A dzsúdóakadémia épül, négy tanterem használhatatlanná vált

02
2016.09.14. 07:01
Az ország sportéletét felvirágoztató kormányzati tervek jegyében komoly fejlesztésen esik át a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola. A kerület országgyűlési képviselőjeként is dolgozó Simicskó István bábáskodásának köszönhetően az iskola egyik szárnyának tetejére most egy több száz négyzetméteres dzsúdóközpont építenek. Emiatt azonban pont a tanév elején négy tanterem úgy beázott, hogy az alsósok óráit azóta is csak a könyvtárban és a tornaszobákban lehet megtartani. Az újbudai dzsúdószövetség vezetője szerint nem érdemes hisztériát kelteni, mert ebből mindenki pozitívan fog kijönni.

Nem indult túl jól a tanév a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában. Pedig két évvel ezelőtt örömteli eseményt ünnepeltek a Szomszédok című legendás teleregény egyik helyszínéül is szolgáló iskolában: lerakták a Budai Judo Akadémia alapkövét. Ahogy kell, az alapkőletételt közvetlenül a 2014-es választások előttre időzítették. Az ünnepi eseményen ott volt Simicskó István akkori sportállamtitkár, a kerület országgyűlési képviselője, mostani honvédelmi miniszter, Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke és Hadfi Dániel Európa bajnok és világbajnoki bronzérmes olimpikon is.  

A Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában már régebb óta működik a Újbudai Judo Sportegyesület. A dzsúdóakadémiát az iskola egyik épületszárnyára építik rá. Az első, 177 millió forintba kerülő ütemben a 400 négyzetméteres, lelátóval ellátott terem és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségek épülnek meg, a második ütemben pedig egy 300 négyzetméteres dzsúdóterem. A centrum építését kétharmad részben az állam finanszírozza a cselgáncssportnak megítélt kormányzati támogatásból, amit magánadományokkal és az Újbudai Judo Sportegyesület saját forrásaival egészítenek ki.

Négy tanterem szétázott

A választási kampányban tartott megnyitón azt mondták, az új cselgáncs bázis már 2015-ben megnyitja kapuit, ahol majd sztársportolók edzik a fiatal reménységeket. Aztán lezajlottak a választások, már 2015-öt írtunk, de a dzsúdóakadémiának még se híre, se hamva nem volt. A közbeszerzés első körben eredménytelen volt. Így az építkezés csak idén július végén kezdődhetett el a pályázaton nyertes Szemeco Szakipari Kft. kivitelezésében. 

Akkor viszont nem éppen a legszerencsésebb időben kezdtek neki a munkának. Amikor a kivitelező augusztusban leszedte a szigetelést az épület tetejéről, az a nagy nyári esők miatt csúnyán beázott. Négy tanterem használhatatlanná vált, tönkrement a beépített szekrények és a padok egy része, szétáztak a falakra rakott szemléltetőtáblák és a feltekerhető vászontábla is.

Közben eljött szeptember elseje, és el kellett kezdeni a tanítást. A négy beázott terem az alsósoké volt, így nekik az idei tanévet a könyvtárban és a tornaszobákban kellett megkezdeniük. Beázott az étkező is, ott ki kellett kapcsolni az áramot, és azt a biztonságos szigetelésig nem is kapcsolják vissza. A tornaszobákba átköltöztetett osztályok miatt a helyiségeket most nem tudják testnevelés órákra használni - még szerencse, hogy jó idő van kint -, a beázott tantermekből kimentett holmikat pedig a színházterembe kellett átpakolni, így az raktárként üzemel.

Zaj, por, lezárt udvar

Mivel szükséghelyzet alakult ki, a kivitelező gyors megoldást ígért. A szülők egy része azonban tiltakozott ez ellen: azt akarták, hogy a falakat előbb szárítsák ki, majd penésztelenítsék, mert nem szerették volna, hogy a gyerekek penészes és hulló vakolatú termekben tanuljanak.

Mintha ilyenkor az iskola és az oda járó iskolások egyáltalán nem számítanának

- írta az Indexnek az egyik szülő. Korábban az iskola előtti teret is augusztus végétől október közepéig újították fel, az akadálymentesítést is a tanév közben végezték, és most sincs nagyon tekintettel arra senki, hogy az iskolában amúgy tanítás folyik. Az építkezés miatt zaj és por van, a gyerekek által használt udvar egy részét pedig le kellett zárni. A szülő megjegyezte azt is, hogy Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője szeret minden helyi beruházás avatásán vagy alapkőletételénél ott lenni, de most, amikor baj van, nem mutatkozott túl aktívnak.  

Az iskola jelen pillanatban inkább elszenvedője az élsport kormányzati fejlesztésének, a beruházásra ugyanis nem sok ráhatása van. "A beruházó az Újbudai Judo Sportegyesület, de természetesen az iskola számára is fontos ez a fejlesztés" - mondta az Indexnek Bruckner László, az iskola igazgatója. Az eredeti, legoptimistább elképzelések szerint a tanév elejére elkészült volna az építkezés első fázisa, a nagy nyári esők miatt azonban

komoly feladatot jelentett az iskolában az alsós osztályok ideiglenes helyre költöztetése 

mondta az igazgató. Bruckner László is úgy látja: a kivitelező teljes felelősséget vállal az okozott károkért, mindent elkövet a hibák kijavításáért. Ventilátorokkal szárítják a beázott falakat, ki fogják festeni a tantermeket és vállalták a tönkrement bútorok pótlását is. Az igazgató szerint ha minden jól megy, a jövő héten megkezdhetik a visszaköltözést a felújított tantermekbe, de ez is több napos munkájukba telik majd. 

Dr. Gálné Csabai Klára, az iskolát fenntartó Klebelsberg-központ Budapesti XI. tankerületének igazgatója szerint a beázás nem okozott különösebb problémákat a tanévkezdésnél. Az érintett osztályoknak most ideiglenesen a digitális teremben, a könyvtárban és a két tornaszobában tartanak órákat, utóbbiak korábban tanteremként szolgáltak. A beázás a kivitelező hibájából következett be, melyet elismert. A kivitelező ígérete szerint a beázott tantermek falát a kiszárítás után szeptember 19-ig kifestik, így a gyermekek ott folytathatják a tanulást.

Ez közös érdek

Bere Tamás, a beruházást kezdeményező Újbudai Judo Sportegyesület szakosztály igazgatója szerint

nem érdemes ebben az ügyben hisztériát kelteni, mert ebből a beruházásból mindenki pozitívan fog kijönni.

A szakosztály igazgató szerint nagyon jó a kapcsolat a sportegyesület, az iskola, az önkormányzat és a kivitelező között. Az augusztusi felhőszakadás kétségtelenül károkat okozott az iskola épületének egy részében, de a kivitelező elismerte a hibát és vállalja a javításokat: a falak szárítását, penésztelenítését és festését. Szeptember második felétől így az alsósok gyönyörűen kifestett, szinte teljesen megújult termekben folytathatják majd a tanulást, mondta Bere.

Bere Tamás szerint ők is azt szerették volna, ha az építkezést már a nyári szünet elején meg lehetett volna kezdeni, de a közbeszerzési eljárás lezárulása után erre csak július legvégén volt lehetőség. A sportegyesület képviselője azt mondja: a beruházás az iskola olyan területén zajlik, ami nem esik annyira a középpontba, így az építési területet jól el tudták keríteni. Megállapodtak abban is a kivitelezővel, hogy a nagy zajjal járó munkákat nem a tanítási időben végzik. A beruházás hivatalos átadása decemberben lesz. Bere Tamás türelmet kért ehhez a szülőktől és a tanároktól, mert szerinte a kerületben működő Budai Judo Akadémia felépítése közös érdeke az iskolába járó gyerekeknek, a lakótelepen és a környéken élőknek. 

Gazdagrét páratlan fejlődése

A Budai Judo Akadémiát Gazdagrét történetének egyik legfontosabb sportfejlesztéseként emlegetik. A gazdagréti iskola fejlesztésében a küzdősportokért elkötelezett Simicskó Istvánnak is komoly szerepe volt. Az öt danos kungfu mester sportállamtitkár 2014-ben maga is beöltözött judogiba, gyakorolt egyet a tatamin az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóssal, aztán bejelentette: 16 sportág között a dzsúdó is kiemelt támogatásra érdemes. A sportág fejlesztését így 2020-ig összesen 11 milliárd forinttal támogatja az állam. Ebből a pénzből több más városban is épülnek dzsúdóközpontok, és több helyen felújítják az edzőtermeket.

Simicskó István 2014-ben azt jelentette be saját kerületében, hogy a Szent Angyalok Temploma mellett új tanuszoda épül 2015-re, ahová a Gazdagrét-Csíkihegyek utcai, a Törökugrató utcai és az őrmezei általános iskolások járhatnak.

Amikor két évvel később az Index utánanézett a politikusi ígéretnek, még az alapkő helyét sem sikerült megtalálni a területen. Most, két évvel később még csak zajlik a leendő uszoda területének adásvétele a főváros és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő között. Az NFM szerint a gazdagréti tanuszoda kiviteli tervei 2015 decemberében elkészültek, jelenleg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik.