1300 nyugdíj előtt álló tanár elszúrta a béremelését

2016.09.12. 13:14 Módosítva: 2016.09.12. 13:18

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az emberi erőforrások miniszterének erkölcsi kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban rendezze a béremelésből kimaradó pedagógusok helyzetét. 1321 nyugdíj közelében lévő tanár ugyanis nem töltötte fel tanári portfólióját, így ők emiatt nem kapnak béremelést.  

A PDSZ szerint néhány hete a kormány korrigálta korábbi hibáját, és lehetővé tette, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt hét évvel álló pedagógusok minősítési eljárás nélkül a pedagógus I. fokozatból a pedagógus II-be kerüljenek, és ezzel emelkedjen a fizetésük. A pedagógusoknak ehhez be kellett nyújtaniuk a szakmai munkájukról készült tanári portfóliójukat. 

1321 tanár elkezdte ugyan feltölteni a szakmai munkájáról szóló portfólióját, de azt nem fejezte be. Sikertelen minősítésre hivatkozva ezért kizárták őket a kedvezményezettek köréből.

A PDSZ szerint még egy sikeresen feltöltött portfólió sem alkalmas arra, hogy az alapján minősítsék egy pedagógus szakmai felkészültségét. A porfólió a szakszervezet szerint ugyanis kizárólag azt méri, mennyire felel meg a pedagógus a kormányzati elvárásoknak és a politika kívánalmaknak.

A PDSZ szerint lényegtelen, hogy az érintett pedagógusok hibáztak-e vagy sem, mert ez a helyzet ostoba, méltatlan és megalázó. 1321 pedagógus hét évre számolt béremelésének összege néhány milliárd forint. Ennél sokkal több pénz folyik el évente különféle presztízs-beruházásokra, írta közleményében Mendrey László, a PDSZ elnöke. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága válaszul azt közölte: a köznevelés minden résztvevője előtt pontosan ismert volt, hogy miként minősítik a nyugdíj előtt álló pedagógusokat. Az Emmi szerint Palkovics László államtitkár két héttel ezelőtt hosszasan egyeztetett a másik szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével, de a szakszervezeti vezetők akkor nem tűzték napirendre az ezzel kapcsolatos aggályaikat.