Feloszlatta magát az érpataki önkormányzat, Orosz újra indul

2016.09.07. 10:03

Keddi ülésén feloszlatta magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak képviselő-testülete, ezért a községben időközi polgármester- és képviselő-választást kell tartani - közölte a település Bökönnyel közös önkormányzati hivatalának jegyzője szerdán az MTI-vel. Az önkormányzat a Gépnarancs tudósítása szerint azután oszlatta fel önmagát, miután hosszas vitát követően elfogadta 2015-ös zárszámadást. Érpatak egyébként fizetésképtelenné vált, nincs pénz a számláján, van rajta viszont inkasszó, ha tehát pénz érkezik, mint most a kormányhivataltól a közmunkások bérére, azt elviszik.

A keddi, érpataki kerületi-testületi ülésen készült felvétel
A keddi, érpataki kerületi-testületi ülésen készült felvétel
Fotó: Orosz Mihály Zoltán / Facebook

Kardos Csaba elmondta, a testület 4:3 arányban döntött a feloszlatás mellett. A helyi választási irodának a feloszlatástól számított 90 és 120 nap között kell kiírnia az időközi voksolást.

Érpatakot a független, szélsőjobboldali performanszairól és az " érpataki modell "-ről elhíresült Orosz Mihály Zoltán vezette polgármesterként, az önkormányzati testületben hat független képviselő kapott helyet. Orosz ellen júniusban a  rendőrség indított nyomozást , miután a polgármester rendkívül gyanús körülmények között  szerzett meg  50 ingatlant a településen.

Orosz Mihály Zoltán sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a normatív támogatás elmaradása csődközeli helyzetet okozott volna a településen annak ellenére, hogy az önkormányzat egy ideig a saját pénzügyi megtakarításaiból fizette például a közmunkások munkabérét is.

"Ha egy testületben bizonyos képviselőket ennyire más érdek vezérli, mint a település szolgálata, és ilyen szinten megpróbálják csődbe taszítani a települést, akkor fel kell oszlatnia magát" - fogalmazott Orosz Mihály Zoltán.

Orosz az MTI kérdésére közölte, az időközi választáson ismét indulni fog a polgármesteri tisztségért.

(MTI)