Fülöp, Evelin
EUR 394,74 Ft
USD 369,52 Ft
13 °C
27 °C

Orbán nyitja a politikai idényt, eldől Mengyi sorsa

FullSizeRender
2016.09.12. 08:23

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával ma délután 1-kor elkezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka. A Fidesz múlt heti háromnapos balatonfüredi frakcióüléséről a kormánypárti sajtónak már "kiszivárgott", hogy a kormányfő "nagyon jelentős" beszédre készül.

A beszédre valamennyi frakció reagálhat majd. Ezt követően két új ellenzéki képviselő teszi le esküjét: a Jobbiknál Pintér Tamás váltja Novák Elődöt, a párt korábbi alelnökét, míg az LMP-ben Schiffer András volt frakcióvezető, társelnök helyét Hadházy Ákos veszi át.

A képviselők a mandátumigazolások után új tagot választanak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsába, amire azért van szükség, mert Bártfai-Mager Andrea távozott a testületből, mivel postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos lett. A tanács új tagja Kardkovács Kolos, a jegybank korábbi jogi és szanálásért felelős ügyvezető igazgatója lehet, akinek jelölését a Fidesz-frakció egyhangúlag támogatta.

A parlamentnek döntenie kell a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogáról is, miután a legfőbb ügyész kezdeményezte annak felfüggesztését egy, a 168 órában nyilvánosságra került korrupciógyanús ügyben. Mengyi Roland korábban közölte, teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, és azt kéri képviselőtársaitól, hogy szavazzák meg mentelmi jogának felfüggesztését "a valóság mielőbbi tisztázása érdekében". Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője legutóbb úgy fogalmazott: a képviselőnek magáért kell helyt állnia.

Az ülésnap interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik, majd nemzetközi szerződések kihirdetéséről szóló javaslatok vitáival ér véget.

(MTI)

(Borítókép: Bődey János/Index)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás