Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fegyelmit kapott az MSZP-s képviselőnő, aki nemmel akart szavazni

2016.09.19. 16:08

Ezúttal odacsapott az MSZP elnöksége annak a szocialistának, aki szembement  a párt központi irányvonalával, és a hétvégén nyilvánosan a nemmel szavazás mellett buzdított.

Móricz Eszter, az MSZP XV. kerületi önkormányzati képviselője, volt országos elnökségi tagja szombaton nyilatkozta azt az M1-nek, hogy hívő keresztény nőként” mást gondol a kvótanépszavazásról. Azt mondta, ellenzi a migránsok betelepítését, nemmel fog szavazni október 2-án. Szerinte Magyarország és Európa még nem találkozott „ezzel a népcsoporttal”, és ő szeretné, hogy „ne is találkozzanak”. Mint mondta, szeretné, hogy "Magyarországon ne kelljen az iszlám jogrend (saría) érvényesítésétől félnie egy nőnek". 

Bár Móricz jelezte, hogy a magánvéleményét mondja, mondataiért az MSZP országos elnöksége előtt kellett hétfőn magyarázkodnia. Az Index értesülései szerint az elnökség úgy döntött, hogy etikai fegyelmi vizsgálatot indít ellene, és ennek lezárultáig felfüggeszti a párttagságát.

Móricz az elnökségnek azt mondta, nagyon sajnálja, ha félreérthetően fogalmazott, és október 2-án mégsem fog elmenni szavazni. Móricz Eszter később egy közleményt is kiadott, amely azt írta: "sajnálom, hogy az elmúlt napokban tett nyilatkozataimban félreérthetően fogalmaztam. Sem akkor, sem a jövőben nem áll szándékomban ártani az MSZP-nek, annak a közösségnek, amelyhez tartozom.

Ezért most egyértelműen kijelentem, hogy 2016. október 2-án nem veszek részt a népszavazáson, nem segítem szavazatommal Orbán Viktor politikáját.

Móricz később a Facebook-oldalán jelezte, hogy ő maga kezdeményezte a párttagsága felfüggesztését. 

Korábban már jeleztük, hogy az MSZP elég kaotikusan kommunikál a kvótakampányban. Bár Molnár Gyula pártelnök egyértelművé tette, hogy az MSZP a távolmaradás mellett van, több szocialista más nyilatkozatokat fogalmazott meg. Az MSZP vezetése ezúttal nem hagyta szó nélkül a párt irányvonalával ellentétes megszólalást.