új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán Viktor felszólalásával elindult a parlamenti ősz, a felszólalásának legfontosabb pontjai:

    • Előrébb tartunk, mint négy éve, jó úton haladunk, végre megint van jövőnk! 
    • De van egy kis bökkenő: "Európa közepén vagyunk, amely vészjósló időket él át".
    • "Európában az élet részévé vált a terror és az erőszak".
    • Amit Brüsszel folytat, "civilizációs katasztrófához fog vezetni".
    • Ha az ország visszautasítja a migránsokat, akkor baloldali városokkal állapodnak meg, és Budapest egyes kerületeiben, Zuglóban, Szegeden és Salgótarjánban osztják szét a menekülteket.

    Ezzel zárjuk a közvetítésünket, a továbbiakról külön cikkekben számolunk be.

  • Kósa Lajos ismét szót kapott, és a téma természetesen a migráció. Kósa szerint a nyugati országokban látjuk a migráció káros következményeit, ott nem elkülönítetten, telepeken, hanem a városokban élnek a migránsok. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor nemmel kell szavazni.

    Dömötör Csaba államtitkár egyetért ezzel, és ez is bizonyítja, mekkora tétje van a népszavazásnak. Dömötör szerint veszélyes elemei vannak a brüsszeli kvótacsomagnak, például a családegyesítés könnyítése, vagy az a 78 milliós bírság, amelyet a tagállamoknak kellene fizetni minden egyes visszautasított menekült után

  • A Jobbik a Fidesz korrupciós ügyeire ment rá napirend előtt. Szilágyi György jobbikos képviselő a következő címet adta felszólalásának: "A Tóni, a Voldemort nagyúr és a két füstölgő gengszter, avagy Ponyvaregény fideszes módra." Dömötör Csaba erre úgy reagált, hogy természetes, hogy Rogánt egyre jobban támadják, mióta közvetlenül segíti a miniszterelnök munkáját. Majd azt mondta: "Rogán Antalnál senkit nem vizsgált alaposabban az ügyészség". 

  • Külön kiemelést érdemel Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára felszólalása. Nincs kétség, hogy a kormány új kommunikációs panelja a kvótakampányban, hogy Brüsszel a baloldal városokba telepítene migránsokat. Erről beszélt Orbán Viktor és Kósa Lajos, most pedig Dömötör jelentette ki:

    Fennáll a gyanúja annak, hogy Brüsszel a baloldali településekkel szövetkezik, hogy érvényesítse a kvótacsomagot.

    Szerinte erről szólt Martin Schulz és Botka László találkozója, és Schulz álláspontjáról eddig nem kérdezték meg a szegedieket.

  • Orbán beszéde után a további napirend előtti felszólalásokkal folytatódik a parlament ülése. 

    • Az LMP-s Szél Bernadett "Hova tűntek a magyar dolgozók?" címmel arról beszélt, hogy az országnak egyre nagyobb probléma a kivándorlás, illetve a demográfiai válság. Ha ezt most kezdeni megoldani a kormány, akkor is 18 év múlva látszana az eredménye.
    • Az MSZP-s Hiller István a tanévkezdésről beszélt, és kritizálta a szakiskolai rendszer átalakítását.
    • A KDNP-s Vejkey Imre a migrációs válságról beszélt, arról, hogy vissza kell hódítani Európát, és a brüsszeli diktatúraépítést meg kell állítani a népszavazással.
  • Orbán szerint tévedés Tóth Bertalan mondata, hogy közös európai megoldás kell, mert Orbán szerint épp az bizonyosodott be, hogy nincs közös, európai megoldás. Ha lett volna, a kormányfő szerint nem kellett volna Magyarországnak kerítést építenie:

    A kerítés a brüsszeli tehetetlenség bizonyítéka.

    Orbán szerint éppen ezért támadják a magyar határzárat.

  • Orbán ismét előhozza, hogy a baloldali városokba telepítene Brüsszel migránsokat. Tóth Bertalannak azt mondja, hogy ebben a szocialistáknak is van felelősségük, mert nem tiltakoznak. Tóth erre úgy reagált, hogy Orbánéknak akkor tiltakozniuk kéne a néppárti Juncker és Merkel politikája ellen. Orbán most azt mondja: „Nem vette észre, hogy harcolunk?”

  • Orbán ezután megindokolja, miért fontos a népszavazás. Szerinte fontos, hogy a nemzetben „egyetértési pontokat” hozzunk létre, a rendszerváltáskor vagy a 2008-as tandíjas, vizitdíjas népszavazáskor is szükség volt arra, hogy az embereket megkérdezzék.

    Erre ráállva tudjuk vállalni a konfliktusokat Brüsszellel. 

  • Orbán Vona Gábornak azt üzeni, hogy a korrupciós meccseket majd megvívják később, de szerinte a Jobbik tele van korrupciós ügyekkel. Szerinte a Jobbik frakcióvezetője adócsaló. És az, hogy Vona mégis ezzel támad, „szép kommunista tradíció”. Orbán azt kéri, Vona tegyen feljelentést, ha bűncselekményről van tudomása.

  • Orbán Viktor röviden reagálhat a frakciók álláspontjára, mint mondja, „udvariasságból” megteszi. Szerinte csak rosszindulatú politikai szándékból lehet azt mondani, hogy Magyarország nem fejlődik. Ebben a vitában nem kíván részt venni.

    Az LMP-s frakcióvezetőtől azt kéri, vonja vissza azt a mondatát, hogy úgysem lehet megállítani a népvándorlást. Ha taktikai okokból mondják, kérem ne tegyék – szerinte egy nagy küzdelemre készülő országban ez fegyverletétel.

  • Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője érdekesen kezdte a felszólalását, és bájosnak nevezte azt az összhangot, ami a baloldali újságírók és a baloldali politikusok között van. Ezt a vonalat sajnos nem folytatta, nem tudtuk meg, mire céloz, ehelyett Harrach arról beszélt, hogy „a migránsinvázió veszélyezteti” a közös kultúránkat. Ebben a helyzetben önvédelemre van szükség, de csak emberséges önvédelemre – mondta Harrach. 

  • Kósa szerint a szocialisták nem szeretnek találkozni a valósággal, azért kiabáltak, amikor a miniszterelnök arról beszélt, hogy Brüsszel baloldali városokba telepítene menekülteket. Felolvassa Martin Schulz egyik korábbi nyilatkozatát, amelyben Szegedet dicsérte, és megemlítette, hogy oda bármelyik menekült szívesen menne. Szerinte ez ellen nem tiltakozott az MSZP, ezért ezt úgy lehet értelmezni, hogy támogatják. 

  • Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője először leteremti Schmuck Erzsébetet, hogy nem a miniszterelnök migrációs beszédére reagált, hanem szerinte egy előre elkészített beszédet olvasott fel.

    Azt visszautasította, hogy a kormány kampánya gyűlöletkeltő lenne. Kósa szerint az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó volt minden idők leggyűlöletkeltőbb és legprimitívebb kampányának arca (itt a 2004. december 5-i kettős állampolgárságos népszavazásra gondolt).

  • Schmuck Erzsébet, az LMP új frakcióvezetője szintén nem a migránsokról beszél. Szerinte a migrációhoz hasonló kihívás az „egyre mélyülő környezeti válság”. Ráadásul a kormány Schmuck szerint kirakatpolitikát folytat a migrációval kapcsolatban, különben nem kezdeményezte volna az embereket is hülyének néző, gyűlöletet, indulatokat gerjesztő plakátkampányt.

    A kormány politikai haszonszerzésre a népszavazási kampányt, és szeretné, ha a kampány örökké tartana, véli Schmuck. Pedig az ország fő problémája szerinte inkább a szegénység, illetve a társadalom kettészakadása. 

  • Vona ezután előhozza a korrupciós témát. Míg ugyanis Orbán Brüsszelben országvédőt játszik, Vona szerint szétlopják itthon az országot. Vona nem érti, Orbán „miért nem fogja vissza a lovakat". Ön vagy gyenge vagy korrupt” – mondja Orbánnak, majd ismét előhozza, hogy Mészáros Lőrinc vajon Orbán strómanja-e. Ha Mengyi Roland Voldemort, kicsoda Mészáros Lőrinc? Szauron?

  • Vona szerint egy évvel ezelőtt, amikor a Jobbik felvetette, jó ötlet volt a népszavazás. De azóta rengeteg idő telt el, és most már alkotmánymódosításra lenne szükség, nem pedig erre a szavazásra, ami „drága megoldás”. Vona ugyanakkor azt kívánja, hogy jogilag legyen érvényes ez a népszavazás. Ellenkező esetben Brüsszel kezébe adunk egy fegyvert,  a fagyi visszanyal .

    Ha ez bekövetkezik, az Orbán Viktor sara,  amennyiben nem lesz érvényes a népszavazás, mondjon le!  – mondja Vona Orbánnak.

  • Vona Gábor, a Jobbik elnöke viszont nagyon is folytatja a migrációs témát. Szerinte a kérdés, hogy akarunk-e multikulturális társadalmat vagy sem, és Vona szerint egyértelmű, hogy nem. A népszavazásról Vona azt mondja, hogy bár nem akarja megvédeni a szocialistákat, de szerinte nem volt elegáns Orbán fenyegetése a baloldali települések felé arról, hogy 

    aki nem lép egyszerre, kap húsz migránst estére.

    Vona szerint egy évvel ezelőtt, amikor a Jobbik felvetette, jó ötlet volt a népszavazás. De azóta rengeteg idő telt el, és most már alkotmánymódosításra lenne szükség, nem pedig erre a szavazásra, ami „drága megoldás”. Vona ugyanakkor azt kívánja, hogy jogilag legyen érvényes ez a népszavazás. Ellenkező esetben Brüsszel kezébe adunk egy fegyvert, a fagyi visszanyal.

  • Orbán beszédére minden frakcióvezető reagálhat. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kezdi a sort, és nem a menekültekről, hanem a magyar életszínvonalról és egyéb témákról beszél.

    • Szerinte négymillióan élnek a létminimum alatt, miközben egy szűk réteg gazdagodik.
    • Tóth sérelmezi, hogy több százezren dolgoznak külföldön, közmunkában, miközben az oktatás rossz színvonala miatt sok a betöltetlen állás itthon.
    • Miközben világszinten csökken az olaj ára, akkor nálunk növekszik.
    • Szégyen szerinte, hogy a paralimpikonok feleannyi pénzt kapnak az érmekért, mint az olimpikonok. 

    A népszavazásról Tóth annyit mond, hogy az MSZP azt üzeni mindenkinek, ne támogassák a kormány politikáját, maradjon mindenki otthon.

  • Orbán szerint a migráció nemcsak az országot, hanem minden települést fenyeget. És Magyarország az egyetlen hely Európában, ahol az emberek népszavazáson elmondhatják a véleményüket.

    Végre van jövőnk, ne kockáztassuk Magyarország jövőjét!

    Ezzel zárja Orbán Viktor, nagy tapsot kap persze a kormánypárti képviselőktől.

  • Orbán ezzel el is érkezik az október 2-i kvótaszavazáshoz, illetve annak tétjéhez. A kormányfő szerint Brüsszel egy képlet alapján szétosztaná a menekülteket, és a tagországok parlamentjének ebbe nem hagyna beleszólást. Orbán szerint ha az ország visszautasítja a migránsokat, akkor baloldali városokkal állapodnak meg, és Budapest egyes kerületeiben, Zuglóban, Szegeden és Salgótarjánban osztják szét a menekülteket.

    Most fog eldőlni lesznek-e, hol lesznek migránstelepek.

    Orbán lényegében azt mondja, hogy iparkodniuk kell a baloldali vezetésű településeken élőknek, különben Brüsszel oda telepíti a menekülteket. Miután szavaira többen közbekiabálnak, hogy „szégyen, hazudik”, azt válaszolta az ellenzékieknek, hogy ő nem tehet erről, az Európai Parlament baloldali elnöke, Martin Schulz beszélt erről szerinte.

  • Nem minden ország lehet az EU tagja, és nem minden ember válhat EU-s állampolgárrá, aki ezt szeretné. Orbán szerint a brüsszeli bürokraták arra biztatják az embereket, hogy ezért az életszínvonalért csak ide kell jönni. A migránsok ezért a „hamis politika áldozatai”.

    Nincs kő a szívünk helyén, de az Európát veszélyeztető bevándorláspolitikának véget kell vetni – mondja Orbán.

  • Orbán szerint ha így folytatódik az európai politika, „szép lassan egyre több lesz a muszlim, és Európára nem fogunk ráismerni”. Nem nehéz szerinte megjósolni, hogy fognak kinézni a településeink.

  • Az Európai Uniónak fel kell végre ébrednie – adja ki a jelszót Orbán. Ő azt fogja javasolni Pozsonyban, hogy Európát a tagállamok szintjén kell megerősíteni, „térjünk vissza a nemzetek Európája koncepcióhoz”. 

    Orbán tisztázza, hogy a magyarok nem azt akarják, mint az angolok, vagyis nem akarnak kilépni az EU-ból. „Mi nem kilépni akarunk, hanem meg akarjuk javítani, ami van, ami nekünk fontos.” Orbán azt mondja, hogy keményen fel fogni lépni a naiv migrációs politika ellen. Orbán szerint ugyanis amit Brüsszel folytat, civilizációs katasztrófához fog vezetni”.

  • Tovább növeli a gondokat, hogy „Európában az élet részévé vált a terror és az erőszak”. Ami Belgiumban, Németországban és Franciaországban megtörténhetett, az bárhol megtörténhet, véli Orbán. És szerinte ezért azok a pártok, politikusok a felelősek, akik hibásan válaszoltak a migrációs kérdésekre. A naiv politika bódulatot okoz, elveszi a cselekvőképességünket, bajt hoz a fejünkre – mondja Orbán, aki szerint Brüsszelben ma általános a naivitás.

  • Van itt egy kis bökkenő, javítja magát Orbán, aki szerint hiába biztató a helyzet, és van újra jövőnk, „Európa közepén vagyunk, amely vészjósló időket él át”. Ha Európa nem ad jó válaszokat a jövő kihívásaira, akkor tovább gyengül, és szerinte a nyár növelte a gondjainkat. Orbán elsősorban a brexitre céloz, amely immár ténnyé vált.

  • A makrogazdasági eredmények után sokkal átélhetőbb eredményeket is említ a kormányfő. Például szerinte

    • egyre többen engedhetik meg, hogy elmenjenek nyaralni,
    • az iskolakezdés egyre kevésbé terheli meg a családok pénztárcáját.

    „Előrébb tartunk, mint négy éve, jó úton haladunk, végre megint van jövőnk!” – összegzi Orbán a helyzetet.

  • Orbán az elmúlt évek eredményeinek felsorolásával kezdi, a miniszterelnök ilyen eredményeket emel ki:

    • rendbe tettük az ország pénzügyeit,
    • hazaküldtük az IMF-et, visszafizettük a szocialisták által felvett hitelt,
    • soha nem látott mértékben segítettük a családokat,
    • rezsicsökkentést vittünk véghez,
    • fontos lépéseket tettünk a nemzetegyesítés útján,
    • lefeleztük a munkanélküliséget (de a cél persze a teljes foglalkoztatottság),
    • tisztességes mértékben sikerült faragni az államadósságot,
    • megemeltük a minimálbért.
  • Sűrű hónapok vannak mögöttünk – kezdi Orbán Viktor, aki a legfontosabb történésekről, fejleményekről, „az előttünk álló évad súlyosabb témáiról” kíván beszélni. Orbán szerint zűrzavaros időket élünk, és ha urai és nem elszenvedői akarunk lenni az előttünk álló dolgoknak, akkor ki kell jelölni, mit szeretnénk csinálni.

  • Elkezdődött az ülés. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdünk tehát.

  • A nap egyik legfontosabb történése a miniszterelnöki beszéd mellett, hogy várhatóan felfüggesztik a Voldemortként elhíresült fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát. A mentelmi bizottság legalábbis ezt javasolta. Emellett

    • két új képviselő tesz esküt. Az LMP-s Schiffer András lemondása miatt Hadházy Ákos, a jobbikos Novák Előd távozása miatt Pintér Tamás.
    • Két új frakcióvezető is debütál az új ülésszakban: Tóth Bertalan az MSZP-, Schmuck Erzsébet pedig az LMP-frakcióban.
    • Új tagot választ a parlament a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A Fidesz-frakció egyhangúlag támogatta Kardkovács Kolos jelölését. 

    Itt szedtük össze a nap és a most induló szezon fontosabb pontjait.