Fenyegetőzött, cibált, verekedett, majd a bíróság felmentette

2016.09.05. 17:31

Egy különös bírósági döntésről számolt be a  Székesfehérvári Törvényszék hétfőn. A bíró megállapította, hogy egy férfi erőszakosan fenyegetőzött, megtámadott több embert, de kóros elmeállapota miatt nem ítélte el, hanem felmentette. Viszont a kényszergyógykezelést sem írta elő.

A férfit három rendbeli személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatással és egy rendbeli garázdasággal vádolták.

A bíró a következőket állapította meg:

  • a vádlott 2015-ben lakóhelyén – egy székesfehérvári társasházban – több alkalommal megöléssel, megveréssel fenyegette meg lakótársait részben szóban, részben úgy, hogy fenti tartalmú leveleket dobott a postaládáikba. 
  • 2015. december 30-án a Székesfehérvár, Vörösmarty térnél található zebránál található járdaszigeten minden előzmény nélkül egy, a zebrán áthaladó asszonyt kezdett cibálni, rángatni, őt trágár szavakkal illette, az ennek hatására a táskájából kiesett parfümös üveget a földhöz vágta.
  • Majd egy mellette elhaladó férfit hátba ütött, 
  • egy másikat mellkason ragadott, 
  • végül egy kerékpáron közlekedő postás arcához nyomta az öklét, folyamatosan kiabálva.
  • Magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, riadalmat keltsen.  

Rögzítette ugyanakkor a bíróság, hogy a vádlott kóros elmeállapota miatt nem büntethető. Olyan elmeállapotban volt ugyanis, amely a bíróság szerint "képtelenné tette cselekményei következményeinek felismerésére, vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen". Ezért őt az ellene emelt vádak alól felmentette.

Az ügyészi indítvánnyal szemben nem rendelte el a vádlott kényszergyógykezelését, mert szerinte annak törvényi feltételei nem állnak fenn. "Ez az intézkedés ugyanis csak személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetőjével szemben rendelhető el – más feltételek fennállása mellett -, jelen ügyben pedig azon cselekmények, melyek elkövetését a bíróság megállapította, a hatályos büntető jogszabály szerint nem tekinthetők ilyen magatartásoknak" - áll a bírósági közleményben.

Az ítéletet a vádlott, védője és törvényes képviselője tudomásul vette, míg az ügyész a kényszergyógykezelés elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be.