Fegyelmit kapott az MSZP-s képviselőnő, aki nemmel akart szavazni

2016.09.19. 16:08

Ezúttal odacsapott az MSZP elnöksége annak a szocialistának, aki szembement  a párt központi irányvonalával, és a hétvégén nyilvánosan a nemmel szavazás mellett buzdított.

Móricz Eszter, az MSZP XV. kerületi önkormányzati képviselője, volt országos elnökségi tagja szombaton nyilatkozta azt az M1-nek, hogy hívő keresztény nőként” mást gondol a kvótanépszavazásról. Azt mondta, ellenzi a migránsok betelepítését, nemmel fog szavazni október 2-án. Szerinte Magyarország és Európa még nem találkozott „ezzel a népcsoporttal”, és ő szeretné, hogy „ne is találkozzanak”. Mint mondta, szeretné, hogy "Magyarországon ne kelljen az iszlám jogrend (saría) érvényesítésétől félnie egy nőnek". 

Bár Móricz jelezte, hogy a magánvéleményét mondja, mondataiért az MSZP országos elnöksége előtt kellett hétfőn magyarázkodnia. Az Index értesülései szerint az elnökség úgy döntött, hogy etikai fegyelmi vizsgálatot indít ellene, és ennek lezárultáig felfüggeszti a párttagságát.

Móricz az elnökségnek azt mondta, nagyon sajnálja, ha félreérthetően fogalmazott, és október 2-án mégsem fog elmenni szavazni. Móricz Eszter később egy közleményt is kiadott, amely azt írta: "sajnálom, hogy az elmúlt napokban tett nyilatkozataimban félreérthetően fogalmaztam. Sem akkor, sem a jövőben nem áll szándékomban ártani az MSZP-nek, annak a közösségnek, amelyhez tartozom.

Ezért most egyértelműen kijelentem, hogy 2016. október 2-án nem veszek részt a népszavazáson, nem segítem szavazatommal Orbán Viktor politikáját.

Móricz később a Facebook-oldalán jelezte, hogy ő maga kezdeményezte a párttagsága felfüggesztését. 

Korábban már jeleztük, hogy az MSZP elég kaotikusan kommunikál a kvótakampányban. Bár Molnár Gyula pártelnök egyértelművé tette, hogy az MSZP a távolmaradás mellett van, több szocialista más nyilatkozatokat fogalmazott meg. Az MSZP vezetése ezúttal nem hagyta szó nélkül a párt irányvonalával ellentétes megszólalást.