog nagyjából két kilométeres övezeten belül marad, eszerint döntenek arról, hogy mekkora területről nem fogadnak véradókat. Az elbírálás viszont minden esetben egyedi, közrejátszhat valakinek a munkahelye, de az is, honnan emlékszik szúnyogcsípésre.

"Nincs értelme vizsgálatokat végezni. Nagyon nagy költséggel járna egy kis javulással" - mondta el az OVSZ szakmai igazgató-helyettese. Példaként említette, hogy a nyugat-nílusi láznak jobban kitett, melegebb helyeken, mint Görögország, Olaszország vagy a Balkán, az volt a tapasztalat, hogy nem lett biztonságosabb a rendszer a drága vizsgálat után. Az viszont bizonyított, hogy transzfúzióval átvihető, ezért jobb félni, mint megijedni.

Nem jelent különösebben nagy kiesést a vérellátó-rendszerben, ha egy-egy területen ideiglenesen felfüggesztik a véradást. A XVIII. kerület például az ország vérkészletének 0,8 százalékát adja egy évben. Ha itt nem lesz újabb megbetegedés, akkor szeptember 7-től újra véradásra járhatnak a helyiek.

Nem a nyugat-nílusi láz az egyetlen betegség, amely ilyen korlátozást indokolhat. Magyarországon ugyan még nem történt zikafertőzés, de azok megint kiesnek, akik voltak olyan országban, ahol a betegség jelen van. Így például Brazília vagy egyes afrikai országok meglátogatása után az önkéntesek nem adhatnak vért.

Hanem bántják a szúnyogok, adjon vért!

Augusztusban hagyományosan jóval kevesebben adnak vért, mint az év bármelyik szakában, ugyanakkor műtétek és betegek ilyenkor is vannak. Ezért, ha teheti, adjon vért. A beavatkozás fájdalommentes, de rengeteget segíthet másokon és a vérellátás biztosításához 1800 rendszeres véradóra lenne szükség.

Ha szereti a country zenét, akkor szombaton mindenképpen látogasson el a RETRO Véradásra. Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden várják az Országos Vérellátó Szolgálat gyűjtőpontjain. Jutalmat is kap: egy sör-virsli menüt, valamint egy ajándékcsomagot sörnyitóval.