A katolikus püspökök nem mondják meg, mire szavazzanak a híveik októberben

2016.09.08. 17:18

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) jelenleg nincs testületileg megfogalmazott állásfoglalása az októberi népszavazásról - mondta Mohos Gábor, az MKPK titkára a testület őszi ülése után megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az MKPK titkára kérdésre válaszolva elmondta: a püspöki kar nyomon követi az eseményeket, de nem kívánt testületileg állást foglalni. Emellett több püspök is elmondta már véleményét e kérdésben - írta az MTI.

Ugyanakkor az egyház állásfoglalása a tanításából következik, nyilvános, mindenki számára elérhető és nem most kialakított álláspont. Eszerint

egyrészt nyitott szívvel kell fordulni a rászorulók felé, másrészt azoknak, akik elhagyják az otthonukat és más országba mennek - vagy mert üldözik őket, vagy mert a jobb megélhetés lehetőségét keresik - tiszteletben kell tartaniuk a befogadó ország szokásait, jogrendjét, kultúráját.

Mohos Gábor kitért arra, hogy Ferenc pápa az egyház tanítását képviseli, amikor menekültkérdésben megnyilatkozik, de mondanivalójának többnyire csak az egyik oldalát szokták kiemelni.

Arra a kérdésre, hogy számíthat-e retorzióra az a plébános, aki útmutatást ad a hozzá forduló híveknek a népszavazással kapcsolatban, Mohos Gábor azt felelte: a kérdés nem az, hogy valaki egy társadalmi kérdésben állást foglalhat-e, hanem hogy az állásfoglalása összhangban van-e az egyház tanításával.

Augusztus végén körkérdéssel fordultunk a legnagyobb magyar egyházakhoz, hogy milyen álláspontot képviselnek a népszavazáson. A válaszaikat ebben a cikkben szedtük össze.