A migránsok beköltöznek a szomszéd bérlakásba

2016.09.14. 22:49 Módosítva: 2016.09.14. 22:50
Nem is egy nagy népszavazás lesz október másodikán, hanem 3200 kicsi, hiszen azt kell eldönteni, hogy a menekültek a gyerekünk iskolájába járjanak, a segélyeinket kapják, és a szomszédos önkormányzati ingatlanban lakjanak-e. Kocsis Máté és Tuzson Bence csömöri fórumán jártunk, ahol a céges továbbképzéseket megszégyenítő bódító előadásból csak a fenti mondatok, pár családi anekdota és egy emberes zsidózás profi lekezelése zökkentett ki minket.

"Figyelj, ezek a földek az autópálya mellett vannak, ezt meg kell oldani, marhára jól járnék velük", adta meg az alaphangulatot a Fidesz-fórum előtt a csömöri művházban egy magabiztos, jólfésült fiatalember. Amíg a szervezők a kezdésig pár plusz széket hoztak a nagy érdeklődés miatt, fél szemét a telefonon tartva gyorsan tisztázta a haverjával, hogy ő már földműves,

most végeztem el a tanfolyamot, hehe.

Amikor már elég sokan összegyűltek ahhoz, hogy elviselhetetlen legyen a hőség ("az az ablak hat éve be van szögelve, higgyék el, tudom", lombozta le az intézkedni akarókat valaki a terem széléről), Tuzson Bence államtitkár, a körzet parlamenti képviselője erős felütéssel nekikezdett. Ritka az, hogy olyasmiről szavazhatunk, ami nem 5-10, hanem 50-100 évre meghatározza a jövőnket, mondta, majd néhány jól ismert Fidesz-panelt eldurrantva gyorsan át is adta a szót a sztárvendégnek, Kocsis Máténak.

A nyolcadik kerületi polgármester egyből tisztázta az alaphelyzetet, nem kell itt senkit meggyőzni, mindenki nagyon jól tudja, mit kell gondolni a népszavazásról, de segítsenek nekünk abban, hogy az üzenetet eljuttatják minden csömörinek, kérte.

Ennek megfelelően nekikezdett valaminek, amit nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy régiós porszívóügynök-továbbképzést. Az emelvényen, a mikrofon előtt áll a főember, akinek az asszisztense diákon vetíti ki sorban, hogy mit tud az új ZGN-5000, és miben jobb a konkurenciánál, nagyobb szívóerő, ugorhatunk Mancika, erősebb vezetékvisszahúzó, a következő dián azt látják, hogy..., a hallgatóság pedig halálra unja magát, de igyekszik figyelni, mert szereti és hisz a főnökben. Pedig volt erős mondat, de erről később.

Kocsis ráadásul a jó rendőr énjét vette elő, és belemenős konfrontáció helyett a megértő családapát játszotta el, aki tudja, hogy nehéz szétválasztani, ki a háború elől menekülő és ki a gazdasági bevándorló, van, aki tényleg áldozat, "a nyugati vezetők, akik nagyon helyesen egyébként kiállnak a médiaszabadság mellett" - szólt egy tagmondat, sőt, a lakossági kérdéseknél úgy ugrott el egy zsidózás elől, hogy a legközelebbi kidobós-világbajnokságra tuti beválogatják majd.

Jöttek sorban a hallgatóságot masszírozó adatok, 78 millió forintos EU-bírság jár minden visszautasított menekült után, csak népszavazással állíthatjuk meg, Brüsszel hamis érveivel szemben a valóság az, hogy Európát munkanélküliség sújtja, terrorveszély, no-go zónák, nem akarnak beilleszkedni, molesztálások, blabla, amikor a levegőtlen forróságban épp lebucskázott volna a fejem annál a mondatnál, hogy "ezek a peremfeltételek az Európai Unióban nem kerültek kialakításra", a hipnotizáló monotonitást szerencsére megtörte a helyéről felálló újföldműves kivonulása, és egy ventilátor csatasorba állítása.

Nem tudom, ebből az egészből érzékelt-e bármit Kocsis Máté, mindenesetre ekkor rácsúszott a személyes vonalra. Méghogy a bevándorlás nem függ össze a terrorizmussal? "A napközis tanár nénim az ilyenekre azt mondta, hogy szemenszedett hazugság". És családapaként zabos az EU-ra, mert az nem tudja garantálni a család biztonságát, nem tudja megígérni a fiának, hogy ugyanabban a kulturális környezetben nő fel, mint ő. A nagymamája pedig azt szokta mostanában mondani, hogy háborúban a nők és gyerekek menekülnek el, a férfiak maradni szoktak otthon,

onnan pedig a férfiak jönnek el, hát hogy van ez, kérdezi a 85 éves nagyi, aki azért átélt háborút.

Közben jött megint egy kis Megértő Politikus: a magyar kormány nem ellensége az EU-nak, csak segítő javaslatokat fogalmaz meg, mondta, majd kiderült, hogy Magyarország valójában nem egy kegyetlen, érzéketlen tuskó, hiszen Szíriában kórház építésére adunk 5 millió eurót, karitatív szervezeteknek adunk pénzt, egymilliárd célzott támogatást szórunk ki, és 740 üldözött keresztény gyerek oktatásában segítünk.

Aztán egy kis EU-s politikusszidás, név szerint Juncker bizottsági elnök, Schulz parlamenti elnök és Asselborn luxemburgi külügyminiszter tűnt fel egy ránézésre is vészjósló, fekete-fehér-piros(!) színvilágú dián, majd váratlanul egy óriás-Gyurcsány nézett ki a hallgatóságra a vászonról. Ekkor azért felmorajlott a hallgatóság, Kocsis pedig közölte, hogy nem az a baj, hogy van véleménye Gyurcsánynak, hanem, hogy nem tartja magában, és "régi trükkjük a komcsiknak, hogy nem azt mondják, amit tesznek".

Jó, azért a PC-nek odavágott kicsit a józsefvárosi polgármester, mert "az a világ legnagyobb cenzúrája", és mivel népszavazás a legdemokratikusabb dolog, a kormány pedig nem fél a többség akaratától, az is érthetetlen, mondta, hogy Soros György (hangos FÚJ a hallgatóságból) egyik intézete hogy kampányolhat az érvénytelen szavazás mellett. "Előbb-utóbb a népnek lesz igaza, mi azt gondoljuk, legyen inkább előbb", és "aki fél a néparakattól, az fél a néptől". És egy dia erejéig Horváth Csaba MSZP-s politikus neve is feltűnt,

aki még egy szemöldökcsipeszét sem osztotta meg soha egy migránssal.

A hőségben a diavetítéssel teljesen leszedált közönség így az erős befejezésre sem figyelt fel, pedig Kocsis tartogatott egy kis tűzijátékot a végére: nehogy valaki is azt higgye, hogy a migránsoknak a kormány a határ mellett épít majd egy szeparált tábort, egy várost, nem.

Mivel Martin Schulz EP-elnök egy interjúban azt mondta, hogy az önkormányzatoknak kell szerepet vállalniuk az elhelyezésükben, így

a meglévő oktatási, szociális rendszerre, és az önkormányzati ingatlanállományra kell majd építeni ezt,

mondta Kocsis, kicsit visszaidézve Kövér László egy nappal azelőtti fórumát is.

Valahol élniük kell. Az embernek azt kell eldöntenie, kell-e neki, hogy a szomszédja illegális bevándorló legyen.

A kvótanépszavazás így 3200 darab települési helyi népszavazás lesz, "arról kell szavazni, hogy akár ide, Csömörre jöjjenek-e migránsok" - adta meg a végső tust.

Pedig a csúcspont még csak ezután jött: az unalmasan rettegő lakossági kérdésekre ("Honnan van pénzük? Kinek áll érdekében? Hova toloncolják őket Ausztriából?") adott unalmasan nyugtalanító válaszok ("Nem tudom, de van erre egy összeesküvéselmélet!, Soros intézetei segítenek a migránsoknak, és Soros gyűlöli a magyar kormányt") után egy férfi felállt, és azt mondta, hogy ne kerülgessük, mint macska a forró kását, senki nem meri kimondani, de majd ő: Soros György azért csinálja ezt az egészet, mert zsidó, és így áll bosszút Európán a holokausztért.

Kocsis válasza erre az volt, hogy nem gondolja, hogy ebből kell kiindulni, mert egyrészt irreleváns, hogy kinek mi a vallása, másrészt a Charlie Hebdo-merényletben nyolc zsidót öltek meg, harmadrészt pedig a VIII. kerületben több zsidó intézmény is van, és "ők sem nyugodtak afelől, ami itt zajlik", negyedrészt 850 éve élünk közösségben békében a zsidókkal, sőt, színtiszta magyar ember már nincs is, mindegyikünk kun, jász, és egyéb népcsoportoknak a keveredése.

"Inkább nézzük pénzügyi oldalról. Kinek jó egy gyenge Európa?", tette fel a kérdést, majd nem válaszolta meg, és gyorsan dobta is a témát, mert "van pár újságíró barátom itt, és tudom, hogy

az lesz a riportjuk címe, hogy Zsidóztak Kocsis és Tuzson fórumán, amit a sajtó úgy vesz majd át, hogy én zsidóztam".