Az ellenkezője történt Pozsonyban, mint amiről Orbán beszélt

2016.09.17. 09:26 Módosítva: 2016.09.17. 09:30

Orbán Viktor lemondóan, és kioktató módon nyilatkozott péntek este a pozsonyi EU-csúcs után. Érdekes módon a lengyel és a szlovák miniszterelnök is pont az ellenkezőjét mondta, sőt, az elfogadott zárónyilatkozat is cáfolja Orbánt. Miért volt kiábrándult a magyar miniszterelnök, amikor végre örülhetne az EU döntésének? 

Sikertelen volt a találkozó. Nem változtatták meg a bevándorláspolitikát. Sőt, továbbra is a korábbi önsorsrontó és naiv bevándorláspolitika uralkodik. 

- mondta Orbán, aki szerint többet beszéltek most a szétosztás gyorsításáról, mint a határon történő megállításáról.

A 444 mutatott rá arra, hogy a helyzet olyan, mintha Orbán egy másik adást nézett volna. A zárónyilatkozat ugyanis egyáltalán nem szól a migránsok szétosztásáról. Helyette viszont éppen azok a pontok vannak benne, amiket a magyar miniszterelnök hiányolt.

  • Soha többet nem engedhetjük meg a tavalyi ellenőrizetlen hullám megismétlődését, és tovább kell csökkenteni a szabálytalanul érkező migránsok létszámát.
  • Biztosítani kell a schengeni külső határok teljes ellenőrzését.

Sőt, a lengyel és a szlovák miniszterelnök is a tárgyalás sikereként emlegette, hogy megváltozott az EU menekültpolitikája. Éppen abban az irányban, amit Orbán szeretett volna. Igaz, ha ezt Orbán beismeri, akkor nem folytathatná az EU-t támadó népszavazási kampányát.

A kvótát is ejthetik

Kvótaügyben Orbán szerint mindenképpen szükség lesz a magyar népszavazásra, azonban a záródokumentumban van egy erős utalás arra, hogy a tanácsban ezentúl nem akarnak olyan eszközökkel élni, amelyekben nincs teljes konszenzus:

„Elköteleztük magunkat, hogy közös megoldásokat keressünk azokban az ügyekben is, amelyekben megosztottak vagyunk” – olvasható.

Ez alapján nem valószínű, hogy a közeljövőben megismétlődhet az a tavaly szeptemberi helyzet, amikor több tagállam, köztük Magyarország ellenszavazata ellenére is átnyomta a belügyminiszterek tanácsa az eddigi egyetlen olyan kvótadöntést, ami kötelező Magyarországra nézve.