Gizella
9 °C
14 °C

Orosz csalóval is üzletelt a kormány letelepedési ügyben

2016.09.06. 07:42

Egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni egy jogerősen elítélt orosz állampolgár – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a magyar hatóságokat úgy játszotta ki az – adócsalásért elítélt – orosz állampolgár, hogy a karib-tengeri adóparadicsom, Saint Kitts és Nevis hatóságától szerzett be erkölcsi bizonyítványt.

Ezt azért tehette meg, mert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a kötvényvásárlótól a „Magyarországra történő beutazását megelőző állandó vagy szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága által kiállított, büntetlen előéletet igazoló, hat hónapnál nem régebbi okiratot” követel meg.

Tehát azzal, hogy nem az állampolgárság szerinti hatóságtól kell a makulátlan előélettel kapcsolatos igazolást a külföldinek beszerezni, hanem a lakcím szerinti hatóságtól, könnyen kijátszható a szabályozás.

Elég csak egy adóparadicsomban lévő lakcímre bejelentkezni, máris igényelhető a patyolattiszta erkölcsi bizonyítvány.

A Belügyminisztérium korábban tagadta azon vádakat, miszerint bűnözők is vehetnek letelepedési kötvényt. A Magyar Nemzet ezt cáfolja, a lap szerint könnyen kijátszhatók a kormány által szigorúnak mondott biztonsági szűrők, hiszen az igazolást a „szokásos tartózkodási hely” hivatalaitól várják.

A kormány szerint komolytalan, amiről a Magyar Nemzet ír

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára komolytalan állításokon alapuló cikknek minősítette a Magyar Nemzet írását.  Komolytalan állításokon, rágalmakon alapul a Magyar Nemzet cikke - mondta Dömötör Csaba egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kérdésre. Közölte: a cikk meg nem nevezett külföldiekre hivatkozik, "és így nehéz komolyan venni".

Az államtitkár szerint a Belügyminisztérium már több esetben beszámolt a biztonsági előírásokról. Szerinte a kötvények vásárlóit többszörösen szűrik, többek között a rendőrség, a nemzetbiztonsági szervek és a Terrorelhárítási Központ is. Ha valaki méltatlannak bizonyul a letelepedési kötvény vásárlására, akkor az engedély visszavonható a jogszabályok értelmében - jegyezte meg Dömötör Csaba. 

Jól fut az üzlet

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég, az Arton Capital Kft. tulajdonosa, Balogh Radosztina az egyetemi társa volt Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. A lap információi szerint ma is kapcsolatban vannak, találkozni is szoktak.

A Világgazdaság eközben arról ír, hogy nem lankad a letelepedési magyar államkötvények kereslete. Augusztusban 798 darabot jegyeztek a továbbiakban Magyarországon élni vágyó külföldiek az egyenként 50 ezer euró névértékű papírokból – közölte a lappal az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ez alig marad el az egy hónappal korábbi 822-es volumentől, amelynél a program 2013-as elindítása óta egyszer sem volt magasabb az egyhavi értékesítés.