A baloldali város, ahol a Fidesz képviselői nem szavaztak a menekülttábor építése ellen

2016.09.12. 18:16
Salgótarjánban a kormánypárti képviselők ki akarták ugrasztani a migránssimogató baloldaliakat a bokorból, de végül ki kellett hátrálniuk a saját - a kormány menekültpolitikáját támogató - határozatuk mögül.

Orbán Viktor ma arról beszélt a parlamentben, hogy ha az ország visszautasítja a migránsokat, akkor Brüsszel baloldali vezetésű városok és fővárosi kerületek között osztja szét a menekülteket. Kósa Lajos frakcióvezető tovább fűzte a témát, szerinte az ötletet (ami Martin Schulz egy korábbi nyilatkozatának félremagyarázása) támogatja az MSZP, mivel nem tiltakoztak ellene. 

Orbán és Kósa beszéde után megírtuk, hogy tévednek. Botka László, Szeged szocialista polgármestere már tavasszal nyilatkozta, hogy nincs szó arról, hogy lenne a város és az EU között megállapodás menekültek befogadásáról, szerinte teljesen abszurd ilyet gondolni. 

Szeged mellett Salgótarján a másik nagy, baloldali vezetésű megyei jogú város, ahol Orbán szerint Brüsszel menekülteket oszthat szét. Az igazság ezzel szemben az, hogy Salgótarján közgyűlése már már hónapokkal ezelőtt kérte a kormányt, hogy ne vigyen oda menekülttábort - olvasható a város honlapján.  

A szocialistáknak nem volt elég, hogy a kormány elutasítsa a kötelező betelepítést 

A déli határoktól több száz kilométerre fekvő Salgótarjánban idén februárban izzott fel a menekültkérdés, amikor a korábbi polgármester halála miatt időközi választást tartottak. A helyi fideszesek azzal támadták a baloldalt, hogy menekülteket fognak vinni a városba. 

Az egyik fideszes képviselő február 11-én be is terjesztett egy határozati javaslatot, amellyel arra kérték a kormány, hogy utasítsa el a kötelező betelepítési kvótát, és védje meg a magyar embereket. A helyi Fidesz valószínűleg azt gondolta, hogy ezzel kiugraszthatják a migránssimogató baloldaliakat (DK-Együtt-MSZP által támogatott képviselők) a bokorból, de csattanós választ kaptak.

A baloldal ugyanis benyújtott egy módosító javaslatot, mert szerintük nem volt elég elutasítani a betelepítési kvótát, azt is meg kell akadályozni, hogy menekülteket helyezzenek Salgótarjánba. 

A Magyar Kormány ne tegyen annak irányába ható lépéseket, hogy saját hatáskörében eljárva menekültszállót vagy tábort létesít Salgótarjánban.

A helyi baloldal ezzel a szöveggel egészítette ki a fideszesek módosítóját. Kérésüket azzal indokolták, hogy "a város mindenki számára ismert nehéz gazdasági és szociális helyzete nem bír el újabb negatív kihatással járó kormányzati intézkedést". 

Salgótarján baloldali többségű közgyűlése el is fogadta a határozatot, a Fidesz képviselői azonban tartózkodtak. Trükkös volt a megfogalmazás, mert valószínűleg a fideszesek sem akartak menekülttábort a városba, viszont az újabb negatív kihatással járó kormányzati intézkedés aláírásával azt is nyugtázták volna, hogy a kormány sanyargatja a városukat. 

Így végül a nógrádi megyeszékhelyen a kormánypárti képviselők nem álltak a kormány mögé, a baloldaliak viszont igen.