László Petra nem azért rugdosta fel a menekülteket, mert menekültek voltak

2016.09.07. 09:07

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség szerdán vádat emelt László Petra, a jobbikos N1TV volt operatőre ellen, aki tavaly szeptemberben Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő menekülteket rúgott meg.

A vádirat szerint László Petra 2015. szeptember 8-án főszerkesztői utasításra jelent meg munkatársával Röszke külterületén, hogy az N1TV-nek  készítsen felvételeket „az ott kialakult migrációs helyzetről”. Délután 13 óra körüli időben mintegy 1300 migráns tartózkodott a gyűjtőponton a Készenléti Rendőrség felügyelete mellett. Fél kettő után mintegy 400 menekült a várakozásra kijelölt területről kitört, és Szeged irányába indult el. A vádirat a következő szavakkal idézi fel a Magyarországnak kétes hírnevet szerző jelenetet:

A felvételek készítése közben vádlott egy fiatal férfit jobb lábbal, egy gyors mozdulattal, talppal lábszáron rúgott, majd egy kiskorú lányt is jobb lábbal, térdmagasságban megrúgott. A vádlott röviddel ezt követően egy gyermeket a kezében tartó férfi felé is rúgott, azonban a rúgás a férfit nem érte el.

Az ügyészség szerint László Petra „sérülést nem okozó, de erőszakos” magatartása alkalmas volt arra, hogy a helyszínen levőkben megbotránkozást, felháborodást váltson ki, ezért a nőt garázdasággal vádolja. 

László Petra tette után napokig bujkált, majd férjén keresztül küldött a médiának megbánást tanúsító levelet, de közben fontolgatta a nem általa felrúgott, de egy ideig vele kapcsolatba hozott szír fociedző feljelentését. Végül az Izvesztyija orosz lapnak azt nyilatkozta, a per lezárulta után családjával Oroszországba költözik, mivel idehaza „nem érzi magát biztonságban”. 

A hatóság a nyomozás során azt is vizsgálta, László Petra tette kimerít-e további bűncselekményeket is, azonban arra a furcsa megállapításra jutott:

nem merült fel adat arra nézve, hogy a vádlottat az erőszakos magatartás kifejtése során motiválta volna a sértettek származása, migráns volta.

Akkor mi a fenéért rugdosódott László Petra?