Jolán
2 °C
4 °C

Nem elírás: az MSZP migránsok betelepítésével vádolja a Fideszt

mszpplakat
2016.09.15. 12:16
Az MSZP bebizonyította, hogy lehet a mostaninál abszurdabb a kvótakampányban mutatott viselkedése. A párt, amelyik otthon maradásra buzdít, és tét nélkülinek, érdektelennek minősítette a népszavazást, most azzal kezdett riogatni, hogy a Fidesz készül bevándorlók betelepítésére. Amit persze sürgősen meg kell akadályozni.

Elég nehéz követni az MSZP politikáját és kommunikációját a kvótakampányban. Az alapvető üzenet azonban az utóbbi napokban egyértelmű: az MSZP-sek szerint a népszavazás értelmetlen, semmi tétje, otthon kellene maradni.

Ehhez képest az MSZP bevándorlásügyi sajtótájékoztatót tartott csütörtök délelőtt, és megvádolta a Fideszt azzal, hogy migránsok betelepítésére készül. Azt a Fideszt, amelynek politikusai kvótafórumokkal haknizzák végig az országot, és arról beszélnek, hogy a migránsok betelepítése gyakorlatilag Magyarország megszűnését eredményezné.

Ez pont olyan, mintha a Fidesz azzal vádolná az MSZP-t, hogy kormányra kerülésük esetén minden boltot bezáratnának vasárnap.

Harangozó Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője a budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta, birtokukba került a fideszes Móring József Attila parlamenti képviselő levele, amelyet választókerülete polgármestereinek címzett, írta az MTI.

A dokumentum Harangozó szerint azt bizonyítja:

a Fidesz az emberek háta mögött elkezdte összeírni azokat az ingatlanokat, ahová a polgármestereikkel bevándorlókat akarnak betelepíteni.

A levél szerint a fideszes választókerületi elnök tanácskozásra hívja a polgármestereket, amelynek témája: "a kötelező betelepítési kvóta érvényesülése estén migránsok elhelyezése településeink üresen álló ingatlanjaiba".

Az MSZP Somogy megyei elnöke szerint a helyzet világos: a Fidesz elkezdte összeírni azokat az ingatlanokat, ahova külföldieket akarnak betelepíteni. Valószínűbb azonban, hogy a polgármestereket azért hívja össze a Fidesz, hogy minden településen érezzék a kvótaszavazás igazi tétjét. Az elcsípett fideszes levél meghívójában ugyanis az áll, mint megtudtuk: "A kötelező betelepítési kvóta érvényesülése esetén migránsok elhelyezése településeink üresen álló ingatlanjaiban".

Fidesz: Brüsszel akar betelepíteni

Nem a Fidesz, hanem Brüsszel akar bevándorlókat betelepíteni az országba és a magyar településekre - reagált a Fidesz az MTI-nek Harangozóék állításaira. A Fidesz szerint párt politikusai - köztük Móring József Attila - éppen a betelepítés veszélyéről kezdeményeztek konzultációt a vidéki települések polgármestereivel. 

A brüsszeli kvótacsomag életbe lépése ugyanis azt jelentené, hogy a Magyarországra telepített bevándorlók elhelyezésére - számos más európai országhoz hasonlóan - állami, önkormányzati, közösségi ingatlanokat át kellene adni - írták. A párt szerint a népszavazás célja megváltoztatni a brüsszeli döntéseket és megvédeni a magyar családokat és településeket. 

A letelepedési kötvényeseket telepítenék be Somogy megyébe

Harangozó Gábor viszont úgy gondolja, mivel szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, nincs és nem is lesz kötelező betelepítési kvóta, a Fidesz a letelepedési kötvényt vásárlókat akarja elhelyezni ezekben az ingatlanokban.

Vagyis azokat az embereket, akik 300 ezer eurót, vagyis közel 100 millió forintot tudnak költeni a magyar állampolgárságra. Az MSZP tehát életszerűnek tartja, hogy ezek az emberek rá lesznek szorulva, hogy Somogy megyei önkormányzati lakásokban helyezzék el őket.

Gondolhatnánk azt, hogy mindez egyetlen MSZP-s megyei elnök gondolata, ám a sajtótájékoztatót Harangozó nem egyedül tartotta, hanem Demeter Márta MSZP-s képviselő is hozzászólt a dologhoz. Ő azt mondta, hogy már 16 ezer bevándorlót hoztak a letelepedési kötvény révén Magyarországra, köztük elítélt bűnözőket is.

Az ingatlanok összeíratása szerinte azt bizonyítja, a Fidesz további kötvényvásárlókat szeretne, akiknek további kedvezményeket akar adni. Szerinte a Fidesz arra készül, hogy állampolgárságot, útlevelet és ezzel szavazati jogot is ad az általuk betelepített bevándorlóknak. Demeter Márta felszólította a Fideszt, hogy

azonnal fejezze be az ingatlanok összeíratását és a betelepítéseket.

A délelőtti sajtótájékoztató azért nehezen helyezhető el az MSZP politikájában, mert ha a távolmaradás mellett buzdítanak, akkor éppen az lenne az érdekük, hogy minél kevesebb szó essék a bevándorlásról és a magyarországi betelepítésről. Az MSZP-nek múlt héten volt is egy kampányvideója arról, hogy Orbán csupán a figyelemelterelés miatt beszél a migránsokról. Azért, hogy ne az oktatás, az egészségügy vagy a közmédia "tönkre tételére" figyeljenek az emberek. Hát, most pont ők beszélnek a bevándorlók betelepítéséről.

Ehhez képest viszont az MSZP annyira ráállt erre a Somogy megyei betelepítéses vonalra, hogy délután Kaposvárra látogat Molnár Gyula pártelnök, aki Harangozó Gáborral újabb sajtótájékoztatót tart.

A mostani szocilista üzenet ráadásul abból a szempontból is érdekes, hogy mennyire kiakadtak az MSZP-sek azon, hogy Orbán Viktor hétfőn bedobta: MSZP-s településekre Brüsszel migránsokat telepítene be. Most pont ugyanezt csinálták, csak fordítva.

(Borítókép: MSZP népszavazási videója)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?