A Fidesz Brüsszelre haragszik, nem a migránsokra

2016.09.15. 22:08

A kremlinológus gömböm azt mutatta, hogy Selmeczi Gabriella büntetésben van a Fidesznél. Mert mi más lehet az oka annak, hogy az Országos Népjóléti Bizottság elnökének egy olyan városba kell jönnie kvótakampányolni, Budapesttől két órányira, ahol a Fidesz egy ideje csak vereséget könyvelhet el: a város polgármestere éppúgy jobbikos, mint a térség parlamenti képviselője, aki az időközi választáson szerezte meg a korábban fideszes mandátumot.

Persze nem arról van szó, hogy Selmeczinek brüsszelita nihilistákat kellene győzködnie a betelepítési kvóta elutasításának helyességéről, arról viszont igen, hogy a Fidesz kedvéért vegyenek részt egy olyan népszavazáson, amely a Jobbik elnöke szerint is elhibázott lépés. Márpedig a részvételi arány az érvényesség határán billeg: nem az eredmény a kérdés, hanem az, hogy elmegy-e a választópolgárok több mint fele október 2-án. (Bár Orbán szerint ez másodlagos, elvégre ugyanez történt a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson, amely mégis előkészítette, hogy 2010-ben a parlament megszavazza az egyszerűsített honosítási eljárást.)

Nem sokkal a rendezvény előtt azonban a gömböm már azt mutatta, hogy Selmeczi Gabriella talán mégsincs annyira büntetésben. Azt ugyanis megtehette, hogy betegség miatt lemondja a részvételt, így a Fideszt kétszer is elutasító városban végül Dunai Mónika képviselő, a Fidesz frakció szóvivője – Fenyvesi Zoltánnal, a Veszprém megyei közgyűlés fideszes elnökével közösen – lépett fel. A Tamási Áron művelődési központba eljött 41, nagy többségében nyugdíjas ember.

Lehessen bikiniben fürdeni

Persze a Fideszt megbüntető Tapolca hangulata nem gyűrűzött be a terembe, magától értetődően egyetértés volt abban, hogy el kell menni és nemmel kell szavazni. Váratlan új információk aligha érhették a hallgatóságot:

  • no go zónák alakutak ki, ahová jobb, ha fehér ember nem teszi be a lábát,
  • párhuzamos társadalmak jönnek létre,
  • szeretnénk ha megmaradna a kultúránk és, hogy
  • lányaink, asszonyaink bikiniben fürödhessenek a Balatonban.

A számok hamar felduzzadtak

Fenyvesi bevezetőjében: figyelmeztetett, hogy csak 20 ezer betelepítendőt kell elosztani, de másfél millió még elbírálásra vár, hárommillió már úton van, és a beérkező, gyorsan szaporodó, többségükben 15-30 éves fiatalok majd a családjaikat is hozzák, így hamarosan 5-600 ezer betelepülő érkezik majd az országba.

Dunai ezután Orbán parlamenti beszédének kulcselemeit ismételte meg, tízmillió majd több százmillió potenciális bevándorlóról beszélve. Dunai többnyire nevesítetlen erőkről beszélt – Martin Schulz az EP szocialista elnöke, Jean-Claude Juncker, az európai bizottság elnöke azért a kivetített képeken megjelentek –, akik behívták a migránsokat. Brüsszel, többes szám harmadik személy, a konfliktust pedig meg nem nevezett nagyon nagy hatalmak szították, megindítva a migránsáradatot, amely miatt nagyon hamar kisebbségbe szorulhatnak az államalkotó nemzetek.

"Mi nem a migránsokra haragszunk. A terroristákra igen." "Tudjuk, kik gerjesztették a konfliktusokat", a "migránsok is áldozatok", akiket kihasználtak az őket jóléttel kecsegtető politikusok, az embercsempészek.

Dunai hangsúlyozta, hogy mi átérezzük a migránsok helyzetét, a kormánynak, a Fidesznek, a KDNP-nek is van szíve, Magyarország például kórházépítésben is részt vállal Szíriában - ez volt az egyetlen alkalom, hogy elhangzott a polgárháborús ország neve.

Sokan valóban katonai konfliktusból jönnek el, de ezen ott kell segíteni, "nem a bajt idehozni" - idézte Dunai Orbánt, hozzátéve, hogy ezt nem is az EU-nak, hanem a nagyhatalmaknak és az ENSZ-nek kell végrehajtania.

A részvételi arány érzékeny kérdésére Dunai is kitért, ezért azt javasolta,

azt se beszéljük le, aki igennel akar szavazni, mert a legfontosabb a részvétel, a nemek biztosan győznek.

A hallgatóság könyvtári csendben figyelte Dunait, hangosabb morgást csak Gyurcsány Ferenc arcképe és idézete váltott ki, amely szerint Magyarország jól jár az ide érkező szakemberekkel. És az, hogy 2007-ben a kormány egymillió bevándorló betelepítését tervezte.

Túl enyhe a migráns

Egy kérdező nehezményezte, hogy a kormány beéri a migráns szóval, pedig agresszív betolakodókról van szó, nevükön kéne nevezni. Aztán felvetette, ha az alacsony részvétel miatt érvénytelen lenne a szavazás, akkor a migránsokat telepítsék azok mellé, akik nem mentek el szavazni. Dunainak tetszett az ötlet, egy óvatlan lendülettel ezt az igen szavazókra is kiterjesztette volna, egy pillanatra megfeledkezve róla, hogy ez utóbbi adat nem áll rendelkezésre. Igaz, elvileg az előbbi sem.