Romagyilkosság: felmentették a nyomozóknak hazudó titkosszolgákat

SZT 9962
2016.09.14. 20:57

Bűncselekmény hiányában első és másodfokon is felmentette a Fővárosi Ítélőtábla azt a négy titkosszolgáltai vezetőt, akiket azzal vádoltak, hogy közokiratokat hamisítottak meg a 2008-2009-es romagyilkosságokkal kapcsolatban - írja a Népszabadság . A Katonai Biztonsági Hivatal négy meg nem nevezett vezetője ellen azért folyt eljárás, mert a fontos információkat hallgathattak el a romagyilksságok ügyében nyomozó rendőrök elől, például azt, hogy a gyilkosok sofőrje, a 13 év börtönre ítélt Csontos István korábban besúgóként együttműködött a katonai elhárítással. 

Mint azt korábban írtuk, a korábban katonaként szolgáló Csontost 2004-től besúgóként alkalmazták a KBH-nál, majd egy-két évvel később lett regisztrált titkos kapcsolat, 2007-ben pénzjutalmat is kapott. 2009 februárjában váratlanul leszerelt, a KBH titkos kapcsolati kontingenséből azonban csak 2009 májusában törölték, amikor már megtörtént a tiszalöki gyilkosság, amelyben a vád szerint sofőrként Csontos is részt vett. 

Mikor a Nemzeti Nyomozóiroda a nyomozás során információkat kért a KHB-tól Csontos katonai múltjáról, válaszában

az elhárítás még csak nem is utalt arra, hogy kapcsolatban lennének Csontossal,

amit később a KBH főigazgatója Hende Csaba miniszternek is letagadott. A miniszter vizsgálatot rendelt el az ügyben, ami szerint a főigazgató, helyettese és Csontos tartótisztje is súlyos szakmai, erkölcsi és etikai hibákat követtek el, amikor kulcsfontosságú információkat hallgattak el a nyomozók elől, többek között hamis tartalmú levelekkel és jelentésekkel.

A KBH éléről korábban már felmentett három tábornok és és egy alezredes elleni per zárt ajtók mögött zajlott, így szinte semmit nem lehet tudni az ügyről. A Népszabadság egy ügyvédtől kapott információk alapján írja, hogy felmentették a vádlottakat, ennél többet viszont az ügyvéd sem mondhatott el. Például azt az értesülést sem tudtra megerősíteni, hogy a vád elég gyenge volt és  alapvető tényállási elemek hiányoztak belőle. Az ügyészség állítólag nemcsak azt nem sikerült bizonyítania, hogy a vádlottak bűnösök-e, de azt sem, hogy amit elkövettek, az bűncselekmény volt-e, vagyis hogy hamis tartalmú jelentéseket írni kimeríti-e a közokirat-hamisítás bűntettét.