Roma polgármesterek elutasítják a kormány gyűlöletkeltését

2016.09.16. 18:29
"Jobban féltjük a romákat a képzetlen, pártok által bérencként használt roma önjelölt vezetőktől és a kormányzati propagandától, mint a migránsok áradatától. Az egész hisztérikus gyűlöletkeltés meggyőződésünk szerint a kormányzat bukott romapolitikáját hivatott eltakarni..." - írják a roma polgármesterek.

Az október 2-i népszavazás kampányát új szintre emelték a lakossági fórumok, ahol már olyanokat számolgatnak, hogy hány menekültnek álcázott terroristát költöztetnek Mezőtúrra, vagy, hogy mekkora veszélyt jelentenek a Facebookon jelölgető migránsok a Balatonban bikiniben fürdőző lányainkra, asszonyainkra. Kövér László jászberényi fórumán újabb bugyrába szálltunk alá ennek a gyűlöletkampánynak: a helyi polgármester a cigányokat ijesztgette azzal, hogy a migránsok miatt nem kapnak majd segélyt, arra kérte a romákat, győzzék meg egymást, hogy a migránsok eljövetele nekik kevesebb segélyt jelent.

Nem egyedi esetről volt szó, azóta kiderült, a kampány szerves része a romák megfélemlítése, illetve buzdításuk a népszavazáson való részvételre, és nemmel szavazásra. Egy magát cigányvajdának nevező, fideszes rendezvények állandó szereplőjeként megismert Lakatos Attila nevű úriember például külön egyesületet alapít éppen arra, hogy a cigányok hallassák a hangjukat menekültügyben (tehát kampányoljanak). A Romnet.hu cikke szerint a Farkas Flórián - féle Lungo Drom is kampányolni kezdett a Fidesz mellett, de az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója, Farkas Félix is arról beszél, hogy a migránsok miatt veszélyben van a cigányok integrációja.

De nem minden roma vezetőnek tetszik ez a félelemkeltő kampány: Ignácz József Besence község polgármestere , Lakatos Béla Ács város polgármestere a Roma Polgármesterek Szövetsége nevében közleményt adott ki, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyűlöletkeltés és megosztás helyett szolidaritásra és párbeszédre van szükség.

Közleményük teljes szövege:

Szolidaritásra és nem ijesztgetésre van szükség

Az irgalmasság és a szolidaritás olyan társadalmi kincs, amelyen ha osztozunk, megsokszorozódik, nem pedig csökken. Ezt valljuk mi, akik olyan kistelepülések polgármesterei vagyunk, ahol nemcsak szlogenekből ismerjük a magyar-roma együttélés békéjének fontosságát, az integráció jelentőségét, hanem nap, mint nap teszünk is érte közösen. Hiszünk abban, hogy gyűlöletkeltés és megosztás helyett a józan emberi észre, az együttműködés erősítésére, szolidaritásra, párbeszédre van szükség ma leginkább Magyarországon. Mindennek súlyát leginkább az önkormányzatok szintjén lehet látni: az emberek közelében a problémákat annak valós méretében, és nem pártpolitikai, hanem nemzeti dimenzióban látjuk.

Ennek alapján utasítjuk el a cigányok és a menekültek szembeállítását, és a romák ijesztgetését, mint például, hogy megszűnne vagy csökkenne a segélyezettek ellátása, ha nem megfelelő népszavazási eredmény születik október 2-án. A valóság ezzel szemben az, hogy semmi ilyen veszély nem fenyegeti sem a romákat, sem pedig a nem romákat, és egyik társadalmi csoportnak sem érdeke, hogy ilyen feszültség terhelje az együttélésüket. Kérjük a politikusokat és a nyilvánosság szereplőit, hogy a romákat hagyják ki a népszavazási kampány témái közül, cselekedeteikben és szavaikban pedig a magyar-roma együttélés békéje mellett foglaljanak állást.

Jobban féltjük a romákat a képzetlen, pártok által bérencként használt roma önjelölt vezetőktől és a kormányzati propagandától, mint a migránsok áradatától. Az egész hisztérikus gyűlöletkeltés meggyőződésünk szerint a kormányzat bukott romapolitikáját hivatott eltakarni, ahol nem tudnak elszámolni milliárdos támogatásokkal és a hátrányos helyzetűek megsegítésére kapott brüsszeli forrásokkal. Ebben az országban csak akkor lesz fejlődés, ha végre emberszámba vesznek minket romákat is, mert nekünk is ez a hazánk.