Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem lefeküdtek a Fidesznek, ennyire hülyén csinálják

D YT20160903009
2016.09.07. 13:25
Ez egy ilyen színes párt, ismerte el Molnár Gyula, az MSZP elnöke az Indexnek, amikor a kvótaszavazással kapcsolatos szocialista álláspontok ellentmondásairól kérdeztük. Az MSZP-sek az elmúlt hetekben összevissza beszéltek arról, mi a teendő október 2-án: bojkott, távolmaradás, érvénytelen szavazás, igen, nem. A szocialista káosz nem valamilyen gondosan titkolt terv része.

Az MSZP-szavazók minden felmérés szerint megosztottak, illetve bizonytalanok abban, mit is csináljanak majd az október 2-i kvótanépszavazáson. Ez nem is csoda: az MSZP az elmúlt hetekben távolról sem kommunikálta szervezetten, egyértelműen, mit is kezd a párt a referendummal.

Az elmúlt napokban a következőket tudtuk meg az MSZP álláspontjáról. Vastaggal kiemeltük az üzenetek lényegét:

 • Az MSZP május közepére szülte meg az álláspontját, miszerint nemet mondanak „a Fidesz álkérdésére”, és az MSZP-nek jobb programja is lesz, mint részt venni egy bohócnépszavazáson". Vagyis az MSZP a bojkott mellett döntött.
 • Ezután a szocialista politikusok azt bizonygatták, hogy az MSZP-s bojkottot mégsem lehet bojkottnak nevezni. Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint bár a szocialisták arra buzdítják a választókat és a híveiket, hogy ne vegyenek részt a voksoláson, szándékosan nem használjuk a bojkott szót; a népszavazás intézményét elfogadjuk, tudomásul vesszük, hogy ez a demokrácia egyik fontos eszköze
 • Az MSZP tehát nem bojkottál, nem vonul ki teljesen a népszavazásból, küld például delegáltakat a szavazatszámláló bizottságokba.
 • A Népszabadság arról írt, hogy az MSZP és a DK közös bojkottkampányt folytat, de Nyakó István, az MSZP szóvivője ezt úgy finomította: egyetértés van, együttműködés nincs". 
 • Eközben Kovács László volt pártelnök bejelentette, hogy a népszavazáson való részvételt és Magyarország uniós tagságának igen szavazattal való megerősítését, vagy érvénytelen szavazat leadását tartja megfelelő lépésnek.
 • Nyakó erre azt mondta, hogy Kovács László is eldöntheti, miként kíván részt venni a népszavazáson.
 • Molnár Gyula ezek után azt mondta a HírTV-nek múlt szerdán, hogy az MSZP kész lenne támogatni a kormányt a kötelező kvóták elleni fellépésben abban az esetben, ha az Európai Unió valóban tervezne ilyen lépéseket. Vagyis lényegében arról beszélt, hogy nemmel szavazna, ha elmenne.
 • Ezek után az MSZP szombati kampánymegnyitóján kifüggesztettek egy nagy IGEN feliratú plakátot. Az apró betűs részben alatta szerepelt, hogy Maradj otthon október 2-án, de a plakát azt sugallja, igen a szocialista válasz a népszavazáson (holott ez a Fodor Gábor-féle Liberálisok álláspontja).
 • Majd Molnár Gyula kedden bejelentette újra, hogy az MSZP továbbra is azt javasolja támogatóinak, hogy ne vegyenek részt az október 2-i népszavazáson, mert az csak Orbán Viktor érdekeit szolgálja.
 • Ezzel párhuzamosan szintén kedden a szombathelyi szocialisták elnöke, Czeglédy Csaba bejelentette, hogy a kvótanépszavazáson való részvételre és érvénytelen szavazat leadására buzdítják a baloldali szavazókat.

Megkérdeztünk néhány MSZP-st, hogy mégis mivel magyarázzák ezt a kaotikus kommunikációt és eddig nem épp olajozottan működő kampányt, amely elbizonytalanítja a szavazókat. Többen azt mondták, ezt érzékelik is a mindennapokban, ugyanis egyszeri MSZP-s párttagok és szimpatizánsok is azzal állítják meg őket az utcán, rendezvényeken, hogy akkor mégis hogyan szavazzanak.

Az emberek ráadásul azt is szóvá teszik, és a sajtó egy részében is elterjedt a narratíva Molnár múlt heti, kvótát ellenző nyilatkozata után, hogy az MSZP-sek lepaktáltak a Fidesszel.

Több szocialista is azt mondta ugyanakkor, hogy semmiféle hátsó alku nincsen, egyszerűen hibákat követnek el a politikusok. Egy szocialista némileg önkritikusan úgy fogalmazott:

Nem lefeküdtünk a Fidesznek, ennyire hülyén csináljuk.

Molnár Gyula múlt heti nyilatkozata információnk szerint is egyszerű kommunikációs baki volt, szűkebb körben ezt állítólag el is ismerte. Majd a szombati választmányon is tisztázta, hogy (bár neki az interjúban nem sikerült teljesen) a két dolgot szét kell választani: az MSZP továbbra is a távolmaradásra buzdít a népszavazáson, az állandó menekültkvótát pedig – ez még Tóbiás elnöksége idején eldőlt – elutasítja a párt.

Ez egy ilyen színes párt

Míg a választmány szombaton bent a párt távolmaradási stratégiájáról ülésezett, kint kirakták az előbb említett IGEN feliratú plakátot. Molnár Gyula azt mondta az Indexnek, hogy a választmányon bemutatott plakátok nem mondanak ellent az MSZP fő üzenetének, és a plakátok megfejtése" a következő napokban várható. Ez alátámasztja majd az MSZP álláspontját, miszerint otthon kell maradni október 2-án, tette hozzá. 

Kérdésünkre, hogy akkor kedden a szombathelyi elnök miért tartott sajtótájékoztatót ennek az ellenkezőjéről, Molnár Gyula azt mondta: ez egy ilyen színes párt, de nem ez a párt hivatalos álláspontja.

Az érvénytelen szavazást a szombathelyiek azért dobták be, mert a helyi szocialisták egy része érzékeli, hogy főleg a kisebb településeken félnek az emberek nem szavazni. Czeglédy Csaba azt mondta: elképzelhető, hogy a Fidesz delegáltjai, a választási névjegyzéket nézegetve, láthatják, ki nem ment el szavazni, és erről beszámolhatnak megbízóiknak. Aki tehát fenyegetve érzi magát vagy családját, az menjen el szavazni, hogy a szavazófülke magányában mi történik, azt már nem tudják ellenőrizni – mondta.

Az MSZP vezetése azért is nehéz helyzetben van, mert több helyi szocialista elnök úgy látja, hogy a párttagok és szimpatizánsok elégedetlenek a bojkottal, és aktívabban kifejeznék az ellenérzésüket az Orbán-kormány ellen. Van ugyanakkor olyan megyei elnök, aki pedig éppen azt jelezte, hogy sok MSZP-s ismerőse egyszerűen nem szereti a menekülteket, és simán nemmel szavaznak, nehéz rávenni a bojkottra őket.

Molnár Gyula azt mondta az Indexnek, hogy az MSZP véleménye, mióta ő a pártelnök, egyértelmű: leghelyesebb otthon maradni október 2-án.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?