NVB: Törvényt sértett Rogán minisztériuma a propagandaanyagával

2016.09.12. 13:58 Módosítva: 2016.09.12. 14:01

Három érdekes döntés is született a Patyi András által vezetett Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfő délelőtti ülésén, ahol a kvótanépszavazással kapcsolatos beadványokat tárgyalt a testület. Az NVB a következőket állapította meg:

  • Igenis jogsértés történt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) plakátjainak leragasztásakor. A testület szűk többséggel jutott erre, viszont egy beszólást is elrejtettek az ellenzéki viccpártnak a testületi határozatban.
  • Az NVB megállapította, hogy a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda törvényt sértett, amiért hiányos volt az általa terjesztett kampányanyag impresszuma.
  • Végezetül mindössze két ellenszavazattal elmeszelték azt a panaszt, ami arra vonatkozott, hogy a kormányoldalnak sokkal nagyobb erőforrás áll rendelkezésére saját álláspontja, tehát a „nem”, népszerűsítésére, és hogy ez jogsértő lenne. Az NVB szerint nem az.

Győztek a kétfarkú kutyák, de beszóltak nekik

Kovács Gergő, az MKKP elnökének kifogását épphogy, 6-5 arányban fogadta el a testület.  

A beadvány szerint „a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái 2016. szeptember 7-én a folyamatban levő népszavazási kampány során plakátokat helyeztek el Tiszaújváros, Alkotmány köz 9. előtt található hirdető-berendezésen. Az aktivisták 2016. szeptember 8-án észlelték, hogy a kihelyezett plakátokat ismeretlenek más, nem a népszavazási kampányhoz kapcsolódó plakáttal ragasztották le." Az NVB megállapította a jogsértést, de nem volt hajlandó ezen túl a jogszabálysértéstől való eltiltást” kimondani, mert nem tudni, kik az elkövetők.

Hogy a kormányoldal egy kicsit szépítsen, az NVB határozatában azért bírálta is az MKKP plakátjait. A kifogás egyrészt az volt, hogy a szavazz érvénytelenül” szövegen kívül a párt plakátjai közül több is olyan szöveget tartalmaz, ami nem hozható összefüggésbe a népszavazással.

Másrészt az érvénytelen szavazatra buzdítás sem tetszett a testület többségének, mivel a kampányt folytatónak olyan magatartásra kell felhívnia, mely összhangban van a választójog gyakorlására vonatkozó szabályokkal. Ezek a szabályok ugyanis biztosítják a választópolgár számára, hogy a szavazás napján kifejezze arra vonatkozó véleményét, hogy támogatja, vagy nem támogatja a népszavazásra feltett kérdést."

Nem terjesztheti a kabinetiroda a hiányos impresszumú kampányanyagot

Az NVB egy magánszemély kifogásának helyt adva megállapította, hogy a „NÉPSZAVAZÁS 2016 a kényszerbetelepítés ellen Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” című kiadvány kiadásáért és szerkesztéséért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda az impresszum hiányos feltüntetése miatt megsértette a népszavazási törvényt.

A kabinetirodát egyúttal eltiltotta a kifogásban megjelölt kiadvány hiányos impresszummal való további terjesztésétől. Az NVB nagy többséggel, 8-3 arányban jutott erre.

Ugyanannyi pénzt az igenre, mint a nemre? NEM

Még nagyobb többséggel, 9-2 arányban elmeszelte az NVB Nemény András MSZP-alelnök magánszemélyként benyújtott beadványát, aki azt kifogásolta, hogy nem kiegyenlítettek az erőviszonyok, és a kormányoldalnak sokkal nagyobb erőforrás áll rendelkezésre a „nem” álláspont népszerűsítésére. Nemény beadványának becslése szerint például a kormány 102 942 700 Ft-ot költhetett el a beadványhoz is csatolt kampánykiadványra.

Az MSZP-s politikus szerint „biztosítani kell az egyenlő feltételeket a népszavazási kampányban, így biztosítani kell a népszavazási kampány valamennyi résztvevőjének, szervezőjének és az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártoknak is ugyanazon mértékű, illetve összegű forrást a kampányhoz”. Az NVB elutasította ezt a kifogást.