Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az üldözött keresztények segítésére hozott létre hivatalt a kormány

2016.09.07. 09:14

A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot többek között a figyelemfelhívás és a humanitárius akciók koordinálására hozta létre a kormány – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az M1-en és a Kossuth rádión is szerda reggel.

A világ lakosságának egyharmada keresztény, és ők egyben a legüldözöttebb vallási csoport is Balog szerint. A vallásüldöző cselekmények 78 százaléka keresztények ellen irányul: minden öt atrocitásból négyet ellenük követnek el. Frekventált hely például a Közel-Kelet, így a menekültválsággal érintett területek is – írja az MTI. Balog szerint fontos, hogy legyen egy központ, amely felhívja a figyelmet erre a problémára, hogy ezt a dolgot komolyan kell venni.

Humanitárius segítség vallási alapon

A miniszter elismételte a kormány álláspontját a menekültválsággal kapcsolatban: egyrészt meg akarják védeni Európát, és a kulturális erózió elkerülése érdekében elutasítják a migrációt. Ezzel együtt viszont az elesetteken segítenek, a humanitárius segítségnyújtásra is kiemelt figyelmet fordítanak. A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság feladata lesz a már megkezdett humanitárius munka folytatása és koordinálása. Példaként említette Balog, hogy az iraki Erbílben keresztény gyerekek számára építenek iskolát.

Arról a miniszter nem beszélt, hogy a menekültválság által valamelyest szintén érintett muszlim vallású menekülteknek tervez-e a kormány hasonló államtitkárságot létrehozni, vagy a nem keresztényekkel kapcsolatos humanitárius feladatokat is a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság fogja-e koordinálni.

Orbán Viktor augusztusi vatikáni látogatása során Ferenc pápával is találkozott
Orbán Viktor augusztusi vatikáni látogatása során Ferenc pápával is találkozott
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság ötlete Orbán Viktor miniszterelnök augusztus végi vatikáni látogatásán merült fel. A 930 millió forintos büdzsével létrehozott intézmény Rétvári Bence felügyelete alá fog tartozni, és Török Tamás diplomata vezeti majd, aki évtizedek óta ezzel a területtel foglalkozik, korábban vatikáni munkát is végzett, és a poszt betöltésére is Olaszországból érkezett haza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!