László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Direkt függesztett ki hamis térképeket a Diákhitel Központ, dehogy szedik le

2016.09.09. 06:55

Zavarba ejtő plakátokkal szól az egyetemistákhoz pár napja a Diákhitel Központ. A főváros több pontján is látható, kollégiumi szobát ábrázoló hirdetésen ugyanis van egy Európa-térkép, amely első, sőt sokadik ránézésre is hibás.

Az országhatárok ugyanis nem a jelenlegi állapotot tükrözik, nincs határvonal Csehország és Szlovákia között, és a plakáton visszaállították Jugoszláviát is. Pár évtizeddel ezelőtt persze ebben a formában léteztek ezek az országok, de akkor kérdés például, hogy miért nincs külön az NDK és az NSZK, vagy miért szerepel önálló államként Ukrajna, Fehéroroszország, illetve a balti országok.

A Diákhitel Központ megerősítette gyanúnkat, hogy a térkép nem egy konkrét történelmi időszakra utal. A központ azt írt az Indexnek, hogy

ez egy fiktív térkép, soha nem létező geopolitikai helyzetet tükröz, így kerülhetett bele a kreatív koncepcióba.

„A plakáton látható térkép nem edukatív céllal készült, bármilyen térkép lehetne, hiszen mindössze azt hivatott illusztrálni, hogy a fiatalok számára nyelvtudás birtokában kitágul a világ" – írta a központ. És a világ olyannyira kitágulhat, hogy a központnak esze ágában sincs visszavonni a hirdetéseket.

Kreatívjaink elérték céljukat, hiszen beszélnek rólunk.

„A plakátokat lecserélni nem tervezzük, első hiteligénylési kampányunk végéig, szeptember 15-ig lesznek láthatóak” – írta a központ, amely jelezte, hogy nem állt szándékukban félrevezetni, megbántani „sem az egyetemistákat, sem a közvéleményt vagy akár az Index olvasóit”.

A válaszból az nem derült ki, hogy miért nem lehetett egy valós állapotot tükröző, esetleg aktuális Európa-térképet kitenni a hirdetésre. Mint ahogy azt sem tudtuk meg, hogy mindez mennyibe került.  A hirdetési anyagot a Lounge Design Kft. készítette, és mivel a központ szerint erre nem használtak állami és uniós forrásokat, ezért a szerződés részletei nem nyilvános adatok.

A Jobbik is kíváncsi, mennyibe került

A hibás/fiktív térkép a Jobbik parlamenti képviselőjének is szemet szúrt. Szávay István ezért a Diákhitel Központ vezérigazgatójához fordult közérdekű adatigényléssel. "Kértem az összes vonatkozó szerződés, elszámolás és egyéb dokumentáció megküldését. 

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki és mennyiért készítette el ezt a reklámot, és hogy azt a központ részéről kik hagyták jóvá" - írta a képviselő a Facebook-oldalán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!