Nyugtalanító levelet kaptak Orbán Viktortól a külföldi magyarok

2016.09.09. 11:47

Népszavazásra buzdító levelet vitt a postás a külföldön élő magyaroknak. Olvasóink Európa legkülönbözőbb részeiből jelezték, hogy a napokban kézhez kapták Orbán Viktor apokaliptikus vízióktól terhes levelét.

A levél a népszavazási részvétel fontosságára hívja fel a külföldi magyarok figyelmét, miközben egyébként a külföldön lévő, de magyarországi lakcímmel rendelkezőket a jogszabályok inkább elriasztják a voksolástól. Ők csak a konzulátusokon vagy nagykövetségen szavazhatnak, személyesen. A kormány pedig sajnálja, ha valakinek ehhez száz kilométereket kell utaznia. A csak külföldi címmel rendelkezők, például a külhoni magyarok viszont levélben is leadhatják szavazatukat. 

Svédországban és Hollandiában élő olvasóink azt mondták, hogy azok kaptak kinti lakcímükre ilyen levelet, akik Magyarországról kijelentkeztek, külföldi állandó lakcímüket pedig bejelentették a népességnyilvántartásnál.

Egy Ausztriában élő olvasónk ezzel szemben meglepve olvasta a levelet, lakcímét ugyanis Magyarországon töröltette, külföldi címet pedig nem adott le. Legalábbis ő így gondolta, a címét ugyanis a követség ismerte. Ott azért adta le, hogy el tudják postázni neki a gyerekének kiállított útlevelet. A címet állítása szerint kizárólag erre a célra adta le.

Válság, felelőtlen, tragikus, veszélyek

A levél érdekessége az apokaliptikus hangnem. Alább csak a legkirívóbb példákat mutatjuk.

  • A válságot Brüsszel rossz politikája idézte elő.
  • Azért jönnek ide, mert egyes európai vezetők felelőtlen ígéreteket tesznek. Olyasmit ígérnek, amit nem lehet és nem is szabad betartani.
  • "...az elmúlt hónapok tragikus eseményei megmutatták, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás terrorcselekményekhez vezet."
  • "Ha nem állítjuk meg őket, akkor hamis ígéreteikkel tönkretehetik Európa, Magyarország és a magyar nemzet jelenét és jövőjét."
  • "Mi, magyarok jól tudjuk, mi a tét. Jól tudjuk, milyen veszélyekkel jár, ha megváltozik Európa etnikai, kulturális és vallási összetétele."

Kedden megkerestük kérdéseinkkel Orbán Viktor sajtófőnökét. A választ ebben a cikkben olvashatja el.  • Tippek
  • Lakáshitel